Eten

Jannekes äppelkaka

Ik vind het wel weer eens tijd worden voor een appeltaartje. Natuurlijk een appeltaartje van mijn naamgenoot Janneke (Philippi) Uit haar boek Appeltaart koos ik deze keer de äppelkaka, een Zweedse appeltaart. Je bakt ‘m zonder deegbodem. Hartstikke simpel en läcker. En als Janneke dat zegt, dan is dat ook zo!

De kardemom (kardemumma in het Zweeds) is een geliefd ingrediënt in de Zweedse keuken. Zeker in brood en gebak en hoort dus thuis in deze äppelkaka! Voor een taart van 8-10 personen heb je dit nodig:

Boodschappenlijstje voor äppelkaka

 • 100 gram ongezouten roomboter
 • 175 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eieren
 • 175 ml melk
 • 200 gram bloem, gezeefd
 • 1 volle theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel gemalen kardemom
 • 4 handappels
 • ingevette taartvorm van 24 cm doorsnede

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Smelt in een pan met dikke bodem op laag vuur de boter met de suiker en de vanillesuiker. Neem de pan van het vuur.
 2. Klop de eieren los met een scheut melk. Roer het eimengsel door de gesmolten boter. Zeef de bloem met het bakpoeder, de kardemom en een beetje zout. Schep de bloem luchtig door het eimengsel. Schenk in delen de resterende melk erbij en roer met een houten lepel tot een glad beslag.
 3. Schil de appels en snijd ze in schijfjes van 4-5 mm dik. Leg – niet te netjes – een laag appelpartjes in de vorm. Schenk er een beetje beslag op en maak een volgende laag. Eindig met een laatste laag beslag en strooi er een beetje suiker over.
 4. Bak de appeltaart in de voorgewarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart tot lauwwarm afkoelen. Verwijder de vorm en snijd de äppelkaka in punten. Op z’n lekkerst met vanillesaus.

Bereiding: 25 minuten, oventijd: 45 minuten.

Tips

Houd je niet van kardemom of heb je het niet in huis? Laat het dan weg in de äppelkaka of vervang door gemalen kaneel of anijszaad.
Sinds kort heb ik een nieuwe manier gevonden om een taartvorm in te vetten. Vroeger was ik in de weer met een stuk keukenrol en een stukje boter. Nu gebruik ik de bakspray van Dr. Oetker! Wat een uitkomst: geen geknoei en geklieder en zo gepiept!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.