Reizen

Zien en doen in Bilbao: hier zijn mijn tips

Bilbao

Ben je van plan om een stedentrip naar Bilbao te maken? Dat moet je zeker doen! Ik was er in mei en in deze blogpost vertel ik je over leuke plekken en dingen om te zien en doen in deze leuke stad.

Bilbao stond al een tijdje op mijn lijst. En vorig jaar besloot ik al dat deze stad één van mijn reisbestemmingen in 2023 zou worden. Niet alleen om het Guggenheim museum te bezoeken maar omdat je Bilbao goed kunt combineren met een andere leuke stad: San Sebastian. Ook over San Sebastian geef ik je een aantal tips.

Eerst even dit

  • Bilbao en San Sebastian liggen in Noord-Spanje in Baskenland.

  • Naast Spaans is de tweede taal hier het Baskisch. Bilbao is Bilbo, en San Sebastian heet Donostia in het Baskisch.

  • Vanaf Eindhoven vlieg je ongeveer in 2 uur naar Bilbao. Vanaf het vliegveld bereik je met de bus binnen 30 minuten het centrum van Bilbao.

  • Er is een goede busverbinding tussen Bilbao en San Sebastian (boek wel vooraf je kaartje online).

  • Pinxtos zijn dé tapas in Baskenland (zie tip 4 bij zien en doen in San Sebastian).

7 x zien en doen in Bilbao

street-art Bilbao
Street-art nabij het Guggenheim Museum

Bilbao is een leuke overzichtelijke stad met veel mooie gebouwen, oude wijken, leuke straatjes en pleintjes, architectuur en mooie parken. En het is fijn wandelen, fietsen en/of hardlopen langs rivier de Nervion.

1. Guggenheim Museum Bilbao

Een bezoek aan het Guggenheim museum mag echt niet ontbreken als je in Bilbao bent. Wil je weten wat er te zien valt, lees dan deze post over mijn bezoek aan het Guggenheim. En vergeet Puppy niet!

2. Casco Viejo

Casco Viejo, de oude wijk, is de uitvalsbasis tijdens ons verblijf. We hadden hier een leuk appartement (Airbb) met een leuke host die ons bij aankomst goede tips gaf. Deze oude wijk heeft mooie pleintjes en straatjes en overal is wel iets te zien of te ontdekken. Street-art, leuke boetieks, restaurants, bars en mooie gebouwen. Zo ontdekken we een bibliotheek met mooie plafondschilderingen, glas-in-loodramen. En worden de boeken bij het uitlenen nog voorzien van een stempel! Je kunt hier gemakkelijk een dag of dagdeel zijn. Houd er rekening mee dat winkels eind van de ochtend sluiten en pas laat in de middag weer open gaan. We verkenden deze wijk door gewoon lekker te struinen maar ook aan de hand van een route uit deze online reisgids.

Winkel in Casco Viejo
In de wijk Casco Viejo

3. Mercado de la Rivera

Deze overdekte foodmarkt zit in een mooi gebouw dat aan de rivier staat. Ik vind het altijd leuk om dit soort plekken te bezoeken. Kramen vol verse vis, vlees, groenten en fruit om je aan te verlekkeren en leuk om locals hier hun inkopen te zien doen. Als ik op zo’n plek ben, wil ik altijd graag proeven en zo kocht ik bij een bakkerszaakje een aantal heerlijke zoetigheden, die we later op een bankje aan de rivier opaten.

4. Fietsen

Fietsen in een buitenlandse stad is hartstikke leuk. Ik heb dat al meerdere keren gedaan. Ik boek eigenlijk al mijn fietstours bij Baja Bikes. Ze zijn heel flexibel. Je kunt tot kort van tevoren boeken, je reservering wijzigen (bij slecht weer) of annuleren zonder extra kosten én je bent verzekerd van een goede fiets. We wilden in Bilbao de highlights tour doen maar door een fout op de website konden we niet mee op de dag die het beste in ons reisschema paste. In plaats daarvan hebben we fietsen (kies een e-bike) gehuurd en zijn we op eigen houtje door de stad naar Getxo aan de kust gefietst. Het is veilig en goed te doen omdat er heel veel fietspaden in en buiten Bilbao zijn. Je kunt trouwens ook met een georganiseerde fietstocht naar Getxo.

Op de fiets van Bilbao naar de kust bij Getxo. Hier bij het oude vissersdorp
Op de fiets langs de kust bij Getxo

5. Azkuna Zentrao

Dit culturele centrum kun je een beetje vergelijken met Centre Pompidou in Parijs. Je kunt er naar de film, tentoonstellingen bezoeken en sporten, uit eten of een drankje doen. Het meest bijzondere is datals je in de hal naar boven kijkt, je de mensen in het zwembad ziet zwemmen (leuk om daar te doen). Daarnaast vind je in de hal en ook erbuiten diverse kunstobjecten. Vergeet ook niet om vanaf het dakterras te genieten van het uitzicht op de stad.

Azkuna Zentroa dakterras
Op het dakterras van Azkuna Zentroa

6. Teatro Arriago

Aan de rand van de wijk Casco Viejo vind je dit mooie theater- en operahuis dat is vernoemd naar de muzikant en componist Juan Crisostomo de Arriaga, die in zijn tijd ook wel bekend stond als de “Spaanse Mozart”. Arriaga schreef op de leeftijd van 13 en zijn eerste opera en stierf op 20 jarige leeftijd. Zowel van buiten als binnen is het theater de moeite waard om er een kijkje te nemen. Bezoek een voorstelling of boek zoals wij deden een tour door het theater.

Teatro Arriaga in Casco Viejo in de avond
Teatro Arriaga

7. San Mamés

San Mamés is het stadion van Athletic Bilbao de op één na oudste voetbalclub van Spanje. In 2013 is het stadion San Mamés vernieuwd. Het isontworpen door de Baskische architecten César Azkarate en Mikel Sanz de Prit en een hele eyecatcher zowel van buiten maar ook van binnen met plaats voor meer dan 53.000 toeschouwers. Leuk om naar toe te fietsen en als het lukt, ga een wedstrijd kijken! Ik vond dat zelf een geweldig leuke ervaring.

Janneke voor het San Mamés in Bilbao
Naar het voetbal!

4 x zien en doen in Donostia-San Sebastian

San Sebastian ligt aan zee, heeft (koninklijke) allure en heel mooie stranden. We waren hier 2 dagen.

1. Playa de la Concha

Playa de la Concha ligt op loopafstand van het centrum. Het wordt gezien als een van de mooiste stadstranden van de wereld. En daar is niks over gelogen! Het strand van la Concha ligt als een halvemaanvormige baai gelegen tussen de rotsheuvels van Monte Urgull en Monte Igueldo. Het is wel een erg geliefd strand en daardoor druk bezocht. Over de aangrenzende boulevard is het fijn wandelen. Twee andere mooie stranden in San Sebastian zijn Playa de Ondarreta en Playa de Zurriola.

Op Playa de la Concha bij zonsondergang
Genieten van de zonsondergang op Playa de la Concha

2. Fietsen

Om in korte tijd veel van San Sebastiaan te zien, huurden we ook hier fietsen via Baja Bikes. De fietsenverhuurder gaf ons een goede route met insider tips. In een dag tijd kun je echt veel van de stad ontdekken. Leuke wijken, de haven en langs de verschillende stadsstranden. En onderweg stapten we regelmatig af om kerken van binnen te bewonderen, te genieten van uitzicht op de baai en zee en natuurlijk voor een drankje met een paar pinxtos.

3. Monte Igueldo

Monte Igueldo is de hoogste van de twee bergen in de baai van La Concha. Je bereikt de top met een funicular (kabelbaantje). Bovenop heb je vanaf het panoramaterras met schitterend uitzicht over de baai van Donostia. Helaas was het erg bewolkt toen wij er waren maar ondanks dat was het de moeite waard.

Uitzicht op Donostia-San Sebastian vanaf Monte Iguelde
Uitzicht over de baai en stad

4. Pinxtos

San Sebastián staat bekend als de hoofdstad van de gastronomie. De stad heft de meeste Michelin-sterren per vierkante meter en is de stad met de meeste bars en restaurants van Spanje! Maak in de Parte Vieja een tocht langs verschillende pintxos-tentjes en probeer in elk barretje de beste pintxos.
Elke bar heeft zijn eigen specialiteit!

5. El Peine de Viento

“El Peine del Viento” is een van de bekendste kunstwerken in San Sebastian. Je vindt het aan de westkant van de baai van La Concha op het einde van Ondaretta strand en aan de voet van de berg Monte Igueldo.

Kunstwerk Peine de Vento bij de kust van San Sebastian
El Peine de Vento

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.