Reisinspiratie Reizen

Guggenheim Bilbao: een museum vol moderne kunst

Guggenheim Museum Bilbao

Afgelopen mei was ik een aantal dagen in Bilbao, een stad dat de moeite waard is om te bezoeken. Een van de dingen die je niet in Bilbao mag missen is het Guggenheim Museum.

Als je Guggenheim zegt, denk je misschien wel aan het vermaarde museum dat in 1959 opende op Fifth Avenue in New York. Dat is natuurlijk nog altijd het summum want het is het oorspronkelijke Guggenheimmuseum maar intussen is er ook de Peggy Guggenheim Collection in Venetië en een museum in Bilbao. Ik wilde al langere tijd naar dit museum omdat ik er zoveel over had gehoord. Toen ik in mei met R. op citytrip was naar Bilbao en San Sebastián was het museumbezoek een van de dingen op de lijst om in Bilbao te doen. In dit blog vertel ik je over het museum en wat je er kunt zien.

Het gebouw van het Guggenheim, ontworpen door Frank Gehry, is al bijzonder om te zien. Dat is al een hoogtepunt! Neem de tijd om het van de buitenzijde van verschillende kanten te bekijken zoals vanaf de brug of aan de overzijde van de rivier. Ook binnen is het leuk om de verschillende structuren te ontdekken en je te verwonderen over de grootsheid van het gebouw én de kunst. Op sommige punten in het gebouw realiseer je je pas hoe groot bepaalde kunstwerken zijn en daarmee ook de zalen waarin deze tentoongesteld zijn.

Dit vond ik de hoogtepunten

Het Guggenheim herbergt tal van bijzondere kunstobjecten zowel binnen als buiten. Er is zoveel te zien dat je op een bepaald moment ook ‘verzadigd’ raakt. Dit vond ik het meest bijzondere kunstwerken.

Puppy – Jeff Koons

‘El Poop’ zoals de Basken zeggen is de bijna 13 meter hoge, met bloemen bedekte West Highland terriër van Jeff Koons. Puppy bewaakt het Guggenheim sinds 1992. Een paar keer per jaar wordt het kunstwerk opnieuw beplant. Het gebeurde net tijdens ons bezoek en konden we op onze laatste dag nog een goede indruk van hem krijgen!

Puppy by Jeff Koons(Just  replanted and rather green and lush)
Puppy

Fog Sculpture – Fujiko Nakaya

Mist als kunstwerk. Het bestaat echt. Fog Sculpture (F.O.G.) is speciaal ontworpen voor de vijver van de gevel aan de rivier van het Guggenheim Museum Bilbao. Het is visueel heel fascinerend om te zien hoe het afhankelijk van het weer steeds andere vormen aanneemt. Elk uur is het te zien.

Tulips – Jeff Koons

Het boeket tulpen van Jeff Koons (nu binnen tentoongesteld) bestaat uit veelkleurige ballonbloemen die zijn opgeblazen tot gigantische proporties. Ze zijn meer dan 2 meter hoog en 5 meter breed.

  • Tulips Jeff Koons in het Guggenheim Bilbao
  • Tulips - Jeff Koons

The Matter of Time – Richard Serra

Ik vond The Matter of Time het meest bijzondere kunstwerk in het museum. Ik had erover gehoord en het was de eerste zaal om te ontdekken. The Matter of Time bestaat uit verschillende stalen sculpturen. Door de vormen en opstelling van de werken ontstaan gangen met verschillende onverwachte proporties (breed, smal, nauw, hoog en laag). Je kunt er doorheen en omheen lopen. En dat geeft je een heel bijzonder gevoel van ruimte.

Overlooking The Matter of Time by Richard Serra in Guggenheim Bilbao
Blik op The Matter of Time

Maman – Louise Bourgeois

Een echte eyecather vind ik Maman, de bijna 9 meter hoge spin, en een van de mooiste sculpturen die je buiten het museum kunt ontdekken.

  • Voor Maman bij het Guggenheim Museum Bilbao
  • Maman vlak na zonsondergang bij het Guggenheim Bilbao

Untitled – Mark Rothko

Ik was verrast door het kunstwerk Untitled Mark Rothko; het was veel groter dan verwacht. Beter gezegd: het is enorm. Rothko schilderde met opzet op zo’n grote schaal: ‘Hoe je het grotere plaatje ook schildert, je zit erin. Het is niet iets dat je beveelt.’

Installation for Bilbao – Jenny Holzer

De LED design installatie van Jenny Holzer vond ik ook bijzonder. Eerst begreep ik niet waar ik naar keek, zo anders fel en prikkelend was dit te zien na het bekijken van The Matter of Time. Aan de ene kant vind je kreten in het Engels, aan de andere kant in het Baskisch. Ook hier zijn de afmetingen weer groots!

  • Installation of Jenny Holzer inside the museum Guggenheim
  • Untitled, Mark Rothko

Fire Fountain – Yves Klein

Bij dezelfde vijver waar de mist elk uur opstijgt, zijn er vijf vuurfonteinen die gedurende 1 uur elke 4 minuten draaien en 1 minuut actief blijven. We waren net op tijd om het mee te maken: wat een spektakel!

Praktische info voor als je Guggenheim Bilbao bezoekt

Het Guggenheim Museum in Bilbao is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 19.00 uur. In de zomer is het museum elke dag geopend van 10.00 tot 20.00 uur ’s avonds.

Bij je ticket is een audio gids inbegrepen. Een kaartje kost € 16 online en € 18 in het museum (in 2023).
Koop je online tickets via de officiële pagina van het museum.

Extra tip: ga ’s avonds voor zonsondergang naar het museum. ’s Avonds is het museum en de brug mooi verlicht. De Fire Fountain van Yves Klein en de Fog Sculpture zorgen voor fotogenieke beelden.

  • Fog Sculpture at night at the Guggenheim
  • Fire Fountain Yves Klein

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.