Eten

Captain’s dinner: (h)eerlijke kost

captains dinner muurschildering harlingen

Afgelopen zondag gingen we bij vrienden eten. Onze vriend Sieger, die lekker kan koken, had geappt of het oké was als we een Captain’s dinner hadden. En wij appten vrolijk terug dat we dat prima vonden. Maar eerlijk gezegd hadden we géén idee wat dit inhield…

Het eerste waar ik aan moest denken toen ik het las, was de tv-serie The Love Boat! Toch maar even opgezocht via Google. Blijkt het zeemansvoer te zijn; kapucijners met spek! Niet bepaald iets waar je aan denkt bij de dagen waar het kwik boven de 30 graden Celsius stijgt. Maar goed, we laten ons graag verrassen.

Wat is een Captain’s dinner

Een Captain’s Dinner bestaat uit allemaal houdbare ingrediënten.Vroeger, in de tijd van de VOC, werd dit gerecht namelijk echt als een feestelijke maaltijd bij de kapitein aan tafel gegeten. De verschillende garnituren die erbij geserveerd werden, waren goed houdbaar op zee en maakten het tot een gevarieerde maaltijd. En al die verschillende schaaltjes met bijgerechten maakten de tafel extra feestelijk.

En zo was ons etentje ook! Het is erg lekker en eigenlijk helemaal niet zo’n zware kost als je op het eerste gezicht zou zeggen. We hebben ervan gesmuld. En ik ga het zeker ook een keer zelf maken, maar dan wel in de winter!

captain's dinner eten kapucijners en spek

Waar bestaat het kapiteinsdiner uit?

Wil je ook een Captain’s dinner maken? Dan is dit de basis.

 • Kapucijners (vers of gedroogd, geweld en gekookt)
 • Spek, lekker uitgebakken
 • Piccalilly
 • Gebakken uitjes
 • Stroop
 • Tafelzuur: uitjes, augurk
 • Mosterd
 • Appelmoes of gebakken appeltjes

Extra voor erbij (dat hoeft niet maar je kunt het diner zo helemaal naar jouw smaak maken):

 • Gehaktballetjes
 • Worst (braadworst / rookworst)
 • Rode bietjes

Links voor recepten

Op basis van wat je nodig hebt, is het niet zo moeilijk om het gerecht te maken. Maar als je het toch fijn vindt om te koken aan de hand van de recept, geef ik je hierbij een aantal links. En ik vermeld graag even erbij dat ik met deze gevonden info in gedachten deze post heb geschreven.

Francesca kookt het kapiteinsdiner

Recept uit de Allerhande

Koken met Van Boven (video)

Geen zin in kapucijners? Kijk dan eens hier voor meer kookinspiratie.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.