Eten

Dit drink ik nu in plaats van frisdrank

kan en glas met fruitwater als alternatief voor frisdrank

Sinds een paar weken zeg ik bewust nee tegen suiker. En deze week doe ik mee aan de Nationale Suikerchallenge. In dit blog lees je over hoe ik stopte met frisdrank drinken en wat goede alternatieven zijn.

Een aantal weken geleden startte ik met minder suiker. Als eerste schrapte ik de suikerhoudende drankjes. Maar de hele tijd alleen maar water, koffie of thee drinken zag ik ook niet zo zitten. Ik ben namelijk niet zo’n goede waterdrinker en zag ik dit als valkuil. In de handige app Mijn leefstijlcoach vond ik goede tips. Nu heb ik al meer dan 2 weken geen frisdrank of limonade gedronken.

Weet je hoeveel suiker er in dranken zit?

Ik weet niet hoe het met jouw kennis is over hoeveel suikerklontjes in verschillende drankjes zitten. Ik vond het een enorme oogopener. Dit is wat ik ontdekte. Ga hierbij uit van een glas frisdrank of gezoet vruchtensap van 220 ml en weet dat 1 suikerklontje staat voor 4 gram suiker.

 • Frisdank = 5 suikerklontjes (dat is 20 gram suiker)
 • IJsthee = 3,5 suikerklontjes (dus 14 gram suiker)
 • (verse) sinaasappelsap = 4,5 suikerklontjes (vanaf nu mag je zelf rekenen!)
 • Druivensap = 8 suikerklontjes
 • Appelsap = 5,5 suikerklontjes
 • Tomatensap = 1,5 suikerklontje
 • Perensap = 4,5 suikerklontjes
 • Kant-en-klare cappuccino (uit de koeling) = 4,5 suikerklonjtes
 • Verse cappuccino = 1 suikerklontje
 • Cappuccino (oplos) 1,5 suikerklontje
 • Water met een kneepje citroen = 0 suikerklontjes

Alternatieven voor frisdrank

Intussen heb ik geleerd om meer fruitwater te drinken of zelf ijsthee te maken. Als je denkt je daar veel tijd mee kwijt bent, kan ik je uit ervaring vertellen dat dat heel erg meevalt. Alleen wat zijn dan goede combinaties voor fruitwater? Nou deze! Ik heb nu sinaasappel, aardbeien, bramen, citroenen en ander seizoensfruit in huis voor in fruitwatertjes.

Daarnaast drink ik thee, koffie en soms een verse cappuccino. Gember (al dan niet met sinaasappel/kaneel of citroen) en munt zijn perfect voor een lekkere thee. Maar ik ontdekte dat verse gember alleen in koud water ook zorgt voor een lekker watertje. Toch heb ik soms zin in een bubbeltje. Dan kies ik voor een glas bruisend mineraalwater met een fruitsmaak. Bij Jumbo hebben ze mineraalwater met grapefruit, zwarte bes, citroen of bloedsinaasappelsmaak. De laatste twee zijn mijn favoriet.

Frisdrank verruilen voor een gezond alternatief is dus helemaal niet zo moeilijk. Op internet vind je genoeg inspiratie of ga zelf experimenteren. Ik kies nu bewust voor een tijdje suikervrij. Ik voel me echt energieker daardoor.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.