Minimalisme

Zomer 2023: mijn minimalistische kledingkast van nu

close up van rode jas bij blog over minimalistische kledingkast

Voor elk seizoen vind ik het fijn om 33 items (en soms meer) te kiezen als minimalistische garderobe. Het zorgt voor overzicht in mijn kledingkast en rust in mijn hoofd. In dit artikel laat ik je zien welke selectie ik voor deze zomer heb gemaakt.

Vanmorgen heb ik de tijd genomen om mijn kledingkast onder handen te nemen. Met het tropische weer niet echt een straf om een klusje binnenshuis te doen. Al een paar maand was het een rommeltje in mijn kledingkast. Dat was niet echt zo. Beter gezegd: het was soms een rommeltje in mijn hoofd als het gaat om de klusjes die ik nog in en om huis wil doen. Afgelopen dinsdagavond kon ik al twee klusjes afstrepen en nu is dan ook de minimalistische kledingkast weer opgeruimd.

Mijn minimalistische kledingkast voor deze zomer

Voor mijn minimalitische kledingkast zoek ik voor elke drie maanden 33 items uit. Dat is geen hard getal overigens maar het is – zeg maar – de basisregel van de minimalistische kledinguitdaging Project 333.

In het kort de regels van Project 333:

 • Wat: 33 items, waaronder kleding, accessoires, sieraden, bovenkleding en schoenen.
 • Wat niet: trouwring of een ander sentimenteel sieraad dat je nooit afdoet, ondergoed, nachtkleding, loungekleding voor thuis en sportkleding (maar je sportkleding moet wel sporten).
 • Hoe: kies je 33 items, doe de rest van je kleding in een doos, sluit het af met plakband en hang het uit het zicht.
 • En weet dit: dit is geen project van lijden. Als je kleding niet past of in slechte staat is, vervang ze dan.

De keuzes voor mijn minimalistische kledingkast

Vandaag koos ik kleding uit voor de maanden juli, augustus en september. Voor mij betekent dat een mix van casual en netjes (voor op het werk), geschikt voor heel warme zomerdagen of juist koelere dagen. Voor mijn wandelvakantie in de bergen besloot ik een aparte (outdoor)stapel te maken en die kleding alleen voor de vakantie te gebruiken. Dus deze items vallen buiten de ‘wat niet’.

Kleding (20 items)

1. Beige/zand lang vest

2. Beige denim jasje

3. Jumpsuit (Studio Anneloes, met korte mouw)

4. Jeans

5. Blauwe broek

6. Stairdown trousers van Studio Anneloes (karamel kleur).

7 + 8. T-shirts van Ichi (in lichtgroen en lichtblauw)

9 + 10. Blouses met korte mouw (één met een leuke print, de ander in off-white)

11, 12 + 13. Mouwloze tops (verschillende designs en/of in uni kleur).

14. Blauw rokje van Studio Anneloes (via Vinted)

15. Blauwe blouse met zomerprint

16 + 17. Korte broeken

18, 19 + 20. Jurkjes, in verschillende lengte, kleur en stijl.

Buitenkleding (3 items)

21. Rode zomerjas

22. Donsjack

23. Outdoor vest van The North Face

Schoenen (4 items)

24 + 25. Twee paar sneakers, (Diadora’s)

26. HEYDUDE zomerschoenen

27. Sandalen met hak

Accessoires (5 items)

28. Sjaal

29. Osprey Arcane Roll Top rugzak (en die ik ook als tote bag kan gebruiken)

30. Handtas Keecie ‘Lunchbreak’

31. Riem

32. Kralen armband (nieuw van My Jewellery)

33. Oorbellen (ik heb op dit moment een aantal favorieten en die wissel ik af maar tel ik als één item!)

Comments (2)

 • Hallo Janneke,
  Wat een ontzettend leuk idee! Als professional organizer ben ik ook zeker van het ontspullen en het bewaren van spullen waar je echt blij van wordt. Maar om een aantal items te kiezen en het daar 3 maanden bij te houden had ik nooit kunnen bedenken! Wat leuk!!
  Groetjes,
  Ellie

  Beantwoorden
  • Het is echt leuk om je hierin eens uit te dagen! Binnenkort komt mijn blog met herfst capsule wardrobe uit!

   Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.