Eten

Gemengde crostini uit Toscane

Blank blackboard - quinoapap - recept

Heb jij dat ook? Van die recepten die het altijd goed blijven doen. De gemengde crostini uit Toscane is er zo een van mij. Ik vond het recept in de Allerhande ‘Echt Italiaans’ uit 2009. Ik maakte de crostini in het begin vaak als voorgerecht bij een Italiaans diner.

Tegenwoordig vind ik het leuker om ze te presenteren bij een borrel. Zoals ik dat vandaag ook zal doen. Soms maak ik alle drie de variaties, soms één of twee toppings.  Het recept is voor 4 personen.

Boodschappenlijstje crostini

  • ciabatta (afbakbrood, 250 g)
  • een pot witte bonen (330 g)
  • 1 el verse rozemarijn (fijngesneden)
  • 1 teen knoflook (geperst)
  • 4 el olijfolie
  • 1/2 citroen (geperst)
  • 2 plakken Parmaham
  • 4 gemarineerde artisjokharten (potje 190 g)
  • 1 zakje mini-mozzarella (290 g)
  • 4 zongedroogde tomaten (fijngesneden)
  • 1 blikje tonijn (uitgelekt)
  • 1/4 venkelknol (in zeer dunne plakjes)
gemengdecrostini

Aan de slag met de crostini

Bak de ciabatta volgens de aanwijzingen op de verpakking, snijd het brood in 12 plakken en gril deze ca. 1 min. in de grillpan.

Met bonenpuree en parmaham

Spoel de witte bonen in een zeef af met koud water. Doe de bonen in een kom, voeg de rozemarijn, knoflook en de olie toe. Maak er met de staafmixer een dikke puree van. Breng op smaak met wat citroensap en peper en zout. Besmeer 4 sneetjes brood met de bonenpuree en leg daar bovenop een half plakje opgerolde Parmaham.

Tip voor als je nog een restje overhoudt

Vaak houd ik nog een restje bonenpuree over. Zonde om weg te gooien. Het smaakt de volgende dag nog heerlijk op een geroosterde boterham of een cracker!

Met artisjok, zongedroogde tomaatjes en mozzarella

Snijd de artisjokharten in parten en halveer de mozzarellabolletjes. Doe de artisjok, de mozzarella en de tomaten in een kom, schep door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Verdeel het beleg over 4 sneetjes brood.

Met tonijn en venkel

Meng de tonijn met de venkel en verdeel over 4 sneetjes brood. Breng op smaak met citroensap en peper en zout.

Pak een grote schaal waarop je alle crostini’s presenteert of vier mooie borden met elk 3 verschillende crostini.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.