Minimalisme

7 dingen die je nu uit je kledingkast kunt verwijderen

closeup van kleding op hangers in een kledingkast

Word je onrustig van een volle en daardoor onoverzichtelijke kledingkast? Wees dan kritisch over wat er in je kast leeft. Zonder dat je het beseft zijn er items of bepaalde kledingstukken waar je misschien aan vasthoudt en die alleen maar rommel in je kast en daarmee onrust veroorzaken.

Wil je af van keuzestress en een kast vol rommel? Dan is het tijd om je kledingkast op te ruimen.
Hier zijn 7 dingen die je vandaag nog uit je kast kunt verwijderen.

1. Kleding die niet past

Als je kleding te groot of te klein is, of niet past bij je lichaam of levensstijl, dan is het tijd om afscheid te nemen. Denk niet: “Op een dag pas ik dit misschien weer”, want onthoudt dat je je lichaam niet hoeft te veranderen om bij je kleding te passen. Denk om: verander je kleding zodat deze past bij je lichaam en levensstijl.

2. Schoenen die pijn doen

Zere hakken, blaren, afgeknelde tenen….Heb je schoenen die er leuk uitzien maar eigenlijk ‘killing’ zijn voor je voeten? Dan gaan ‘je goed voelen en er goed uitzien’ niet op. Soms lukt beide, maar als je schoenen hebt die niet lekker zitten dan zeker niet. Weg ermee en kies voor comfort.

3. Kleding met kaartjes er nog aan

Heb jij kleding in je kast met de kaartjes er nog aan? Er is vast een reden waarom je deze items niet hebt gedragen. Als je het nu niet draagt, doe je het later ook niet. Je kunt ze met een gerust hart uit je kledingkast wegdoen.

4. Schuldgevoel

Misschien (her)ken je het wel. Je hebt kleding in je kast waar je je schuldig over voelt omdat:

  • je er te veel aan hebt uitgegeven
  • iemand ze aan je heeft gegeven en je het nooit draagt
  • je het gekocht hebt, maar je hebt het niet echt nodig of gewild

Het is tijd om los te laten. Laat de spullen los en laat vooral ook het schuldgevoel los. Je realiseert je misschien niet eens hoe zwaar het schuldgevoel is totdat het weg is. Ik heb in het verleden ook wel eens een impulsaankoop gedaan, zoals een handtas van Gucci. Achteraf was ik er niet blij mee. Soms gebruikte ik de tas maar ik voelde er geen plezier bij en de tas was ook helemaal niet praktisch. Ik was uiteindelijk blijer dat ik de tas verkocht had, dan toen ik het kocht.

5. Dingen waarvan je denkt dat je ze nooit meer zult dragen

Ooit werkte ik in een zakelijke omgeving in een functie waar broekpakken, nette rokken, jasjes echt bij hoorden. 7 jaar geleden maakte ik een switch en koos ik voor een andere baan en werkomgeving. En daar paste die kleding helemaal niet meer bij. Langzaamaan heb ik al die items losgelaten. In mijn kast hangen nu kledingstukken die passen bij mijn leven van nu.

Als je denkt dat je op je werk niet dezelfde kleding zult dragen als voorheen, of als je levensstijl aanzienlijk is veranderd, laat dan de items los die niet meer voor je werken.

6. Kleding die niet meer te repareren is

Als je het niet kunt repareren, hergebruik het dan in schoonmaakdoeken of iets anders of geef het door aan iemand die iets van je afgedankte item kan maken. Of stop het in een textielzak en breng het naar een kledingcontainer, let wel even op wat er wel en niet in mag.

7. Ambitieuze items

Heb je items in je kast voor een leven waarvan je droomt om te leven, maar dat je niet echt leeft? Kleed je voor het leven dat je nu hebt.

Wil je een rigoureuzer aan de slag met je kleding? Misschien is een capsule wardrobe dan iets voor jou, in dit artikel lees je wat het is en hoe ik daar mee aan de slag ben gegaan. En in dit artikel vertel ik mijn persoonlijke ervaringen.

Abonneer je en mis voortaan geen enkel blog meer!

Vind je deze en mijn andere blogs over minimalisme, mindful leven en andere zaken leuk? Door je gratis te abonneren op mijn blog, ben je voortaan als eerste op de hoogte van mijn nieuwe posts. Laat daarvoor je e-mail achter via de abonneerservice, deze vind je rechts in het menu of onderaan mijn website onder het kopje ‘VOLG JANNEKES WERELD VIA E-MAIL’.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.