Kunst en cultuur

Nu in Groningen: The Rolling Stones – Unzipped

The Rolling Stones - Unzipped in het Groninger Museum

Dit blog is bijgewerkt omdat deze tentoonstelling niet meer te zien is, maar lees gerust verder!

In het Groninger Museum is nu de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped te zien. Het is de eerste internationale tentoonstelling ooit over de wereldberoemde rockband. Ik bezocht het vorig weekend en ik vond het fantastisch. Vandaag vertel ik je erover.

De flyer van de tentoonstelling The Rolling Stones – Unzipped hangt al sinds deze zomer al op mijn ophangbord in de keuken. Maar ik begon me de laatste weken sterk af te vragen of het me zou lukken er naar toe te gaan. Er zou zich dan een gelukkige omstandigheid moeten voordoen, en laat dat nou vorig weekend het geval zijn.

Vorig weekend was nicht N. met haar vriend S. een weekendje bij mij. Toen we plannen maakten, kwam S. met het voorstel om naar The Rolling Stones – Unzipped te gaan. Gelukkig wilden we allemaal wel en waren 4 tickets zo geboekt. En toen was ik ineens up, close and personal met The Rolling Stones (om het zo maar te zeggen).

Over The Rolling Stones – Unzipped

Aan de hand van ruim 400 originele objecten uit het persoonlijke archief van de band, geeft de tentoonstelling een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Er zijn niet alleen instrumenten en stage designs te zien, maar ook zeldzame audiofragmenten en videomateriaal, persoonlijke dagboeken, iconische kostuums, postermateriaal, albumcovers en zelfs hun studio, het bescheiden verblijf in Edith Grove in Londen en de spectaculaire Dolby surround experience van hun concert uit 2016 in Cuba.

Dit vond ik van The Rolling Stones tentoonstelling

Ik ben niet een grote fan van The Rolling Stones maar wat een gave tentoonstelling is dit! Echt een om niet te missen. Verdeeld over drie verdiepingen stap je de wereld van Mick Jagger, Charlie Watts, Keith Richards en Ron Wood binnen. In deze tentoonstelling ervaar je op een heel mooie manier hoe hun muziek, kunst, vormgeving, mode, fotografie en film samenkomen. Alle foto’s bij dit blog heb ik gemaakt tijdens mijn museumbezoek.

  • Poster te zien in de tentoonstelling The Rolling Stones - Unzipped
  • Songtekst Miss You handschrift Mick Jagger
  • Mick Jagger, foto van de foto genomen door Andy Zuidema

Je ziet iconische kostuums, zoals die speciaal gemaakt zijn voor Sympathy for the Devil. De gitaren van Keith Richards en de verhalen achter deze instrumenten. Podium ontwerpen van de diverse tours en prachtige foto’s van de bandleden onder andere gemaakt door de Groningse fotograaf Andy Zuidema. Er zijn ook setlijsten te zien die Ronnie Wood maakte tijdens repetities. Het zijn kleine kunstwerkjes op zich.

  • Setlists The Rolling Stones door Ron Wood
  • Kostuums van The Rolling Stones, onderdeel tentoonstelling Unzipped

Voor een bezoek aan deze tentoonstelling heb je ongeveer 2 uur tijd uit te trekken. Maar de tijd vliegt, want er is zo veel te zien, te luisteren en te ervaren dat je de tijd gewoon vergeet. The Rolling Stones – Unzipped vind ik een bijzondere tentoonstelling van een iconische band. Of je nu wel of niet iets hebt met The Stones, deze mag je niet missen!

Bezoek het Groninger Museum

De tentoonstelling is tot en met 21 januari 2024 te bezoeken in het Groninger Museum. Het is trouwens de laatste locatie waar deze tentoonstelling te zien is. Mis het niet. Daarnaast is het Groninger Museum zo een bezoek waard, zowel van buiten als van binnen. Een hoogtepunt in de collectie is De Ploeg, deze kunstenaarsvereniging werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen.

Voor meer info en tickets boeken klik je op deze link.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.