Boeken

Dit zijn de gelezen boeken van februari 2022

gelezen boeken februari, omgeslagen bladzijden

Februari was voorbij in een ommezien. En maart gaat ook als een speer. Laten we daarom maar snel een boekenrondje doen. Met daarin vier gelezen boeken en met een hoger literatuurgehalte dan normaal!

Naar Lillehammer en De hemel is altijd paars zijn twee van de gelezen boeken die op de Longlist Libris Literatuurprijs 2022 stonden. Helaas hebben zij de Shortlist niet bereikt. En daarnaast las ik nog een historische roman en een goede thriller.

Naar Lillehammer – Vonne van der Meer

Een moeder op een kinderspeelplaats vraagt een wildvreemde vrouw even op haar driejarige dochter te passen. Wanneer de moeder niet meer komt opdagen, neemt de kinderloze Cécile eerst alleen de zorg voor het kind op zich, maar algauw krijgt ze de moeder erbij. De Nigeriaanse Gladys wil met haar oude leven breken en voelt zich in de stad niet langer veilig. Zelfs in een afgelegen vakantiehuis in de bossen bij Lunteren ontkomt ze niet aan de macht van haar pooier. Gaandeweg wordt het Cécile duidelijk waarom naar Lillehammer vluchten zo moeilijk voor Gladys is.

Volgens mij heb ik in een ver verleden voor mijn leeslijst Nederlands een boek van Vonne van der Meer gelezen, maar de titel ben ik kwijt. De titel Naar Lillehammer trok me op een of andere manier en ik werd niet teleurgesteld. Een bijzonder verhaal dat bij vlagen lijkt op een thriller maar dat is het niet. Met plezier gelezen.

De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh

Het boek gaat over Arghavan, een jonge Iraanse vrouw die nog maar kort in Nederland woont. Terwijl ze worstelt om een nieuw leven op te bouwen, wordt ze geplaagd door herinneringen aan haar jeugd in Iran. Een jeugd die paradijselijk begon maar een negatieve wending nam toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader, haar steun en toeverlaat, verslaafd raakte aan opium. Ze nam daarop een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland. Arghavan werkt in een tweedehandswinkel in Amsterdam. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar het onmogelijk lijkt om met de ander verbonden te zijn. Dan wordt ze verliefd op Mees, een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.

De hemel is altijd paars is de debuutroman van Sholeh Rezazadeh over liefde, verlangen en herinneringen. Winnaar van de El Hizjra Literatuurprijs voor Poëzie 2019 en de Bronzen Uil Publieksprijs 2021 en de schrijfster is uitgeroepen tot Literair Talent 2022.

Deze roman is klein van stuk (208) pagina’s en heeft een prachtig verhaal in zich. Ik heb het met plezier gelezen. Ontroerend, het geeft op een open manier cultuurverschillen weer en het laat ook zien hoe bijzonder het gewone leven is. Prettige schrijfstijl, deels autobiografisch. Een aanrader.

De verborgen apotheek – Sarah Penner

Londen, 1791. Nella Clavinger wacht in haar verborgen apotheek op een nieuwe klant. Hoewel ze een gewaardeerd apotheker is, gebruikt ze haar kennis het liefst voor andere doeleinden: ze maakt vergif voor vrouwen die aan een man willen ontsnappen. Als haar nieuwe klant de pas twaalfjarige Eliza Fanning blijkt te zijn, ontvouwt er zich een onverwachte vriendschap.

Londen, heden. Historicus Caroline Parcewell viert haar trouwdag alleen, treurend om haar overspelige man. Als ze een oud apothekersflesje in de Theems vindt, wordt ze nieuwsgierig. Ze vermoedt dat het flesje een link heeft met de onopgeloste apothekersmoorden die tweehonderd jaar geleden plaatsvonden. Maar als Caroline op onderzoek uitgaat, heeft dat gevolgen voor het heden en het verleden…

Dit boek zat bij mijn Bookchoice selectie. Ook dit is weer zo’n boek die ik niet snel zelf zou kiezen maar toch goed voor een aantal fijne leesuurtjes.

De nachtegaal – Johanna Mo

Toen Hanna Duncker negentien jaar oud was, werd haar vader veroordeeld voor moord. De schaamte en verwarring zorgden ervoor dat ze van het eiland Öland wegvluchtte en ergens anders een nieuw leven opbouwde. Pas zestien jaar later, na het overlijden van haar vader, keert ze terug naar haar geboortedorp, om aan het werk te gaan als rechercheur bij de politie van Kalmar, aan de andere kant van de zeestraat. Op haar eerste dag wordt ze samen met haar partner Erik Lindgren naar een plaats delict op Öland gestuurd waar het lichaam van een vijftienjarige jongen is aangetroffen. De jongen blijkt de zoon van haar jeugdvriendin te zijn. De zaak trekt de aandacht van veel bewoners, die Hanna’s terugkeer niet allemaal waarderen, getuige de dreigende, anonieme telefoontjes die ze krijgt. Wat is er precies aan de hand op het eiland?

Omdat ik nog wat info had op te zoeken over deze thriller, kom ik er nu achter dat De nachtegaal het eerste deel is wat de Eilandmoorden-reeks gaat worden, een nieuw Zweedse thrillersensatie. Ik ben voor! Deze thriller las als een trein, ik zeg: “Zet ‘em op je lijst!”

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.