Reisjournaals Reizen

Parijs: reisjournaal 2013

Parijs

Parijs in de lente. Eind april vertrekken we voor 5 dagen om het stedentripje dat we in 2009 zo abrupt hebben moeten afbreken weer op te pakken. Onze uitvalsbasis is Asnières/La Defense. Met de trein en metro zijn we vanuit hier in 30 minuten in hartje stad. Onze eerste dag lijkt op onze eerste dag Parijs in 2009.

louvre parijs

Parijs: hotspots Louvre, Les Tuileries en Champs-Elysées

Al vroeg zijn we te vinden bij het Louvre om de rijen te vermijden, en met succes. Onze tour brengt ons langs de grootste meesterwerken. Net als toen, trekt de Leonardo’s Mona Lisa (echte titel noemen) volle zalen. Maar ook nu weer wordt mijn aandacht getrokken naar het doek dat tegenover Mona Lisa hangt: The Wedding Feast of Cana van Veronese.

Na een broodje in het museumcafe, lopen we via Jardins Les Tuileries richting Avenue des Champs-Élysées. Les Tuileries, ik vind het iedere keer een feestje daar te zijn. Zo Frans, zo…..Geen idee, het is een gevoel. Brede avenues in het park met nu in de lente mooie kleurige borders vol tulpen met daartussen mooie beelden. Als je achterom kijkt, zie je het Louvre in al haar pracht. Kijk je voor je dan zie je eerst de Obelisk met daarachter de Champs en in de verte de Arc-de-Triomph. En kijk je weer links dan zie je daar de Eiffeltoren. Eens in je leven moet je zo iets doen: koffie drinken op de Champs-Élysées (voor € 5,50 een redelijke cappuccino). We lopen verder de Champs af naar de Arc de Triomph waar het verkeer rondom dit grootse monument raast. Vanaf hier gaan we met de metro richting het negende arrondissement.

Shoppen in Parijs: Galeries Lafayette

Aan de Boulevard Haussmann, vinden we hier Galeries Lafayette waar je als shopaholic je hart kunt ophalen (liefst wel met een goed gevulde portemonnee). Lafayette is gevestigd in er prachtig gebouw waar je alleen al om de architectuur naar toe moet. In 1912 werd de reusachtige koepel van glas in lood gebouwd door de architect Cahnautin. Meer dan 75.000 merken worden bij Lafayette aangeboden. Een daarvan is Chanel. Nog nooit had ik Chanel no. 5 geroken. Waar kun je dat nu beter doen op de plek zelf waar het parfum is geïntroduceerd.

Met een complete uitleg over de geschiedenis van Chanel en de levensfasen van de verschillende parfums van no. 5 ga ik met de nog zware geur in mijn neus richting de zevende verdieping. Vanaf het dakterras heb je een wijds en magnifiek uitzicht over de stad. Denk niet dat je bij Lafayette alles onder een dank vindt. Mais non! Aan de overkant bevindt zich het warenhuis voor alles in en rondom huis en even verderop de herenwinkel en de foodmarket.

Parijs

Quartier Latin

We sluiten de dag af in Quartier Latin, de buurt met veel leuke restaurants en cafés. Deze wijk is geen onbekende voor ons, omdat in 2009 ons hotel hier lag. Na het diner wandelen we richting de Seine en maken de oversteek naar Île de la Cité, naar de Notre Dame. We hebben geluk en we kunnen de kathedraal nog bekijken. Grappig dat ik in mijn leven hier twee keer eerder was, maar totaal geen herkenning meer had toen ik in de kerk was. Als we ‘s avonds op de terugweg zien we als de trein weer bovengronds komt, de Eiffeltoren prachtig verlicht boven alles uitrijzen. Onze bestemming voor de volgende dag.

Parijs Eiffeltoren

Tijdens mijn vorige bezoeken aan Parijs zag ik de Eiffeltoren altijd vanaf een afstandje. In de verte vanuit Jardin les Tuileries, of vanaf de bruggen of Trocadero. Nu sta ik aan de voet en kan ik onder de toren doorlopen. Wat een constructie! Ongelooflijk. En dat geldt ook voor de rijen mensen die de Eiffeltoren op willen. Dat laten we dan ook links liggen en eten een broodje op een van de vele bankjes op het plein voor de Eiffeltoren.

Le Sacré Coeur

Een andere must-see is Le Sacré Coeur. Het is intussen aan het einde van de dag en zoeken we een straatje links-rechts voor een eetcafé zonder Nederlanders. We zijn amper klaar met bestellen of we krijgen gezelschap van jawel, Nederlanders. Voor we kunnen knipperen met de ogen is het kleine eetcafé echt werkelijk volgestroomd. Ach ja, soms kan het zo verkeren…

Montmartre

Terug op straat lopen we via Rue Steinkerque omhoog langs de vele souvenirshops naar het plein voor de Sacré Coeur. Een nadeel van Parijs in de lente zien, is dat iedereen dat wil. We klimmen de trappen op langs een mensenmassa. De ‘klim’ is de moeite waard want wat heb je een uitzicht vanaf hier! Nom Dieu! Vanaf hier moet de zonsondergang geweldig zijn. Tijdens het wachten daarop bezoeken we de Sacré Coeur, met een kleurrijk interieur. En wat ik nooit wist is, dat om de hoek Montmartre ligt. Hoe leuk is dat! Place du Tetres met cafés, terrassen en niet te vergeten de kunstenaars, alhoewel dat er vast minder zullen zijn dan in de dagen van weleer. Toch is het heerlijk om hier over de pleintjes en door de smalle straatjes te struinen.

Als de schemer inzet, kijken we vanaf de trappen van de Sacré Coeur hoe de stad steeds meer verlicht wordt. Een prachtig gezicht. Na zonsondergang wandelen we langs de wijngaarden van Montmartre weer naar beneden om de metro huiswaarts te nemen.

Kunst bij Pompidou

Parijs pompidou

Op de laatste dag hebben we nog een aantal hoogtepunten op ons to do lijstje staan. We beginnen de dag met lattes en croissants aux amandes op een pleintje tussen Centre Pompidou en Les Halles. Na deze heerlijke start slenteren we richting Pompidou. Zo levendig als ik dacht dat het hier zou zijn met bewegende fonteinen en straatartiesten, zo bedrogen kom ik uit. De fontein met kunstwerken is buiten werking en het is kleiner dan ik had gedacht. En geen straatartiest te bekennen. Enigszins teleurgesteld wandelen we via Rue de Renard langs Place de l’Hôtel de Ville. Wat ook weer een prachtig gebouw is.

We steken de Seine over via Pont d’ Arcole om uit te komen bij de Notre Dame. We slaan af het parkje in dat naast de kathedraal ligt en waar de bloesems volop in bloei staan. Via de pont de l’Archevéché komen we op Quai du Montebello. Hier steken we opnieuw Quartier Latin in. We lunchen op Place Maubert. Na de lunch lopen we vanaf het plein de straat in die ons bij het Pantheon brengt. Het Pantheon is de laatste rustplaats van veel bekende Parijzenaren. De crypte die van enorme omvang is en waar bekende Fransozen hun laatste rustplaats hebben zijn enorm. We zien de graven van Voltaire, Marie en Pierre Curie en Louis Braille.

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg

Vanaf het Pantheon heb je een mooi uitzicht op de Eiffeltoren. We lopen de avenue uit en komen bij Jardin du Luxembourg. Een plek waar Parijzenaren graag bij mooi weer komen. Het is hier prachtig. Een stuk minder toeristisch en een lekker Frans sfeertje. De borders in paars met mooie tulpen steken mooi af bij het Palais du Luxembourg dat ooit is gebouwd voor Maria de Medici. Aan de hekken die het park omzomen hangen prachtige wielerfoto’s, een buitententoonstelling in het kader van 100 jaar Tour du France. Erg leuk. Na een fijne wandeling door het park en koffie op een van de mooie bankjes loopt de dag ten einde en wordt het tijd om afscheid te nemen van deze fraaie stad.

En dit deden we ook:

  • crêpes eten
  • beroemde graven (be)zoeken op Le Père Lachaise, de bekendste begraafplaats van Parijs
  • varen over de Seine

Gebruikte reisgids en apps in Parijs

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.