Kunst en cultuur

Culturele uitstapjes: hier zijn 5 nieuwe ideeën

Noord Nederlands orkest op podium bij blog over culturele uitstapjes

Muziek, dans, beeldende kunst, erfgoed, literatuur, film, fotografie, geschiedenis. Waar je ook bent, cultuur is overal. In dit blog vind je 10 nieuwe tips voor culturele uitstapjes in Nederland.

Kunst en cultuur hebben altijd wel mijn interesse gehad. Als kind werd ik al meegenomen naar musical, museum of concert. De interesse is alleen maar toegenomen en ik heb het geluk dat ik in mijn werk als beleidsmedewerker bij deze gemeente er nu dagelijks mee bezig mag zijn. In mijn vrije tijd ga ik graag naar voorstellingen, concerten, musea en tentoonstellingen. Geregeld schrijf ik ook over tentoonstellingen en musea die ik bezoek, om zo op mijn manier cultuur met jou te delen. Dat is ook de bedoeling van dit artikel: hier zijn nieuwe 5 ideeën voor culturele uitstapjes.

1. Wandel door je stad met een gids

Als je aan culturele uitstapjes denkt, denk je misschien om iets buiten je eigen woonomgeving te doen. Maar dat hoeft helemaal niet. Dichtbij huis valt zoveel te ontdekken! Ik woon nu zo’n 20 jaar in Groningen. En nog altijd ontdek ik nieuwe straatjes, hofjes of een andere bijzonderheid als ik door mijn stad wandel. Maar wat echt leuk is om te doen, is het maken van een stadswandeling met een gids. Ik heb het zelf gedaan en ik leerde in korte tijd zoveel meer over mijn stad. Informeer bij de Tourist Info of zoek op internet naar een free Walking tour.

2. Ga eens voor klassiek!

Ik houd van klassiek. Dat was niet altijd zo voor mijn gevoel. Aan de ene kant herinner ik me me de logeervakanties bij oom F. en tante T. die alleen maar klassieke muziek luisterden en dat ik er af en toe klaar mee was (lang leve mijn walkman). En aan de andere kant werd ik als kind meegenomen naar licht klassieke concerten of operette en dat vond ik toch wel mooi. Ik denk dat iedereen wel uiteindelijk klassiek kan leren waarderen.

Ben je nog nooit naar een klassiek concert geweest, probeer het eens! En ga dan niet voor ‘zwaar’ klassiek maar koop eerst eens kaartjes voor een concert met filmmuziek. Dat geeft herkenning en is laagdrempelig. Zo heeft het Noord-Nederlands orkest elk seizoen wel een ‘filmavondje’ in het programma zoals dit jaar Symfonische Soundtracks. En ik kan je zeggen: het was fantastisch! Ik garandeer je dat de filmmuziek echt veel mooier klinkt vanaf een podium dan door je speakers! Geef klassiek eens een kans!

3. Ontdek je eigen (creatieve) talent

Niets leuker om zelf je creatieve kanten te ontdekken door het doen van een workshop. Of het nu gaat om tekenen, zingen, dansen, theater, muziek maken of wat dan ook. Eind vorig jaar deed ik voor het eerst een workshop kleien, dat was zo leuk dat ik volgende maand nog eens op herhaling ga! In je eigen woonplaats zijn vast tal van culturele activiteiten om aan deel te nemen maar ook via online cursussen kun je je creatieve talenten de vrije loop laten.

4. Museumbezoek

Ik houd van museumbezoek. Of het nu een topmuseum is of een klein lokaal museum. In ieder museum is er altijd wel iets te leren en vooral veel moois om van te genieten. Of het nu in eigen land is of daarbuiten; een bezoek aan een museum vind ik altijd de moeite waard. Al heel wat jaren heb ik een museumkaart, waarmee je een jaar lang meer dan 500 musea kunt bezoeken. Sinds ik de kaart heb ga ik veel vaker naar een museum. Elk jaar haal ik de prijs van de kaart er wel uit en met de aanschaf ondersteun je ook gelijk de museum. Ik heb nog veel culturele uitstapjes te maken naar tal van musea in Nederland. Dit jaar zou ik graag het Kunstmuseum Den Haag, Museum Voorlinden en of Museum MORE willen bezoeken.

5. Ontdek beeldende kunst in je eigen leefomgeving

Je herkent het vast wel, een kunstwerk of een monument waar je elke dag langs fietst op weg naar huis, werk of een afspraak. Misschien is het er niet één maar kom je onderweg wel meerdere beeldende kunstwerk tegen. Maar wat weet je ervan? Het is echt leuk om je daar in te verdiepen. Door er bij stil te staan en om er eventueel op internet meer informatie over op te zoeken. Dit type kunstwerken werken ook vaak als herkenningspunt in een wijk. Zo weet ik over drie kunstwerken in mijn eigen directe omgeving het volgende.

  • Elke keer als ik naar de supermarkt ga, loop ik langs een oorlogsmonument. Door er eens bewust bij stil te hebben gestaan, weet ik nu dat het gemaakt is ter nagedachtenis van verzetsman Johannes Swint.
  • Op de muur bij het toegangshek naar mijn schuur en ‘achterom’ hangt een plaquette dat herinnert dat hier ooit een slachthuis was. Eerder hing hier een varkenskop maar die was zo erg vernield dat er 1,5 jaar geleden deze plaquette voor in de plaats is gekomen.
  • In de rozentuin van het park bij mij om de hoek staat een Jongensfiguur van kunstenaar Ludwig Oscar Wenkebach. Dat is ook de maker van ‘Monsieur Jacques’. Dit kunstwerk staat zowel in Rotterdam bij het stadhuis als bij het Kröller-Möllermuseum in Otterlo. Door pers, radio en televisie werd dit het bekendste beeld van de Wereldtentoonstelling te Brussel in 1958.

Voor culturele uitstapjes hoef je eigenlijk helemaal niet zo ver te reizen. Dichtbij huis valt er genoeg te zien, beleven en te ontdekken. Ik hoop dat ik je met deze tips inspiratie heb gegeven om binnenkort iets cultureels te doen!
Of voor als je nog andere tips wilt, lees dan dit artikel.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.