Eten

Home-made verjaardagsappeltaart

verjaardagsappeltaart home-made

Vandaag hebben we een thuisfeestdag: het is de verjaardag van mijn man Bas. En omdat te vieren maakte ik een verjaardagsappeltaart. Appeltaarten bakken doe ik nog steeds graag sinds ik alweer 6 jaar geleden dit bakboek van Janneke Philippi kocht. Er is vorig jaar augustus een vernieuwde uitgave van dit boek verschenen.

Gisteren haalde ik het Appeltaart-boek weer uit de kast om eens een ‘nieuw’ recept te proberen. Ik noem het een verjaardagsappeltaart omdat het zo feestelijk klinkt en omdat Bas is jarig. Maar eigenlijk is het ‘gewoon’ een appel-kaneeltaart waar ik mijn eigen twist aan heb gegeven. Dat pakte goed uit en gelukkig viel deze appeltaart goed in de smaak bij de jarige! Hier is het recept.

Boodschappenlijstje voor de verjaardagsappeltaart

Voor 8 personen

  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 125 gram suiker
  • 200 gram bloem, gezeefd
  • 1 ei
  • 750 gram handappels (bijvoorbeeld Elstar)
  • 1 zakje heldere taartgelei (12 gram)
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • Mijn toevoegingen voor het deeg: rasp van 1 of 2 sinaasappels, 1 theelepel kaneel en 50 gram gemalen walnoten
  • Extra nodig: ingevette taartvorm ø 20 cm of ø 24 cm, keukenmachine of mixer met deeghaken.

Zo maak je de taart

Verwarm de oven voor tot 180 oC. Kneed in de keukenmachine of met de mixer met deeghaken de boter met 75 gram suiker, de bloem, het ei en wat zout tot een samenhangend deeg. Vervolgens heb ik op het eind aan het deeg de sinaasappelrasp, 1 theelepel kaneel en 50 gram gemalen walnoten extra toegevoegd.

Schil de appels, snijd ze in blokjes en schep ze daarna om met 25 gram suiker en de kaneel.

Druk het deeg uit op de bodem en tegelijk tegen de rand van de vorm. Dit gaat gemakkelijk met een natgemaakte bolle kant van een lepel. Schep vervolgens de appelblokjes op het deeg.

Bak de taart in de voorverwarmde oven in zo’n 35 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart daarna afkoelen in de vorm.

Tot slot breng je in de steelpan 250 ml met 25 gram suiker aan de kook. Roer intussen het zakje taartgelei los met drie eetlepels water (of helder appelsap). Neem de pan van het vuur en voeg de aangemaakte taartgelei toe. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en schenk de warme gelei dan direct over de appeltaart. Laat de gelei afkoelen en opstijven.

Alternatieven of andere accenten

Als alternatief voor taartgelei gebruik ik altijd abrikozenjam. Dat geeft een zelfde glanzende effect. In dit geval verwarm ik 200 gram abrikozenjam in een pannetje dat ik vervolgens zeef. Dat wat overblijft schenk ik over de taart.

Voor een frisser accent kun je rasp van citroen aan het deeg toevoegen. Of gebruik in plaats van kaneel andere specerijen zoals koekkruiden of kardemom. Ik wil nog eens experimenteren met kruiden en noten om er echt mijn ‘eigen’ favoriete appeltaart van te maken.

Nog eens 4 x bakken met appels

Vind je het net als ik leuk om te bakken met appels? Hier zijn nog eens 4 recepten.

Appel-yoghurtmuffins met havermout

Jannekes äppelkaka

Appelkoek

Courgettecake met appel

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.