Reizen

Appingedam: zien, ontdekken en beleven

Appingedam siert de cover van en heeft een prominente plek in de nieuwste reisgids Nederland-Eropuit in elk seizoen. Een gids met daarin 20 bijzondere stadjes en hun omgeving om te ontdekken. Een leuk cadeau voor de feestdagen of om jezelf op te trakteren.

Intussen ken ik Appingedam al behoorlijk op mijn duimpje sinds ik daar begin 2018 voor de gemeente ben gaan werken. Het is trouwens een bijzondere dag voor de inwoners van de gemeente Appingedam want vandaag zijn de herindelingsverkiezingen. Vanaf 1 januari a.s. vormen de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum de nieuwe gemeente Eemsdelta. Maar interessanter en leuker om over te vertellen is wat je allemaal kunt zien, doen en beleven in Appingedam. Als je van kunst houdt, moet je zeker een keer deze stad bezoeken. Dit zijn mijn tips!

Zien en doen

Wandelend op ontdekking

Mijn eerste tip is om al wandelend de historische binnenstad te verkennen. Oude gevels, smalle steegjes en een centraal plein waaraan de kerk, het raadhuis en de rechtbank gelegen waren. Dwaal door de mooie oude straatjes met de middeleeuwse steenhuizen. Maar er is ook interessante moderne architectuur te bewonderen in de stijl van de Amsterdamse School. In de Dijkstraat vind je verschillende leuke winkels.

Appingedam reisinspiratie Jannekes wereld
Bron: Pixabay

De hangende keukens

De hangende keukens zijn de beroemdste bezienswaardigheid van de stad. Door ruimtegebrek lieten de mensen hun keuken boven het Damsterdiep uitsteken. De hangende keukens kun je het beste bewonderen vanaf het bruggetje aan de Kniestraat. Overigens zijn de smalle bruggetjes ook erg mooi om te zien.

Maak een rondvaart

Vanaf het water heb je weer een heel andere kijk op Appingedam. Peddel zelf door de grachten of maak een rondvaart met het Damsterveer (echt de moeite waard!).

Ook de moeite waard

Andere sights zijn de Nicolaïkerk en de Joodse synagoge.
Op je ontdekking door de stad kom je ook veel verschillende kunstwerken tegen. Zoals de 5 Kussen van Appingedam.

hangende keukens appingedam

Een stad voor kunstliefhebbers

Kunstliefhebbers opgelet, dit zijn de adressen waar je moet zijn.

Museum Stad Appingedam

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en ontwikkeling van de stad, bezoek dan Museum Stad Appingedam.

Møhlmann

Museum Møhlmann toont vaste collecties met figuratieve kunst en werken van hedendaagse realisten.

De Groninger Zilverkamer

De Groninger Zilverkamer heeft een prachtige collectie zilver van Groninger herkomst. Ook zijn hier regelmatig wisselende exposities.

De Noordelijke kunsthof

In voormalig pakhuis Blankenstein vind je nu De Noordelijke kunsthof Hier vind je wisselende exposities met schilderijen, etsen, fotografie, beelden, keramiek of ander ruimtelijk werk.

Ruigewaert

Galerie Ruigewaert zit ook in een fraai historisch pand. Hier zie je vooral werke van hedendaagse, voornamelijk noordelijke kunstenaars.

De Gangerie

Dit is de plek waar Greet Dijkstra haar werken exposeert. De Gangerie bevindt zicht direct naast haar atelier. Kenmerkend voor haar werk zijn de contrasterende kleuren, eenvoud en de weerspiegeling van haar leefomgeving.

Eetadresjes in Appingedam

Er zijn veel adresjes om te drinken en te eten maar deze drie zijn toch wel mijn favoriet.

Restaurant De Basiliek

In het voormalige kerkje Nicolaas zit nu De Basiliek (Solwerderstraat 45-47). Erg mooie locatie waarin veel elementen van de kerk behouden zijn en met een goede kaart.

Paviljoen Overdiep

Lopend vanuit het historisch centrum naar het nieuwere stadsgedeelte Overdiep, vind je Paviljoen Overdiep (Stadshaven 2). Mooi gelegen aan het water. In de zomer kun je hier vanaf het terras genieten van de reuring op en rondom het Damsterdiep. En nog belangrijker, je kunt er lekker eten!

Aan Tafel

Bij Aan Tafel (Dijkstraat 21) kun je terecht om iets te drinken, een high tea of lunch. Ze hebben een mooi terras aan het water met zicht op de hangende keukens.

overdiep winter appingedam
Uitzicht op de Stadshaven en Paviljoen Overdiep

Evenementen

Bie Daip muziekfestival

Bie Daip is het grootste internationale Folk & Seasong-festival. Het festival vindt ieder jaar aan het eind van augustus plaats en duurt 4 dagen.

Stadsloop Appingedam

De Stadsloop is een internationale wedstrijdloop die veel bekendheid geniet. Al draait het niet alleen maar om deze klassieker van 10 km. Zo is er ook een peuterloop, kidsrun, bedrijvenrun en prestatieloop gehouden. Het parcours loopt voor een groot deel door het historisch centrum. In 2018 en 2019 heb ik zelf de Stadsloop gelopen. Dit jaar heb ik samen met mijn collega een alternatieve Stadsloop gehouden, gewoon met z’n tweetjes!

Andere leuke evenementen zijn het Papiercorso, Winterwarm en Dickens in Daam.

Kortom er valt genoeg te ontdekken in de tweede stad van Groningen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.