Reizen

Vigelandsparken en Vigeland museum

vigelandsparken oslo

Wat doe je dan als je slechts een middagje Oslo tot je beschikking hebt? Dan ga je naar Vigelandsparken. Het park is ook bekend onder de naam Frognerparken. Het is één van de populairste plaatsen voor de bewoners van Oslo om elkaar te ontmoeten. Vigelandspark is genoemd naar beeldend kunstenaar Gustav Vigeland en je vindt hier meer dan 200 van zijn beelden in brons, graniet en staal. Het is met recht een must-see in Oslo.

Het beeldenpark in

De hoofdingang vind je aan de Kirkeveien. Vigelandsparken is mooi aangelegd met prachtige bloemenborders. Gustav Vigeland maakte ook het plan voor het plaatsen van de beelden en het verdere ontwerp van het park met zijn uitgestrekte grasvelden en brede lanen. Het realiseren van het park duurde enige jaren en is pas na de dood van Vigeland voltooid.

vigeland beeldenpark museum Oslo Noorwegen

De meeste sculpturen zijn geplaatst in 5 grote groepen: De Main Gate, de brug met de Speeltuin, de fontein, het plateau met de monoliet en het wiel des levens. Gustav Vigeland was erg geïnteresseerd in de relaties en interacties van/tussen mensen. Dit komt tot uitdrukking in al zijn beelden.

Vanaf de hoofdingang loop je over de brug.  Hier vind je het beroemde standbeeld Sinnataggen, het boze jongetje. Vanaf de brug kom je bij de fontein. De fontein wordt gedragen door reuzen en de beeldengroep “trees of life” erom heen zijn ook indrukwekkend. Iedere boom beeldt een levensfase van de mens uit, van geboorte tot de dood.

2015_vigeland5

Dé sterattractie is de 14 meter hoge monoliet. De zuil is uit één rotsblok gehouwen en bestaat uit 121 menselijke figuren. Er zijn veel verschillende interpretaties wat betreft de Monoliet. De wederopstanding van de mens, vechten voor het leven, het verlangen van de mens naar hogere atmosferen, de voortreffelijkheid van het dagelijks leven en de vicieuze cirkel.

Vigeland museum

Op 5 minuten loopafstand van het park ligt het Vigeland Museum. Het museum is gesitueerd in het oorspronkelijke atelier van Vigeland. In de 13 zalen wordt de ontwikkeling van zijn werk uitgelegd. Gustav Vigeland maakte al zijn beeldhouwwerken op ware grootte zonder hulp van leerlingen of andere beeldhouwers. De beeldsnijkunst en het gieten in brons liet hij over aan getalenteerde vaklieden.

Vigeland museum Oslo Vigelandspark Frognerpark

In alle zalen vind je in het Engels informatie over de tentoongestelde stukken. Vigeland’s woonruimte op de tweede verdieping is origineel bewaard gebleven. Een bezoek aan het oorspronkelijke appartement kan alleen als je vooraf een afspraak maakt.

Tips voor je bezoek

  • Het park is altijd geopend en vrij toegankelijk.
  • Bij de hoofdingang aan de Kirkeveien is beperkte (betaalde) parkeergelegenheid. Parkeren kan ook bij het museum, vandaar wandel je direct het park in.
  • De toeristische hop-on-hop-off bus stopt bij de hoofdingang
  • Bij Kafé Vigeland kun je lekkere taartjes, broodjes, verse sappen en verschillende koffiesoorten krijgen. Ook zijn hier souvenirs te koop.
  • Combineer je bezoek aan het park met het museum. Het liefst eerst het museum dan het park. Je krijgt zo meer achtergrondinformatie over de beelden in het park. Wij deden het andersom en zijn daarom na het museumbezoek nog eens het beeldenpark ingelopen.
  • Vigelands Parken en Museum | Nobels gate 32 | 0268 Oslo

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.