Kunst en cultuur

Cultuur snuiven in Nederland; hier zijn 12 tips

kaart Nederland cultuur snuiven

Het is best gek dat als we in het buitenland zijn zoveel cultuur snuiven. Kerken, musea, kastelen, oude burchten. En dat we dit in ons eigen land vaak een stuk minder doen. Op zich niet zo vreemd omdat we zo gewend zijn aan onze eigen omgeving. Maar er valt vaak veel meer in je eigen omgeving te ontdekken dan je denkt.

Zo ontdekte ik zelf een paar weken geleden het kerkje Harkema op nog geen 15 minuten fietsen van mijn huis. En in mijn baan bij de gemeente Eemsdelta ben ik dagelijks bezig met kunst, cultuur en erfgoed. In dit deel van de provincie valt er veel op dit gebied te ontdekken. Als je een dagje Appingedam doet, weet je het!

Misschien sta je er niet altijd bij stil maar Nederland heeft heel veel mooie cultuurschatten. Dus waarom niet deze zomer eens cultuur snuiven in eigen land. Hier zijn 12 tips.

1. Groede (Zeeland)

Groede is een pittoresk, artistiek dorpje in de gemeente Sluis. Het is als het ware een openluchtmuseum. Hier kun je goed zien hoe het was. Het dorp heeft een prachtige dorpskern en grenst aan het strand. Lees meer over Groede.

2. Ontdek de Biesbosch (Noord-Brabant)

In Nationaal Park De Biesbosch komen natuur en cultuur samen. Stichting Biesbosch Beleving organiseert educatieve vaartochten en wandelingen. Ga eens op zoek naar de bever.

3. Klompenpaden (Gelderland)

Klompenpaden staan garant voor stoere wandelingen. Wandelend over landgoederen, herstelde historische paden en dwars door boerenland is er genoeg te ontdekken en te beleven. Dit zijn de routes.

4. Hanzebankjes – Poëzie Verbeeld (Overijssel)

Ben je wel eens in Hanzestad Kampen geweest? Deze stad aan de IJssel is een bezoek waard. Extra leuk is Poëzie Verbeeld, een literaire route met verbeelde gedichten bij/op Hanzebankjes. De leuke bankjes zijn ontworpen en gemaakt in Kampen. De geschiedenis van de handelsschepen waren hierbij de inspiratiebon.

5. Design en Kunst in Almere (Flevoland)

Meer dan 150 kunstwerken versieren de woonwijken, parken, wegen en centra van de stad Almere. Ieder kunstwerk heeft zijn eigen verhaal. De Kunstambassadeurs vertegenwoordigen hun favoriete kunstwerk in Almere. Zij organiseren rondleidingen, atelierbezoeken en lezingen. Nieuwsgierig? Check deze website.

6. Landgoederen Eelde-Paterswolde (Drenthe)

Hier is een wandeling die ik zelf erg leuk vind. Een persoonlijke aanrader dus! De wandelroute ‘Landgoederen Eelde’ is 17 kilometer lang door en om Paterswolde en Eelde. Je wandelt langs 8 landgoederen en havezaten en door prachtige natuurgebieden. Het Paterswoldsemeer is dichtbij. Het is een fijne plek om na de wandeling bij een van de vele horecagelegenheden met een hapje en drankje uit te rusten. Of plak er een nachtje in de omgeving aan vast zodat je er nog een dagje Groningen aan vast kunt knopen.

7. Maigret in Delfzijl (Groningen)

Op zijn reis per boot strandde de schrijver Georges Simenon in de haven van Delfzijl nadat hij een gat in zijn kotter ontdekte. Tijdens zijn verblijf in Delfzijl schreef hij in 5 dagen een nieuwe roman ‘Maigret en de onbekende wreker’. Dit is de ‘geboorte’ van zijn beroemde personage: commissaris Maigret. In totaal heeft Simenon 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over commissaris Maigret geschreven. Een van deze verhalen is ‘Maigret in Holland’, dat zich afspeelt in Delfzijl. Het verhaal is fictief, de locaties zijn echt en ze zijn via deze wandeling te ontdekken.

8. Sint Maartenskerk (Friesland)

In het Friese Boazum staat de romaanse Sint Maartenskerk uit de 12e eeuw. Het is een van de oudste dorpskerken van Friesland. De kerk is vooral bekend door de oude muurschildering van een baardeloze Christus in het koorgewelf. Bezoek is dagelijks mogelijk met of zonder rondleiding.

9. Willemsoord en De Bonaire (Noord-Holland)

In 1877 is de driemaster De Bonaire bij de Koninklijke Marine in dienst gekomen als schroefstoomschip. Vanwege de restauratie staat De Bonaire momenteel permanent droog in het oudste dok (1822) van de Oude Rijkswerf Willemsoord. Je kunt de werf bezoeken en hier een historische wandeling maken.

10. Plattelandstoerisme dwars door het Groene Hart (Zuid-Holland)

Het Groene Hart leent zich goed voor een dagje uit en cultuur snuiven. Er is maar liefst 900 km om de fiets of wandelend te verkennen met ‘heerlijke’ adresjes en streekverhalen onderweg. Ze noemen ze ook wel de verrukkelijke routes. Ik heb er nu al trek in!

11. Kasteel de Haar (Utrecht)

Kasteel de Haar is het grootste, meest luxueuze kasteel van Nederland. Als je ronddwaalt in het kasteel voel en zie je de rijke en extravangte geschiedenis ervan! En er zijn ook veel bijzondere verhalen te ontdekken. Rondom het kasteel liggen een prachtig park en bijzonder tuinen; goed voor een dagtrip cultuur snuiven.

12. Kasteeltuinen Arcen (Limburg)

De Kasteeltuinen Arcen zullen je vast niet onbekend zijn. Het is een van de meest veelzijdige bloemen- en plantenparken van Europa. Het staat zeker op mijn lijstje om te ontdekken. Misschien nog wel deze zomer.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.