Reizen

Gubbio in Umbrië

gubbio - umbrie

Bladerend door een de stapel REIZ& magazines die ik had geleend, valt mijn oog op ‘Gubbio in Umbrië: slow food te voet’. Als ik het artikel op zoek, zie ik op de eerste bladzijde een foto van Piazza Grande in Gubbio. Het mooiste plein van deze stad.

Daar was ik ook eens. Op Piazza Grande. In Gubbio in Umbrië.  Tien dingen die ik je kan vertellen over Gubbio!

10 dingen over Gubbio

 1. Gubbio is gebouwd tegen de steile hellingen van de 908 meter hoge Monte Inigo.
 2. Het heeft de reputatie het mooiste middeleeuwse stadje te zijn van heel Umbrië (en terecht!)
 3. Parkeren doe je aan de voet van de stad en ‘klim’ langs de Via della Republica naar het oude centrum. Gubbio kun je het beste te voet verkennen.
 4. Je kunt er uren wandelen in een doolhof van boogpoorten, gewelfde doorgangen, smalle trappen, langs oude stadsmuren en over kleine bruggen over de stadsbeek Torrente Camignano. Dat hebben we ook gedaan. Als ik er aan terug denk, krijg ik spontaan weer kramp in mijn kuiten!
 5. Vanaf Piazza Grande, het mooiste plein van de stad,  heb je een prachtig uitzicht over Umbrië.
 6. Op Piazza Grande vind je ook het mooie Palazzo dei Console.
 7. We hebben heerlijk geluncht bij Hotel Relais Ducale die als enige een terras heeft op Piazza Grande, langs de Via Consoli.
 8. Bijzonder vond ik de Duomo Santi Mariano e Giacomo waar de skeletten van de heiligen en bisschoppen liggen in vol ornaat in glazen zerken. Eigenlijk vond ik het heel luguber.
 9. In Gubbio vind je leuke ambachtszaken en boetiekjes. Je vindt er locale specialiteiten en lekkernijen maar ook is er veel aanbod van keramiek. In onze kast hebben we nog altijd twee prachtige borden staan die we in Gubbio kochten
 10. Vraag me niet waarom maar Bas en ik hebben tijdens ons bezoek veel scooterrijders gefotografeerd. Ik vond dat best lastig maar een aantal zijn leuk geworden. Een voordeel was dat over de Via Consoli steeds dezelfde jongens voorbij kwamen (of ze deden het erom). Intussen zijn het ‘mijn scooterboys’ geworden, een foto die ik her en der nog wel eens gebruik en je daarom misschien wel herkent.
Gubbio Umbrië Italië reisinspiratie Jannekes wereld

Gebruikte reisgidsen en links

 • Gubbio info
 • Globus reisgids Umbrië ontdekken en beleven

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.