Tuinieren

Mijn nieuwe tuin is top (op het onkruid na)

tuinieren; rode laarzen met siergras en kaartje et tekst This is my happy place

Tuinieren. Ik had al eerder willen schrijven over mijn tuin. Vaak heb ik het nog over mijn ‘nieuwe’ tuin, hoewel die nieuwigheid er natuurlijk al lang af is. Ik ben hierin naar hartelust aan het tuinieren, daarover vertel ik je deze keer.

Intussen voelt mijn nieuwe tuin al echt als mijn tuin! En mijn tuin is top! In februari vertelde ik in deze Weekend favorieten dat je tuinpraatjes over mijn ‘nieuwe’ tuin kon verwachten. Hier is de eerste!

Altijd in ontwikkeling

Een tuin is altijd in ontwikkeling en er is altijd wel iets te doen. Onkruid wieden, lege plekken opvullen, grasmaaien, potten vullen. Het ene jaar groeit een plant weelderig en het jaar erop heeft het er geen zin in. Soms verdwijnen planten of komen er spontaan planten op. Zaaiprojecten kunnen jammerlijk mislukken of heel goed slagen. Hoe een tuin zich ieder jaar weer opnieuw ontvouwt en ontwikkelt, is iets dat me altijd weer verwondert.

Vorig najaar heb ik samen met zus en zwager al flink wat tuinwerk gedaan. Een appelboom gepoot, planten uit mijn vorige tuin een plek gegeven. De border is vergroot, flink gesnoeid en ik plantte heel veel voorjaarsbollen. Hieronder vind je een aantal foto’s vanaf vorig jaar zomer tot aan vorige maand.

  • Tuinieren betekent ook onkruid wieden
  • Tuinieren gaat goed samen met koffiepauzes
  • tulpen in bloei

Tulpenpracht en verrassingen

Intussen hebben alle tulpen prachtig gebloeid maar door de regen van afgelopen week is dat nu geweest. Ook heeft de sering al mooi gebloeid en geurde het vooral ’s avonds heerlijk. Een grote verrassing is een plant die al in de tuin stond: Erysimum Bowles Mauve, ook wel muurbloem!

Nu beginnen de sieruien zich te laten zien en de eerste geranium (ooievaarsbek) staat in bloei. En ik heb een kleine moestuin, met tomaten, aardbeien en straks hopelijk ook courgettes!

Over geraniums gesproken. Vorig jaar trakteerde ik me op een aantal geraniums ‘Rozanne‘ met lila bloemen. Deze is erg geliefd omdat deze langdurig bloeit. Op een plek zag ik de plant ontzettend groeien en knoppen krijgen. Maar afgelopen weekend zag ik ineens een geel bloempje, dat klopte niet. Wat blijkt, een kruipende boterbloem vond het ook een leuke plek om te groeien. En daar niet alleen, op veel meer plekken. Ik vond dat minder leuk en heb ik ze verwijderd. De geranium heeft het overleefd trouwens.

Kortom: het gaat lekker in de tuin, alleen de grote hoeveelheid onkruid is niet zo top. Vooral haagwinde is een crime. Ik neem het voor lief maar ik blijf er bovenop zitten en trouw wieden.

Tuinieren werkt ontspannend en helend

De tuin is voor mij in eerste plaats een plek om te ontspannen en om te zijn, maar geeft wanneer nodig ook troost. Op dagen dat ik gestresst ben of niet lekker in mijn vel zit (of zat), helpt de tuin me beter te voelen.

Het hebben van een tuin en tuinieren is voor mij dan ook belangrijk. Het is een echte uitlaatklep en een energiegever. In de tuin werken helpt me ontspannen, aarden en het werkt ook helend. In het afgelopen jaar heeft het werken in de tuin me geholpen om mijn eigen basis weer op orde te krijgen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.