Leefstijl

Terug in de tijd met George Michael en Wham!

Foto van twee bladzijden uit het plakboek van mijn idool George Michael - beeldrecht Jannekeswereld.nl

Vorig jaar verscheen op Netflix de documentaire WHAM! en in november de podcast De laatste dagen van…George Michael. Hij was vroeger mijn idool en ging ik in de afgelopen weken terug in de tijd met de verhalen en zijn muziek. In dit blog vertel ik je over beide.

In 2023 zou George Michael zijn 60e verjaardag hebben gevierd. En was het 40 jaar geleden dat het eerste Wham! album verscheen. Niet verwonderlijk denk ik dat in dit jaar een documentaire over WHAM! uit kwam op Netflix en ook een nieuw seizoen van de podcast De laatste dagen van…. Vanmiddag gunde ik me eindelijk tijd om de documentaire te kijken nadat ik eind december de podcast had geluisterd. Ik vertel je over beide en terwijl ik het schrijf, hoor ik die prachtige stem door de speakers komen.

Podcast: De laatste dagen van….George Michael

De NPO podcast “De laatste dagen van…” kent intussen meerdere seizoenen. In ieder seizoen reconstrueren ze de laatste dagen van bekende muzikale grootheden zoals John Lennon, Freddie Mercury en Bob Marley. Eerder luisterde ik al naar de seizoenen over John Lennon en Freddie Mercury. Ik vind het een prachtige podcast die niet alleen het verhaal van de laatste dagen verteld maar er wordt teruggeblikt op het hele leven en het oeuvre van deze sterren. Het 4e seizoen gaat over een van de grootste popsterren van de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw: George Michael.

Ik was 10 toen er een eind kwam aan Wham! en George Michael zijn solo-carrière begon en met succes. George Michael was mijn idool, net als voor veel andere meisjes. Plakboeken, posters aan de muur op mijn kamer, cassettebandjes en cd’s. Veel te vroeg gestorven is hij, op die 1e kerstdag in 2016. Ik kan me nog herinneren dat ik daarover een tweet de wereld instuurde…. Zijn muziek is altijd wel gebleven, ook al luisterde ik er in de laatste tijd minder vaak naar. Alles kwam weer terug door het luisteren van de podcast. En nog meer want door de 6 afleveringen in deze podcast leerde ik veel over de mens George Michael en nog meer over de betekenis van zijn muziek.

De makers van De laatste dagen van….. weten me telkens weer te verbazen door de integere manier van het verhaal vertellen. Net als het seizoen over Freddie Mercury vond ik ook dit seizoen over George Michael aangrijpend en greep me soms naar de strot. Een aanrader dus als je het mij vraagt. Nieuwsgierig? Hier is de link naar De laatste dagen van… (dit is een link naar Apple Podcasts, het platform waar ik de meeste podcasts beluister).

Foto van George Michael uit mijn plakboek over deze idool

WHAM! de documentaire

Vanmiddag gunde ik me eindelijk eens de tijd om de Netflix documentaire WHAM! te bekijken. Ik denk dat ik eigenlijk de juiste volgorde te pakken had want wat ik leerde over George in de podcast, herkende ik in beelden en de verhalen in de documentaire.

De documentaire duurt ongeveer 1,5 uur en laat zien hoe twee jeugdvrienden die droomden van een eigen band uitgroeiden tot popiconen in de jaren ’80. Ze bleken elkaars perfecte match. Hoewel Wham!’s eerste single Club Tropicana geen geweldige recensies opleverde, bleek de vrolijke pop precies wat het publiek op dat moment nodig had. Vanaf dat moment produceerden George Michael en Andrew Ridgely hit na hit. Toch duurde het avontuur Wham! maar 5 jaar. Aan de hand van archiefbeelden, interviews en geluidsfragmenten kijken George en Andrew terug op het succes Wham! Een heerlijke documentaire met veel heerlijke muziek waar je blij van wordt.

Bij dit blog plaatste ik foto’s van mijn plakboek over George Michael! Hoewel ik het plakboek niet meer fysiek heb, heb ik een deel ervan digitaal (gevalletje minimalisme…!)

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.