Mindful leven

Het 6 minuten dagboek: dit is mijn mening

Voorkant van Het 6 minuten dagboek Puur

Begin dit jaar kocht ik Het 6 minuten dagboek. Ik had er al het nodige over gehoord en het leek me het proberen waard. In dit artikel vertel ik je waarvoor het dagboek is bedoeld en mijn ervaring ermee.

Eind vorig jaar gaf ik Het 6 minuten dagboek cadeau aan een collega. Dezelfde dag nog, dacht ik: “Waarom koop ik er niet een voor mezelf?” Ik was mijn routine van elke ochtend schrijven kwijt en het me een goede tool om het schrijven weer op te pakken. Ik had het al uitgebreid doorgebladerd. Het is een invuldagboek met daarbij mooi vormgegeven met inspirerende quotes, ruimte voor eigen aantekeningen.

Op het moment dat ik het dagboek wilde kopen, was het niet beschikbaar in boekhandel waar ik was. Ik had mijn zinnen erop gezet om er in 2023 mee te starten en kocht ik de opvolger die wel voorradig was: Het 6 minuten dagboek Puur. In basis is het dagboek precies hetzelfde, alleen heeft het geen uitgebreide theorie voorin. Dat vond ik niet erg want ik ben daar mee bekend omdat ik op een zelfde manier in mijn eerdere dagboeken schreef.

Laat ik je nu vertellen waar het dagboek precies voor bedoeld is en hoe ik het gebruik ervan vind.

Het 6 minuten dagboek uitgelegd

Het dagboek gaat uit van positieve psychologie. Bij positieve psychologie ligt de focus op waar je graag naar toe zou willen, in plaats van op de klachten en wat er minder goed gaat. Door een gewoonte te maken van het schrijven en over je dag na te denken, én over jezelf te reflecteren, ontstaan er andere positieve gedachten en gewoontes. Dat helpt om je gelukkiger te voelen. “Schrijf jezelf gelukkig in 6 minuten per dag.” Dat is dan ook het motto.

Je gebruikt het dagboek om zowel je dag mee te starten als af te sluiten. In de ochtend en avond zijn er drie vragen te beantwoorden:

 • Ik ben dankbaar voor…
 • Zo ga ik van vandaag een geweldige dag maken
 • Positieve affirmatie
 • Mijn goede daad van vandaag
 • Wat kan ik aan mezelf verbeteren? (in Puur: Wat kan ik morgen beter doen?)
 • Leuke dingen die ik heb meegemaakt

Verder is er in het boek aandacht/ruimte voor:

 • Week- en maandreflectie.
 • Gewoontetracker om goede gewoontes mee op te bouwen en minder goede gewoontes af te leren.
 • Eigen aantekeningen, gedachten en ideeën
 • Inspirende quotes
 • Tips voor mindfulness en minder stress

Hieronder geef ik je een inkijkje in mijn exemplaar.

 • inzage in het 6 minuten dagboek
 • inkijken in het 6 minuten dagboek

Dit is mijn ervaring met het dagboek Puur

Het werd pas midden februari dat ik Het 6 minuten dagboek echt ging gebruiken. Vol goede moed, maar gaandeweg het gebruik merkte ik dat het dagboek niet helemaal bij me past.

Het dagboek is echt mooi vormgegeven. In de eerste weken vond ik het prettig om het te gebruiken. Het gaf houvast en inzicht in wat goed gaat en wat ik kon verbeteren. Maar na verloop van tijd merkte ik dat elke dag dezelfde vragen te beantwoorden eentonig begin te vinden. De kunst is dat het niet een simpele invuloefening is, je hebt er bij na te denken. Dat je stilstaat, incheckt bij jezelf over hoe je je voelt en/of terugblikt op je dag of week.

Het dagboek geeft me het gevoel elke dag ’te moeten’ schrijven op een geregisseerde wijze. Dat maakte ook dat mijn perfectionistisch kant in me daarbij de kop opsteekt, dat ik het goed wil doen. Terwijl ik juist wat lichter wil leven en niet teveel ’te moeten’. Daarom staat het me tegen. Zo heb ik nu ook al weken niet geschreven. En voel ik de behoefte niet om het dagboek weer op te pakken.

Kennelijk past dit type dagboek niet helemaal bij mij en geef ik toch meer de voorkeur aan het schrijven in een notitieboek waarin ik niks vooraf staat en ik op iedere bladzijde kan schrijven, tekenen of wat dan ook, en op welk tijdstip dan ook. Of dat nu in de ochtend is, middag, avond of midden in de nacht. Intussen schrijf ik dus weer op mijn oude vertrouwde manier.

Toch kan ik me voorstellen dat Het 6 minuten dagboek uitkomst biedt voor veel anderen. Het is een goede manier of kennismaking om een dagelijkse routine op te bouwen. Voor dat laatste is veel te zeggen. Ik schrijf op dit moment nog niet dagelijks maar het is en blijft voor mij wel een beproefde manier. Wil je weten waarom, lees dan dit artikel.

Comments (2)

 • Omdat het maar 6 minuten tijd vraagt kan ik me voorstellen dat het een laagdrempelige manier is om te beginnen met schrijven. Maar zelf houd ik niet zo van ‘voorgekookte’ vragen. Ik gebruik liever een blanco notitieboek dan.

  Beantwoorden
  • Hoi, leuk dat je reageert. Ik merkte dat ik ook niet zo van de ‘voorgekookte’ vragen ben, zoals jij het mooi omschrijft. Zoals ik ook in mijn blog schreef, is het wel een gemakkelijke manier om een routine te maken. Maar net als jou, gaat mijn voorkeur uit naar een blanco notitieblok.

   Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.