Leefstijl

Spelletjes voor 2: hier zijn 7 van mijn favorieten

spelletjes

Spelletjes spelen, ik ben er altijd voor te vinden. In de laatste tijd heb ik oude vertrouwde maar ook veel nieuwe spellen gespeeld. In dit artikel heb ik 7 van mijn favoriete spellen voor 2 personen op een rij gezet.

Van huis-uit ben ik opgegroeid met spellen spelen. Monopoly-sessies waar moeder en zus soms horen dol van werden, sjoelen, Rummikub, jokeren, pesten. Rummikub is en blijft een favoriet en speel ik nog geregeld. En het blijft een ultiem verlangen om mijn moeder nog eens met sjoelen te verslaan (maar dat is ijdele hoop).

In de tijd is mijn stapel spelletjes gegroeid want mijn lief R. houdt net als ik van spelletjes doen. Samen hebben we de laatste tijd veel nieuwe spellen (her)ontdekt. Via familie of vrienden kreeg ik veel nieuwe tips. Omdat ik niet eerder over spelletjes schreef maar echt wel hoort bij mijn wereld, wordt het nu wel eens tijd, vind je ook niet!? Hieronder vind je 7 van mijn favorieten spellen die je met 2 (of meer) personen kunt spelen.

1. Keer op Keer

Een leuk dobbelspel dat je met 2 of meer kunt spelen. Ook als het niet jouw beurt is, mag je dobbelstenen kiezen en vakjes afkruisen, zo hoef je nooit te wachten op je beurt! Elk potje kun je weer een andere tactiek toepassen, zo is elk potje anders en verveelt het nooit. Extra leuk is dat je verschillende varianten van de scoreblokken kunt kopen voor het originele spel. Maar er zijn ook andere edities van Keer op Keer te koop.

2. Monopoly Deal

Jaren geleden kreeg ik van nichtje N. dit spel cadeau maar ik heb het eigenlijk niet tot nauwelijks gespeeld. Laatst heb ik het weer eens uit de kast gehaald om te spelen en het was leuker dan gedacht. Anders dan het bordspel is dit een snel te spelen kaartspel. Ook hier heb je huurkaarten, huis- en hotelkaarten en jokers. Op de actiekaarten staat wat een speler moet doen, zoals het betalen van huur of het sluiten van gevaarlijke deals. Huis- en hotelkaarten verhogen de huurwaardes. Met jokers kunnen spelers bezittingsets bouwen. En spelers betalen hun schulden met geldkaarten. Heb je als eerste speler 3 complete bezittingkaartsets in verschillende kleuren, dan heb je gewonnen!

3. Clever (4 Ever)

In Clever rol je met dobbelstenen voor punten. Elke dobbelsteen heeft een eigen kleur, die overeenkomt met een categorie op je scoreblad. De dobbelsteen die je na het rollen kiest, vul je daarop in. Elke kleurencategorie geeft punten op een eigen manier. Per beurt moet je drie keer gooien waarna je telkens één dobbelsteen kiest. Elke lagere dobbelsteen dan degene die je kiest gaat naar het dienblad, waardoor de tegenspelers tijdens jouw beurt gebruik van deze dobbelsteen mogen maken.

Hoe slimmer je kiest, hoe meer kans je hebt op het creëren van kettingreacties. Je moet dus goed kijken wat het meeste oplevert. Hoe slimmer je combinaties kunt maken, hoe hoger je score! Ik heb het spel Clever 4Ever, een variant op het eerste (originele) spel. En geloof me het is een uitdaging, maar wel een leuke!

4. Triominos

R. had laatst deze variant op het dominospel gekocht. Het bestaat volgens mij al heel lang maar ik kende het niet. En ik vind het verrassend leuk. De bedoeling is om je stenen zo snel mogelijk kwijt te raken én zo hoog mogelijke scores te halen door slim te aan te leggen.

5. Lost cities

Ik was hierover getipt door nicht H. Dit is een kaartspel voor 2 spelers. De regels zijn eenvoudig maar de tactische uitdagingen en mogelijkheden zijn groot. Je bouwt expedities in 5 verschillende kleuren door kaarten van laag naar hoog neer te leggen. In je beurt leg je een handkaart in een expeditie of op een aflegstapel. Je kunt elkaar ook behoorlijk dwars zitten. Met weddenschapskaarten kun je de plus- of minpunten van een expeditie verveelvoudigen maar daarin schuilt ook het gevaar dat je verkeerd kunt gokken. Ik vind Lost Cities heel erg leuk; een echte aanrader!

6. Qwinto

Dit dobbelspel is super leuk en eenvoudig. Het zit in een klein doosje en is daardoor snel en handig mee te nemen en overal te spelen. In het café, op een bankje in het park, op het vliegveld of busstation, ik heb het al op veel plekken gespeeld. Op je scorevelletje vul je cijfers in de oranje, gele en paarse rij in. Degene die slim het resultaat van de worp in één van de drie gekleurde rijen schrijft en de meeste bonuspunten scoort wint! Qwinto is een variant op Qwixx.

7. Skip-Bo

Skip-Bo vind ik heel leuk. Het is simpel: het is de bedoeling dat je je eigen stapel kaarten van je Skip-Bo stok zo snel mogelijk kwijtspeelt en dat doe je door bouwstapels kaarten op volgorde te leggen. Hier komt enige strategie bij kijken! Je kunt het met max 6 mensen spelen maar ik vind het het leukst met 2 tot 4 spelers.

Extra scoren: nog 3 extra tips!

Bonus (en omdat ik niet goed kon kiezen!)

Phase 10 lijkt op Rummikub en jokeren. Je moet zo snel mogelijk 10 verschillende fasen met twee setjes van drie kaarten, één rijtje van zeven kaarten, of een set van zeven kaarten in dezelfde kleur voltooien. Wie als eerste alle fasen heeft voltooid, wint.

The Mind: in dit spel speel kaarten op volgorde uit, zonder de cijfers met elkaar te overleggen.

Pesten: neem een pak speelkaarten, lees hier de spelregels (voor als je ze niet meer weet), en speel!

Ben jij een spellenmens? Zit er een goede tip voor je bij? Wat zijn jouw favoriete spelletjes? Misschien heb je ook wel een goede tip voor mij? Laat het me weten door een reactie achter te laten onder aan dit artikel.

spelletjes spelen: Janneke speelt Lost Cities
Lost Cities spelen in een Frans café

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.