Tuinieren

Een tuin vol ontdekkingen en geluksmomenten

ontdekkingen in de najaarstuin, zonnebloem in bloei

Vandaag heb ik een aantal fijne uurtjes in de tuin gewerkt. Het was er een ideale najaarsdag voor een middag vol ontdekkingen die zorgden voor klein geluk.

Vanmiddag beleefde ik een heerlijke tijd in mijn tuin. Het was er een fijne dag voor met een aangename temperatuur, kalm en met een zonnetje. Doorgaans doe ik niet veel tuinwerk meer in het najaar. Maar de laatste weken had ik niet heel veel in de tuin gewerkt. Tijd voor onkruid wieden en er stonden nog planten te wachten om in de tuin uitgeplant te worden. Zo zijn er altijd klusjes in de tuin.

In de tuin werken is voor mij helemaal in het nu zijn. De telefoon ligt ver weg, niemand om me heen behalve de buurkat en een paar vogels. Geen geroezemoes van buren dus ook een heerlijke stilte. En waar ik ook zo van geniet is de geur van de herfst: kruidig en aards. Ik houd ervan!

Mijn klusjes en ontdekkingen in de tuin

Er was opnieuw veel onkruid te wieden. Door de grootte van de planten werd dat aan het zicht onttrokken maar nu was het echt nodig om dit weer goed aan te pakken. Ook snoeide ik de sering en laurier licht. En ook de appelboom die ik van collega’s M&M kreeg. Terwijl ik dat deed, viel mijn oog op een knop en zag ik aan een andere tak lichtroze blaadjes. Ik dacht wat krijgen we nu? Blijkt dat het boompje gaat bloeien, nou ja hoe gek is dat.

  • ontdekkingen in de tuin: appelbloesem in het najaar

Verderop in de border zag ik dat de olijfboom (geplant door de vorige bewoners) olijven draagt. Nog weer een nieuwe ontdekking. In de moestuin bakken zag ik nieuwe aardbeien. Zo bleek als wat, maar toch! Ik vind dat heel leuk om te ontdekken. Ook bleek een uit mijn vorige tuin meegenomen Rudbeckia weer tot leven te zijn gekomen. Het zat verstopt onder een uit de kluiten gegroeide geranium. Ik heb deze, samen met een Hosta, uit de tuin gespit en samen een plek in de pot gegeven. Volgend voorjaar krijgen deze planten een andere plek. Mooie ontdekkingen die me klein geluk geven.

  • olijven in oktober, een van de andere ontdekkingen in de tuin
  • Aardbeien in oktober, nog zo bleek als wat!

Op de plaats van de Hosta plantte ik trouwens drie siergrassen om een lastig hoekje beter opgevuld te krijgen. Ik koos weer eens voor Lampenpoetsergras (Pennisetum Hameln). Ze worden mooi bossig en kleuren mooi in het najaar. Via Marktplaats had ik voor een prikkie een aantal royale planten op de kop weten te tikken. Ik plantte ze in een groep van drie, ik hoop dat ze zo goed tot hun recht komen.

Hosta en rudbeckia in een pot
De Hosta en Rudbeckia overwinteren in een pot

Een jaar in de tuin

Toen ik op mijn tuinpad zat uit te rusten, besefte ik me dat ik deze tuin nu jaarrond heb meegemaakt. Ik kan echt zeggen dat de tuin zich flink heeft ontwikkeld en daar ben ik best trots op. In het voorjaar bloeiden de tulpen volop. De planten die ik kreeg via collega’s, familie en vrienden groeiden en bloeiden volop. Het meest genoot ik van mijn nieuwe geranium Rozanne, wat een aanwinst. Deze kan wel tot in november bloeien en ik hoop dat het zo is. Verder oogste ik twee appels, zo’n 10 tomaten en een handjevol aardbeien.

Maar naast dit alles vind ik mijn tuin een geweldige plek om te zijn. Om te ontspannen, om in te eten en dus van te genieten. Alleen of met de mensen die me lief zijn. Mijn tuin maakt dat ik me rijk voel.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.