Boeken Eten

Appeltaart: altijd een succes

appeltaart - janneke philippi

Appeltaart, dat gaat er altijd wel in als koek! Appeltaart heeft een lange traditie in de Nederlandse keuken. Al in het eerste gedrukte kookboek, Een notabel boeckxken van cokeryen (1514), komt een uitgebreid recept voor appeltaart voor. Maar ook in andere landen zijn appels al eeuwenlang een geliefd ingrediënt in de keuken.

Geweldig bakboek van Janneke Philipi

Naamgenoot Janneke Philippi schreef het geweldige bakboek Appeltaart met daarin 70 verschillende appeltaartrecepten. Hollandse appeltaart, Franse tarte tatin en Italiaanse crostata. Zweedse äppelkaka, appelkruimelcake, appelbollen, 15-minutenwafels. Ook niet onbelangrijk: er staan ook diverse dieetappeltaarten in (glutenvrij, vetarm en koolhydratenarm).

Hoe ik dit boek in de wirwar van kook- en bakboeken op het spoor ben gekomen? Daarvoor gaan alle credits naar mijn zus Anne-Marie. Ze had het boek  bij de bibliotheek geleend en verschillende appeltaarten had gebakken. Ze was er zo enthousiast over dat ze het boek afgelopen oktober voor haar verjaardag van ons kreeg. Tot ons geluk had ze voor haar verjaardag appeltaarten gebakken! Daarmee bestempelde ik dit boek als hét beste cadeau van dat jaar!

Appeltaart, het perfecte cadeau

Maar als zij het kan, kan ik het toch ook?  Met de decembermaand aantocht leende ik eind vorig jaar het boek ook via de bibliotheek. Op Sinterklaasavond stond de Spaanse tarta de manzana als toetje op tafel. Voor een vriendin bakte ik voor pakjesavond een appelkruimelcake met speculaaskruiden. Met oudjaar appelflappen en appelrolletjes. Kortom ik heb het boek mezelf cadeau gedaan!

  • appeltaart binnen in het boek janneke philipi
  • appeltaart binnen in het boek janneke philipi
  • appeltaart binnen in het boek janneke philipi

Dat kwam ook goed uit want Bas was deze week jarig! Op de verjaardagstafel stond een appelkruimeltaart met bosbessen met een laagje kaneelsuiker en de boerenappelcake met appel en verse ananas bestrooid met een mengsel van geraspte kokos en poedersuiker.

Vanaf nu home-made appeltaart

Ik bakte weleens een appeltaart met behulp van een pakje maar nu ik dit boek in huis heb, zal er nooit meer een kant en klare mix voor appeltaart in ons huis te vinden zijn. Eigenlijk vond ik dat altijd maar een hoop gedoe. Al die appels schillen maar voor een aantal recepten heb je er soms maar 1 of 2 nodig! Mijn keukenmachine heeft het ook een stuk makkelijker maakt. In een mum van tijd heeft de machine het deeg gedraaid en ik de appels geschild!

Obsessie? Ik dacht van niet!

De oudste van mijn zus riep laatst: “Mijn moeder en tante zijn ‘obsessed’ met appeltaart”. Ach ik kan ergere dingen bedenken…

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.