Leefstijl Minimalisme

Leven met minder spullen heeft voordelen

minimalisme, vaas met 1 tak op tafel, minder spullen hebben

In de afgelopen jaren ben ik er achter gekomen dat ik met veel minder toe kan. Dat inzicht kreeg ik niet van de een op andere dag. Het begon onbewust. Ik denk zelf dat het begon in de tijd (2015-2016) waarin ik een burn-out had en op zoek ging naar wat ik belangrijk vind in mijn leven. En dat zijn dus geen spullen.

Het begon met het opruimen van kleding. Ik veranderde van baan en de zakelijke (nette) kleding pasten niet meer bij mijn ‘nieuwe’ ik. Ik hoorde over Project 333 en deed dat eerst op mijn manier maar het ‘echte werk’, dat kwam later pas. Ook merkte ik steeds meer dat spullen me op de nek zaten. Het zorgde voor onrust in mijn hoofd en ik begon met opruimen. Steeds vaker en meer. Zo verliep kortweg gezegd mijn pad naar een meer bewust en minimalistische leefstijl. En nu ervaar ik steeds meer de voordelen van het hebben van minder spullen.

1. Een overzichtelijk en geordend huis

Een minimalistisch huis is veel overzichtelijker. Voordeel is dat je niet telkens meer hoeft op te ruimen en het schoonmaken van je huis gaat ook een stuk sneller! Je houdt dus ook nog eens meer tijd over om te besteden aan dat wat jij belangrijk vindt. Extra voordeel is dat je je spullen ook gemakkelijker weet terug te vinden. Alles heeft nu een vaste plek in mijn huis. Ik was regelmatig dingen tijdelijk uit het oog verloren (zeg maar gewoon ‘kwijt’) en daar heb ik nu nog maar zelden last van. Hooguit sleutels maar die heb ik ook zo weer terug dankzij handige gadgets zoals een AirTag of Tile.

2. Een rustig hoofd

Spullen kunnen je afleiden. Omdat je het gevoel of de gedachte hebt dat je er er ‘iets mee moet’. Minder spullen betekent minder ermee bezig zijn en dat zorgt voor rust en ontspanning in je hoofd.

3. Je houdt geld over

Toen ik bewust werd dat het hebben van minder spullen me gelukkiger maakte, nam de drang om te kopen steeds verder af. Ik winkel vooral doelgericht en ik trakteer me af en toe echt nog wel op iets maar daar denk ik dan wel over na. Ik kies dan graag voor kwaliteit boven kwantiteit. Immers alle waar is naar zijn geld.

Minder kopen = minder spullen = meer geld over houden voor leuke dingen.
Je kunt het spenderen aan een leuke cursus, extra sparen voor een grote aankoop of bijzondere reis, woningverbetering, een avondje uit, je trakteren op lekker eten. Dingen dus die geen spullen zijn!

4. Duurzaam

We consumeren en consumeren maar. Ons consumptiegedrag zorgt er steeds meer voor dat onze aarde uitgeput raakt met alle gevolgen van die daarbij horen. Denk maar aan de productie, materialen, verpakkingen en het vervoer van alles. Door minder te kopen verklein je zo ook je eigen impact en dat laatste is weer goed voor het milieu. Voor ik iets koop, stel me ik mezelf vragen zoals: “Heb ik het echt nodig? Voegt het iets toe? En word ik er echt blij van? Als ik daar niet goed JA op kan zeggen, laat ik het liggen. Of ik zet het op een lijstje en check bijvoorbeeld een tijd later (30 dagen werkt goed) of ik het nodig ben. 9 van de 10 keer ben ik het al lang en breed weer vergeten!

5. Gemakkelijker kleiner wonen

Volgende week krijg ik de sleutel van mijn nieuwe huis. Ik ga fors kleiner wonen (van 146 m2 naar 53 m2). Het wordt slim omgaan met de ruimte die er is en daarom moet ik nog beter kijken of ik iets echt nodig heb of niet! En daarbij komt dat ik vooral ook licht wil starten in mijn nieuwe huis. Ik zie als een volgende stap in mijn minimalistisch leven. Ik kan dat nu echt eens goed langs de meetlat leggen. In het geval van verhuizen zorgt het hebben van minder spullen ook voor minder opruimen, minder sorteren en inpakken! Dit voordeel heb ik in de afgelopen weken al ontdekt!

De weg naar minder spullen

Heb je door het lezen zin gekregen om op te ruimen maar je weet niet waar te beginnen? Of wil je meer weten over minimalistisch leven? Lees dan nog eens een van deze artikelen die ik schreef over opruimen en minimalisme.

Starten met ontspullen? Hier zijn 15 ideeën

1000 dingen weg in 30 dagen

Snel opruimen met de 20/20 regel

7 dingen die je nu uit je kledingkast kunt verwijderen

Inspiratie & lezen: meer over minimalisme

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.