Kunst en cultuur

Nu in het Fries Museum: oog in oog met iconen

Icons, tentoonstelling in Fries Museum Leeuwarden

Dit blog is bijgewerkt omdat deze tentoonstelling niet meer te zien is, maar lees gerust verder!

Op mijn vrije woensdag bezocht ik deze week in het Fries Museum de tentoonstelling Icons, topstukken uit de National Portrait Gallery. Het was een van mijn culturele uitstapjes dit najaar. Vandaag geef ik je een inkijkje in deze prachtige tentoonstelling.

Over Icons in het Fries Museum Leeuwarden

De tentoonstelling toont schilderijen, foto’s, beelden en tekeningen van bijzondere kunstenaars wereldwijd. Van Peter Paul Rubens en Andy Warhol tot Marlene Dumas. En ook de geportretteerden zijn wereldberoemde iconen. Zoals Koningin Elizabeth I, William Shakespeare maar ook Ed Sheeran, David Bowie en Lady Diana.

The National Portrait Gallery in London ondergaat op dit moment een grote renovatie. Het is daarom dat de topcollectie nu een keer in Nederland te zien is. Er zijn meer dan 100 meesterwerken te bewonderen.

De tentoonstelling aangevuld met portretten uit de eigen collectie van het Fries Museum. Zoals een mooi portret van Mata Hari en staatsieportretten van de adellijke familie Cammingha’s.

Een tentoonstelling die tot je verbeelding spreekt

Zodra ik de eerste zaal instapte, wist ik het al. Dit is echt een tentoonstelling voor mij! De mix van oud en nieuw, van schilderij tot portretfoto. Maar ook omdat portretten zoveel tot de verbeelding spreken. Volgens mij geldt dat voor de meeste mensen. Helemaal als het gaat om beroemdheden. Bij portretten gaat het vooral over hoe we anderen zien. Maar ook hoe willen we dat de ander ons ziet.

Portretten zijn naar mijn mening vaak ook intieme momenten. Het portret van Charles Dickens vond ik heel warm en intiem. En een portret laat altijd iets van iemand zien. Een emotie of een bepaalde houding. Vaak ook iets kwetsbaars. Zoals de foto van de jonge Lady Diana.

Niet alleen vroeger maar ook nu zijn portretten nog altijd belangrijk om status en zelfbeeld te laten zien. Denk maar eens al hoe we ons laten zien op sociale media, de selfies die we maken. Ook dat zijn portretten!

De portretten worden niet chronologisch getoond maar in de volgende thema’s:

  1. macht
  2. roem
  3. identiteit
  4. zelfportret
  5. vernieuwing
  6. liefde en verlies

Dat er vroegen al sprake was van genderidentiteit, laten verschillende oude portretten al zien. Ik vond het heel mooi hoe dat is uitgelicht in de tentoonstelling. Ik vond de gehele tentoonstelling prachtig en heb ook echt twee keer een ronde gemaakt door de zes zalen. Daarbij maakte ik ook een aantal foto’s die je in dit artikel ziet.

Audiotour

Ik had bij mijn ticket ook een audiotour geboekt. Het maakt je museumbezoek net wat interessanter dan dat je het alleen maar met de bordjes bij de schilderijen moet doen.

De audiotour bij deze tentoonstelling is ingesproken door Splinter Chabott. Hij vertelt 14 levensverhalen van de voorvechters en rebellen die verscholen zijn in de tentoonstelling. Zoals dat van de verpleegster Mary Seacole, een van de beroemdste zwarte, Britse vrouwen van de 19de eeuw die vervolgens in vergetelheid raakte. Of dat van bokser Frank Bruno, die zich opbokste tot wereldkampioen maar daarna publiek verguisd werd nadat hij psychiatrische problemen kreeg. En ook de 20ste-eeuwse kunstenaar Gluck, die als Hannah geboren werd maar later zonder gender als schilder door het leven ging, ver voordat dit maatschappelijk bespreekbaar werd.

Bezoek het Fries Museum

De tentoonstelling is tot en met 9 januari 2022 te bezoeken in het Fries Museum in Leeuwarden. Zoals gezegd, een unieke kans om deze werken in Nederland te zien. Misschien leuk voor een van de komende weekenden of de kerstvakantie. Daarnaast is er natuurlijk nog meer in het museum te ontdekken. Als ik daarbij nog een hoogtepunt uit hun collectie mag noemen, dan is dat Mata Hari.

Meer info en tickets boeken doe je via deze link.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.