Reizen

Vakantie 2020: uit maar vooral thuis

vakantie 2020 staycation hangmat vakantie thuis

Mijn vakantie loopt op z’n eind. Nog een paar dagen te gaan en dan zitten mijn 4,5 weken vrij erop. Ja, ik weet het. Het is een luxe om zo lang vrij te hebben en ik ben er dan ook dankbaar voor dat ik die ruimte heb en krijg.

Hoe anders verloopt 2020 voor ons allemaal. Begin dit jaar waren we nog een weekend in Rome, Dat voelt als een eeuwigheid geleden omdat vlak daarna veranderde alles door corona. Dus ook onze reisplannen voor 2020. De eerste streep kwam door een week Frankrijk in mei. We maakten daar onze eerste staycation van; en die vulden we met vooral veel wandelen en fietsen.

De kampeerplannen in Zuid-Europa voor deze zomer verruilden we voor een weekje Harz en een staycation van drie weken. Niet eerder waren we zo lang thuis in vakantietijd. En daarom maakten we twee belangrijke afspraken voor het vakantie vieren vanuit huis.

Onze ‘afspraken’ voor een fijne thuisvakantie

Afspraak #1
We gaan er elke dag op uit om iets te doen. Zoals we gewend zijn te doen als we ook op vakantie zijn. Vooraf hadden we zelfs een lijstje gemaakt met activiteiten, restauranttips en wat al niet meer. We vonden het belangrijk om deze afspraak te maken om er voor te zorgen dat we niet in dagelijkse routine zouden vervallen. Zeker ook omdat Bas los van corona altijd kantoor aan huis heeft, en werk dus op de loer ligt. En om die reden heb ik mijn hele thuiskantoor afgebroken en uit het zicht gestald.

Afspraak #2
We doen niets (of beperkt) in het huishouden en we gaan niet klussen.

Thuis zijn = ook vakantie

De thuisvakantie was warm, tropisch warm! Dat zorgde vooral voor een mediterraan gevoel. En kon je ook niet anders dan vertragen. Het zorgde er wel voor dat we daardoor er niet zo veel op uit zijn geweest als we hadden bedacht. Maar we merkten steeds vaker dat het gewoon fijn was om thuis te zijn.

Soms begon ik de dag buiten met yoga, zoals ik ook wel op vakantie doe. Heerlijk die eerste zonnestralen op je huid, de ochtendgeur en stilte. En om de tijd te hebben om te ontbijten of lunch. Om lekker te lummelen en een dutje te doen in de hangmat. Te lezen of te schrijven. Of om nu eindelijk eens wat series (af) te kijken en om spelletjes Rummikub te doen. En eindelijk was dit een zomer waarin we dagen achter elkaar tot heel laat buiten konden zitten.

De uitstapjes

En we hebben ons aan onze afspraak weten te houden. Dit hebben we gedaan:

 • Zwemmen in het Lauwersmeer (meerdere keren)
 • Bezoek aan het Groninger Museum
 • Wandelen
 • IJsjes eten buiten de deur (heel vaak)
 • Koffie drinken in Groningen, met een taartje erbij
 • Een uitstapje naar Ost-Friesland/Duitsland met overnachting
 • Bezoek aan Museum de Buitenplaats in Eelde
 • Naar een mooie kwekerij om inspiratie op te doen
 • Groninger museum Mondo Mendi museumbezoek in coronatijd
 • aperitivo apericena Italiaanse hapjes en drankjes
 • captain's dinner eten kapucijners en spek

 • De Petruskerk in Pieterburen bekijken en home-made ijsthee drinken in Domies Toen
 • Buiten de deur lunchen of dineren (2 x lunch, 2 x diner)
 • Een Italiaanse aperitivo avond (Bas kan nu heel goed Aperol Spritz maken!)
 • Rondje toeren door Friesland
 • Een Captain’s dinner beleven
 • Een uitstapje naar Ost-Friesland/Duitsland met overnachting
 • Een barbecue met de buren
 • Borrelen onder de appelboom bij vrienden
 • Op bankenjacht (het was rustig en koel in de woonwinkels en we waren er snel uit!)

Lesson learned: je hoeft niet (ver) weg om te ontspannen

Een belangrijke lessen die ik in deze vakantie geleerd heb, is dat het niet nodig is om weg te gaan om te kunnen ontspannen. Het zou ergens ook gek zijn als dat wel zo is, want dan is thuis geen thuis. De druk om iets te willen, moeten of hoeven, was er niet. En dat was een grote plus.

Ik houd van reizen, dat zal niet veranderen. Ik wil de wereld graag beter leren kennen. Maar de wereld is ook thuis of vlakbij huis. En je hoeft echt niet ver te reizen.

Geluk zit in de kleine dingen. Wie kent dit gezegde niet. En dat is ook zo, ik ervaar dat al zo maar deze vakantie heeft dit gevoel in mij meer vergroot. Echt hele grootse dingen hebben we niet gedaan. Maar die kleine momenten voelden wel groots. En dat alles te beleven met mijn meest favoriete persoon, maakte van de vakantie 2020 een topzomer!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.