Reizen

Naar het museum in coronatijd

Groninger museum Mondo Mendi museumbezoek in coronatijd

Gisteren was ik na een lange tijd weer eens in een museum.

De laatste keer dat ik een museum bezocht was 2 januari van dit jaar. Toen zag ik de tentoonstelling Barbizon van het Noorden. Ik weet nog hoe druk het toen was in het Drents Museum. Het was nog kerstvakantie en soms was er niet de gelegenheid alles goed te kijken. Dat is nu door (of dankzij) corona wel anders.

Mondo Mendini

Zoals eerder gezegd was ik gisteren met Bas naar het Groninger Museum om de tentoonstelling Mondo Mendini te bekijken. De expositie zou tot 5 mei 2020 te zien zijn. Maar door corona is de tentoonstellingsperiode verlengd en kun je deze tot en met 30 augustus a.s. bezoeken.

Hoe is het om nu een museum te bezoeken?

Als je nu – in deze tijen van corona – een museum wilt bezoeken, is vooraf een ticket reserveren verplicht. Ook als je – zoals ik – een museumkaart hebt. Bij het reserveren, boek je ook gelijk het tijdslot waarin je je museumbezoek wilt beginnen. En natuurlijk gelden er coronamaatregelen maar los daarvan vond ik het bezoek aan het museum heel relaxed, zo niet beter!

Want er mogen natuurlijk veel minder mensen tegelijkertijd in het gebouw aanwezig zijn. Door de tijdsloten worden de bezoekersstromen gereguleerd.

Wij hadden het eerste tijdslot gekozen met aankomst tussen 10.00-10.30 uur en toen was het er nog heerlijk rustig. En door de looproutes is er niet echt meer sprake van oponthoud. We konden dus op ons gemak door de zalen dwalen en uitgebreid de mooie ontwerpen van Alessandro Mendini bewonderen.

  • Groninger museum Mondo Mendi museumbezoek in coronatijd
  • Groninger museum Mondo Mendi museumbezoek in coronatijd

Hoogtepunten uit de tentoonstelling vond ik:

  • Tête Géante
  • Sedia Scivolava
  • Matisse-vazen
  • Mania Cabinet
  • Poltrone di Proust
  • Orchestra di Alessandro (Mendino)
  • Petite Cathédrale

Vooropgesteld dat ik ook graag zie dat corona over een tijdje niet meer onze levens beheerst, zou ik er voor willen pleiten dat musea het vooraf reserveren en het hanteren van tijdsloten vasthoudt.

Ik denk hierbij terug aan mijn bezoek aan Galleria Borghese in Rome, zo’n twee jaar geleden. Voor een bezoek aan dit Romeinse museum is het ook nodig om vooraf online een ticket en tijdslot te boeken. En per tijdslot wordt telkens een maximum aantal mensen toegelaten. Vervolgens heb je twee uur de tijd om alle kunstschatten op je gemak te bekijken. Op een bepaald moment was ik zelfs nog maar als enige in één van de zalen! En het die 2 uur is echt voldoende om alles te zien.

Mijn volgende museumbezoeken

Vaker naar het museum met een Museumkaart

Al heel wat jaren heb ik een Museumkaart. Hiermee kun je 365 dagen in het jaar gratis ruim 400 musea in Nederland bezoeken. Daarnaast worden er voor museumkaarthouders ook verschillende activiteiten georganiseerd zoals rondleidingen en lezingen.

Het voordeel van het hebben van een Museumkaart is dat als je graag musea bezoekt, je dit veel vaker doet. Wij merken dat we door deze kaart vaker naar musea gaan. Bijvoorbeeld spontaan in een regenachtig weekend en wanneer er bijzondere tentoonstellingen zijn. Na zeker vier bezoeken, heb je de prijs er al uit!