Boeken

De nieuwe achternaam: seizoen 2 l’amica geniale

de nieuwe achternaam de geniale vriendin Elena Ferrante

Vanaf morgen kun je De geniale vriendin: De nieuwe achternaam kijken op NPO Start Plus en vanaf vrijdag 28 augustus om 22.15 uur op NPO2. Het is de 2e seizoen van de serie-verfilming van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante.

De nieuwe achternaam

De nieuwe achternaam is de titel van het tweede boek van Elena Ferrante over de vriendschap tussen Lila en Lenù. Seizoen 2 is dan ook de serie-verfilming van dit boek.

De gebeurtenissen gaan verder waar het eerste seizoen was gebleven. De tegenpolen Lila en Elena zijn inmiddels volwassen vrouwen. Lila is net getrouwd, maar verliest zichzelf in haar huwelijk. Elena is een voorbeeldige studente, maar niet gelukkig. Als de twee hun jeugdvriend Nino Sarratore ontmoeten, raken de vriendinnen elkaar kwijt.

Voor de verfilming van de succesvolle boekenreeks werd alles uit de kast getrokken. Om Napels in de jaren vijftig zo realistisch mogelijk te verbeelden, werd in honderd dagen praktisch een nieuwe stad gecreëerd. Er werkten 125 acteurs en 8500 figuranten mee.

de nieuwe achternaam - geniale vriendin Elena Ferrante
De families binnen L’ amica geniale

De Napolitaanse romans

De vierdelige romancyclus L’amica geniale vertelt over de innige, en soms ook gecompliceerde relatie tussen de twee hartsvriendinnen Raffaella ‘Lila’ Cerullo en Elena ‘Lenù’ Greco. Ze groeien op in een buitenwijk van het Napels van de jaren ’50.  De vier boeken beslaan in totaal een periode van zestig jaar, waarin de twee meisjes elkaar ontmoeten, elkaar uit het oog verliezen en vervolgens weer vinden. Het is een poging om het mysterie van Lila, Elena haar beste vriendin en ergste vijand, te onthullen.

In het Nederlands zijn de boeken van Elena Ferrante bekend onder titel De geniale vriendin en ook wel De Napolitaanse romans genoemd. En in het Engels onder de naam My Brilliant Friend.

Wat staat ons te wachten in seizoen 2?

Ben je net als ik ook zo benieuwd naar wat ons te wachten staat in dit tweede seizoen. Ik kijk er naar uit! Hierbij alvast een voorproefje.

PS: De hoofdfoto van dit blog is van Eduardo Castaldo