Tuinieren

Wintertuin, een thuis voor vogels

De tuin bereidt zich elke dag weer meer voor op de winter. De kleuren vervagen, planten die afsterven. Ook in deze tijd van het jaar vind ik de tuin mooi. Er zijn mensen die de tuin winterklaar maken door alle planten al terug te snoeien. Dat is iets wat ik juist niet doe. Ik laat alles zoals het is en zo ontstaat mijn wintertuin. Sommige planten hebben de hele winter door een mooi silhouet zoals siergrassen, phlomis, sedum of hortensia’s.

Vogels in de tuin

Als er een ding is waar ik blij van wordt, dan zijn het de vogels in mijn wintertuin. Ook al zijn ze het hele jaar door in onze tuin te vinden, in deze tijd vind ik het extra gezellig. Ze fladderen van de boom naar de struiken. Of ze kwetteren gezellig op de schuttingrand.

Ik vind het belangrijk en gezellig om vogels in mijn tuin te hebben. En in deze tijd zorg ik extra voor ze. Dat doe ik door vetbollen op te hangen, en ik vul de voedersilo’s met vetvoer of pompoenpitten, en ook oude stukjes brood leg ik neer. Dit najaar hebben we ook een nestkastje opgehangen. Hopelijk vinden de tuinvogels het kastje om beschutting in te zoeken en om komend jaar in te nestelen.

  • wintertuin nestkastje
  • wintertuin waterschaal
  • wintertuin

Ondanks dat we in de stad wonen (in een buitenwijk) hebben we het hele jaar door veel vogels in onze tuin. Vinkjes, musjes, mezen, winterkoninkjes, merels, duiven, roodborstjes, spreeuwen en eksters. Maar ook wel eens zeldzame gasten zoals de kleine bonte specht die ieder jaar weer onze tuin weet te vinden (vooral de pindakaaspot). En we hebben ook eens een sperwer en drie nachtegaaltjes gespot.

In de afgelopen tijd zag ik leuke vogelvoer-doe-het-zelfprojecten online, in tijdschriften en tuinprogramma’s. Ik denk dat ik me nog eens waag aan zo’n projectje. Het is weer eens iets anders in deze (corona)tijd!

Mijn laatste tuinklussen van dit jaar

Gisteren was nog een mooie dag om de laatste dingen in de tuin te doen. Met de eerste nachtvorst achter de rug was het de tijd om dahlia’s te rooien om deze vorst vrij op te bergen tot volgend voorjaar. Maar verder valt er niet veel meer te werken in de wintertuin. Of het zijn kleine klusjes zoals ons kleine grasstrook bladvrij maken. Het blad strooi ik in de borders en ook maak ik bladerhopen op verschillende plekken. Insecten zoeken daar beschutting die op hun beurt weer vogelvoer zijn.

Verder had ik in de afgelopen weekenden alle voorjaarsbollen in potten geplant. Dat heb ik gedaan omdat we komend voorjaar de beplanting van de borders nog een keer willen wijzigen. En natuurlijk is er de pottenborder die nog wat aandacht vraagt. Als de vorst echt intreedt dan krijgen de olijfboom en de dwergpalm een jasje aan.

wintertuin pottenborder november
De pottenborder in november

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.