Boeken

Rönning en Stilton: een Zweedse thrillerserie

rönning en stilton boeken lezen ereader jannekeswereld

Deze zomer heb ik Rönning en Stilton ontdekt. Een ontzettende goede thrillerreeks van het Zweedse schrijversduo Cilla en Rolf Börjlind. De eerste vier delen heb ik werkelijk achter elkaar verslonden, voor zover je dat woord nog kunt gebruiken als je leest op een ereader!

Het gaat me te ver om elk boek apart te recenseren. Ik vind dat je gewoon voor deze onderhoudende en spannende thrillerserie moet gaan! In dit blog vertel ik je waarom.

Rönning en Stilton: wie zijn ze?

Rönning en Stilton draait om de jonge rechercheur Olivia Rönning en de oude rot Tom Stilton. Naast Olivia en Tom zijn er een vast aantal personen die in iedere deel terugkomen. In iedere thriller draait het om één centrale zaak maar daarnaast zijn er ook verhaallijnen rondom de hoofd- en een aantal bijpersonen. En voor je het weet, heeft iedereen er mee te maken of spelen ze een rol. De schrijfstijl is vlot waardoor het lekker weg leest maar het is vooral de spanning die in elk hoofdstuk toeneemt, waardoor je blijft lezen.

Lees Rönning en Stilton op volgorde

Ik raad je aan om de boeken van Rönning en Stilton in de volgorde van de serie te lezen. Niet alleen omdat je in ieder deel flashbacks naar eerdere (misdaad)zaken vindt maar ook omdat de personen steeds verder worden uitgediept. Je komt steeds meer over ze te weten.

 1. Springvloed
 2. De derde stem
 3. Zwarte dageraad
 4. Wiegelied
 5. Koudvuur
 6. Bevroren goud

Deel 7 is intussen aangekondigd: De samaritaan en wordt verwacht op 20 april 2022. Ik kijk er al naar uit!

Over de schrijvers

De Börjlinds zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots, maatschappelijk engagement en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films. Ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. 

Verfilmd als serie en te zien op Netflix

Toen ik nog wat research deed voor dit blog (het vinden van de juiste boekenvolgorde), kwam ik erachter dat de eerste twee delen verfilmd zijn. De serie heet Springvloed naar het eerste boek en in seizoen 1 draait het hier om. Seizoen 2 is de verfilming van het boek De derde stem. Beide seizoenen bestaan uit 10 afleveringen en kun je zien via Netflix.

Artikel-update

Sinds het verschijnen van dit artikel heb ik deze geüpdatet omdat er nieuwe delen in de serie zijn verschenen of aangekondigd. De laatste update is van november 2021.


Comments (2)

 • Ha Janneke, oh ik zie dat ze bij de bibliotheek e-bookapp alleen deel 3 en 4 hebben. Jammer… want als jij aanraadt ze op volgorde te lezen….snap ik eigenlijk niet dat ze het daar zo doen.

  Beantwoorden
  • Hoi Jantine! Ik ken en gebruik de ebook-app van de bibliotheek niet. Maar ik kan je wel helpen denk ik en stuur je een PB. Met zomerse groet, Janneke

   Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.