Leefstijl Minimalisme

Ik heb nu al een jaar een capsule wardrobe

capsule wardrobe weinig kledinghangers in kast

Op 1 oktober deelde ik mijn herfst capsule garderobe met je. Later bedacht ik me dat ik nu precies een jaar onderweg met de capsule wardrobe. Of het me bevalt zo’n kleine garderobe te hebben, geef ik vandaag antwoord.

Slechts 33 items

Vorig jaar startte ik met de Project 333 kledinguitdaging. Ik was al eens af en aan wat aan het experimenteren met minder kledingstukken maar vorig jaar herfst wilde ik er eens echt voor gaan. Waarom? Allereerst was ik er nieuwsgierig naar of je toekunt met zo weinig items. En vooral om te ervaren of het de rust brengt, waarover ik had gelezen.

Voor als je Project 333, de minimalistische kledinguitdaging niet kent. Het is bedacht door de bekende Amerikaanse minimalist Courtney Carver en hier lees je wat het is.

Wat viel me op?

Laat ik gelijk maar de centrale vraag ‘Bevalt het me om een capsule wardrobe te hebben?’ beantwoorden.
JA! Het bevalt me heel goed. Een jaar lang met 33 items kleden heeft me de volgende inzichten gegeven.

 • Vaak denk je te weinig te hebben, maar dat is echt niet zo. Als je alle kleding bij elkaar ziet, word je je daar van bewust. Zo telde ik aardig wat korte broeken, en daar was ik me niet eens van bewust. En hetzelfde geldt voor tassen, maar dat is ook een beetje een liefde hebben voor….Maar toch!
 • Ik ben me er meer van bewust dat ik eigenlijk (meer dan) voldoende kleding heb.
 • De behoefte om op kleding websites te kijken of een kledingwinkel in te gaan is een stuk minder geworden. Voorheen keek ik vaak op een website zoals deze en ik kwam tot de ontdekking dat ik dat al zeker driekwart jaar niet heb gedaan.
 • Sinds 1 januari tot aan nu zijn mijn nieuwe items op een hand te tellen: een trui, handtas (toch deze, een andere tas gaat weg) en een blouse die ik via Vinted heb gekocht. Oh ja en er waren nieuwe sneakers, maar die had ik vorig najaar al in de opruiming gescoord.
 • Geen keuzestress over of iets wel of niet bij elkaar past, want alles mixt & matcht. En dus tijdwinst in de ochtend!
 • 33 items ook nog teveel kunnen zijn! Het is me opgevallen dat ik sommige items of schoenen helemaal niet heb gedragen in een periode van 3 maanden.
 • Ik draag eigenlijk alleen nog maar mijn favoriete kleding!
 • Het scheelt een hoop was.

Een capsule wardrobe is vooruit denken

Het maken van een Project 333 capsule wardrobe doe je niet in een uurtje. Zeker niet een eerste keer. Allereerst omdat je echt al je kledingstukken hebt te verzamelen om die daarna te sorteren. Ik doe sorteer vooral op type kledingstuk en daarna pas op seizoen. De kast geef ik ook gelijk en sopje. Maar belangrijker is vooruit denken. Hoe gaan de komende drie maanden eruit zien?

 • Heb ik een feestje en dus een feestelijke outfit nodig?
 • Met welke seizoensovergang krijg ik te maken?
 • Zijn er weerverschillen?
 • etc.

Je hebt dus met van alles rekening te houden. Die eerste capsule garderobe kostte me wel een middag, maar daarna gaat het sneller. Je wordt er handiger in en wat mij opvalt is dat ik weinig wijzigde tussen de herfst-winter garderobe of de lente-zomer. Door het koude voorjaar vond ik de lentegarderobe wel een lastige om samen te stellen.

Even voor alle duidelijkheid: het is niet zo dat die 33 gekozen items hét dan zijn. Je kunt altijd wisselen, als iets kapot is of als je toch denkt die ene trui liever te dragen. Dat doe ik ook, straks gaat mijn tussenjas in de kast en hang ik de winterjas aan de kapstok. En vorige maand kwam er opeens een 34e item in mijn kast, wat maakt dat uit.

Dus ja de capsule wardrobe is een blijvertje.

Wat vind jij van het fenomeen capsule wardrobe? Doe jij het al of past het niet bij jou? Of zou je het willen proberen?

Comments (2)

 • Ik ben wat ouder(76) en werk dus niet meer. Ik heb 4 katoenen truien, die ik zomer en winter draag. Gewoon de trui, dan met een hemd eronder en in de winter met een coltrui eronder. In mijn hang gedeelte in de kast, hangen mijn zomer en winter kleren. Ik heb nooit veel kleding gehad.
  Jaren terug toen ik zonder werk zat, kon ik geen kleding kopen. Dat was de gemakkelijkste periode. Ik droeg wat schoon was.

  Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.