Mindful leven

Uit het hoofd, op papier: dit is waarom ik schrijf

journaling dagboeken greenbook moleskine

Journaling. Een hippe term om te zeggen dat je een dag- of logboek bijhoudt. Sinds een paar maanden heb ik journaling weer opgepakt. Dat bevalt me erg goed en vandaag vertel je waarom.

Vroeger in de basis- en middelbare schooltijd heb ik dagboeken vol geschreven (ze liggen nu veilig opgeborgen). Daarna stopte het. Tijdens mijn burn-out heb ik ook veel geschreven. Beter gezegd: veel van me afgeschreven. Mijn boosheid, negatieve gedachten, wie/wat ik belangrijk vind in mijn leven en wat ik graag zou willen (de bucketlist!).

Journaling is onderdeel van de ochtendroutine

In februari schreef ik over mijn ochtendroutine, en dat ik schrijven een vaste plek wilde gaan geven in dit dagelijkse ritme. Dit mede ingegeven door Hal Elrods’ Miracle Morning. Intussen schrijf ik nu al weer zo’n 2 maanden elke ochtend. Ik neem daar 5 tot 10 minuten de tijd voor. Wat ik schrijf?

  • Hoe ik me voel en wat er voor zorgt waarom ik me zo voel.
  • Terugblik op de dag ervoor (en soms met wat anders had gekund)
  • De dingen waar ik dankbaar voor ben
  • De doelen/plannen voor de dag
  • Mijn intentie voor de dag

Het helpt me ook om op deze manier bepaalde valkuilen sneller te herkennen om daar dan mee aan de slag te gaan. Of om te zien welke dingen ervoor zorgen dat ik goed in mijn vel zit. Kortom: journaling geeft me ook inzicht in mezelf.

Braindumping

Nog zo’n fancy term. Opgepikt in het webinar van Robert Bridgeman. Het is voor mij de beste manier om mijn volle hoofd leeg te maken. Vaak doe ik dit als mijn dag veel van me gevraagd heeft en er nog heel veel dingen in mijn hoofd rond tollen. Ik dump dan alles wat door mijn hoofd spookt op papier. Het zorgt ervoor dat de gedachtestroom tot stil stand komt. Het voorkomt ook dat ik ’s nachts wakker wordt van al die hersenspinsels. Als ik het dan objectief bekijk, zijn het vaak zaken die niet veel om het lijf hebben maar die er wel voor kunnen zorgen dat ik met mezelf aan de haal ga. Door ze op te schrijven, dus te dumpen, ontstaat er dus letterlijk ruimte en rust in mijn kop.

Niet alleen privé werkt dit, ook in mijn werk pas ik dit toe. Om dan vervolgens alles goed te prioriteren, en als er dingen zijn waar ik niet uitkom, vraag ik hulp.

Dit blog is ook een journal

Dit blog is natuurlijk ook niets meer dan een journal. Iedere keer dat ik schrijf, orden ik mijn gedachten. Denk ik na over de dingen waarover ik wil schrijven. Dingen die ik belangrijk en leuk vind om te delen. Soms denk ik wel: “Zit ik nu nog steeds achter mijn Macbook?” Maar wat maakt het uit. Schrijven voor mijn blog is mijn manier om creatief bezig te zijn. Ik vind schrijven gewoon leuk! Intussen heb ik gemerkt dat ik een lezerspubliek heb, dat vind ik tof.
Dit blog is er voor jou, maar nog net iets meer voor mij. 😉

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.