Tuinieren

Hier zijn de tuinberichten van juli 2023

Hortensia's in bloei

Het is volop zomer, ook in de tuin. Tijd voor nieuwe tuinberichten en foto’s plus mijn top 10 favoriete tuinplanten.

Ik woon nu bijna een jaar in mijn nieuwe huis en heb ik sinds het najaar mijn tuin flink onder handen genomen. Ik schreef hier al een eerste blog over. Na veel snoeiwerk en borderverbreding in het najaar, heb ik in het voorjaar een flink aantal gaten opgevuld in de borders met planten die ik van collega M., mijn zus en vriendin H. kreeg en kocht ik er zelf nog een aantal. En daarna was het afwachten hoe alles zich zou gaan ontwikkelen

Het is nu midden juli en alles groeit en bloeit! Iedere dag als ik mijn tuin inloop is het genieten. Ik had het niet verwacht maar over hoe het er in dit eerste jaar in mijn tuin erbij staat, ben ik dik tevreden. Zelfs in de moestuin: ik kan een mooi aantal tomaten straks oogsten, en zelfs 3 appels! De aardbeien staan te veel in de schaduw, daar heb ik iets anders voor te verzinnen. De pompoen (of was het nu courgette) groeit nu maar zie nog geen vruchten.

In de borders wisselen de kleuren zich lekker af, van diep paars tot lila en rose, en als mooie tegenhanger de bruin-oranje bloemen van de Helenium. Nu zijn het veelal nog kleine planten en hoop ik dat alles volgend jaar meer ‘bossiger’ is: groter en steviger! Als ik terug kom van vakantie, dan bloeien de rudbeckia’s. Een fijn vooruitzicht.

  • wolfsmelk in pot, tuinberichten Juli 2023 jannekeswereld.nl
  • tuinberichten, foto impressie van mijn tuin
  • basilicum in pot en hortensia op vaas, tuinberichten jannekeswereld juli 2023

Top 10 favoriete tuinplanten

Aan het eind van deze tuinberichten deel ik graag nog mijn top 10 favoriete tuinplanten. Ik kan zeker nog meer opnoemen, maar deze zijn echt al jaren mijn favoriet.

1. Rudbeckia ‘Goldsturm’ (één van mijn favorieten, bloeit lang en verwaait niet)

2. Helenium ‘Moerheim Beauty’

3. Perovskia atriplicifolia ‘Blue Spire’ (voor het eerst in mijn tuin en doet het goed!)

4. Euphorbia ‘Ascot Rainbow’

5. Stipa ‘Ponytails’ (een mooi luchtig siergras)

6. Dahlia’s

7. Helianthus (vaste zonnebloem)

8. Erysimum ‘Bowles Mauve’ (de buren zijn er jaloers op!)

9. Verbena bonariensis (ijzerhard)

10. Geraniums (mijn favoriete paarse varianten zijn ‘Rozanne’, ‘Johnson’s blue’ en ‘Orion’)

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.