Leefstijl

Een nieuw cultureel seizoen: dit ga ik zien

cultureel seizoen schilderij The American Dream

Deze maand is een nieuw cultureel seizoen van start gegaan. En eindelijk kan er weer meer! Ik heb zin om weer naar musea en theater te gaan. In dit nieuwe seizoen wil ik meer uit mijn Museumkaart halen en leuke voorstellingen in het theater zien.

Als je net als ik van kunst en cultuur houdt, ken je het vast wel. Dat je leest over leuke voorstelling of tentoonstelling maar vervolgens het op een of andere manier vergeet. Omdat je denkt, ach dat doe ik later wel om er dan uiteindelijk achter te komen dat het al weer geweest is. Dat wil ik nu eens anders doen. En omdat er door corona weinig te beleven was, is het nu ook tijd om de schade in te halen.

Ik heb concrete plannen gemaakt voor oktober en november, de meeste tickets zijn al geboekt.

Deze tentoonstellingen ga ik zien

Icons – Topstukken uit de National Portrait Gallery

Van 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 is in het Fries Museum te zien: Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery. Het toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van buitengewone kunstenaars van over de hele wereld. Van Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck tot Andy Warhol en Marlene Dumas. En natuurlijk zijn er portretten van wereldberoemde iconen. Verspreid over zes zalen zijn er meer dan 100 meesterwerken te bewonderen.
Status: gepland

Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo

Van 8 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022 staat het Drents Museum in het teken van de bijzondere Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo. Zij is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl staan centraal. Naast de beroemde schilderijen en tekeningen zijn er ook persoonlijke bezittingen als kleding, beschilderde korsetten en sieraden te zien.
Status: bezoek nog te plannen

Tentoonstellingsdrieluik Verbinding in beeld

Bij het tentoonstellingsproject Verbinding in beeld ben ik vanuit mijn werk hierbij betrokken ben geweest. Sinds 1 januari 2021 zijn de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum gefuseerd tot de gemeente Eemsdelta. De tentoonstelling laat bezoekers kennis maken met het rijke culturele erfgoed van Eemsdelta door middel van schilderijen van onder andere de Groninger kunstkring De Ploeg. Vanuit de gemeente hebben we een aantal werken uit de gemeentelijke kunstcollectie in bruikleen gegeven. Er hangen nog meer verrassende werken uit privé/particuliere collecties. Schilderijen die je anders nooit zult zien. Dat maakt dat deze tentoonstelling het bezoeken waard is. Tot en met 15 november 2021 te zien in Museum Stad Appingedam, MuzeeAquarium Delfzijl en Museum Helmantel in Westeremden.


De tentoonstelling in Delfzijl heb ik al bezocht, morgen staat Appingedam op het programma. Volgende maand wil ik naar Museum Helmantel. Voor dat bezoek wil ik meer tijd uittrekken omdat ik dat museum nog niet ken.
Status: lopend

Ook wil ik naar deze musea

Drie musea die ik graag wil ontdekken zijn deze:

  • Joods Historisch Museum, Amsterdam
  • Museum Belvedere, Heerenveen
  • Kunstmuseum Den Haag

Theater en ander leuks

Leven in de Stad

In de nieuwsbrief van Forum Groningen las ik over Leven in de Stad. Drie lezingen waarin stadshistoricus Beno Hofman vertelt over hoe de stad Groningen zich heeft ontwikkeld. Het leek mij een uitgelezen kans om meer over mijn eigen stad te weten te komen. Hier trap ik het cultureel seizoen mee af; volgende week is de eerste lezing.
Status: gepland

Schuberts Winterreise

De provincie Groningen telt veel mooie en soms eeuwenoude kerken. In de Kerk Solwerd treedt begin oktober het Ragazze Quartet en Martijn Cornet op. Zij brengen Schuberts Winterreise op een manier zoals je het nog niet eerder hoorde. In een arrangement voor bariton en strijkkwartet. Ik heb heel benieuwd.
Status: gepland

Welkom bij mijn zielige jeugd

Toen Aaf Brandt Corstius zes jaar was, stierf haar moeder, gaf haar vader haar hondje weg en verhuisde het gezin naar Amerika. Daar begon het zielige deel van haar jeugd. Loop met haar mee de trap af naar de kelder van haar ouderlijk huis en bekijk de dia’s die Aaf uit de verhuisdozen haalt, kijk jarentachtig-tv met haar en zie de beroemde wezen en halfwezen die haar inspireerden. Is een zielige jeugd een goudmijn voor een schrijver?
Status: gepland (samen met vriendin I.)

Don Giovanni

Voor mijn verjaardag kreeg ik van Bas een kaartje voor de opera Don Giovanni in Amsterdam. De laatste opera die zag ik was Madame Butterfly in Napels. En nu ga ik eind november naar de Nationale Opera in Amsterdam. We gaan natuurlijk samen en we hebben bedacht om er een paar dagen Amsterdam van te gaan maken. Naast de opera lekker struinen door de stad en wie weet dan ook naar het Joods Historisch Museum.
Status: gepland (samen met Bas)

Nog meer kunst en cultuur

Ik vind het een leuk lijstje geworden om mee te starten vind ik zelf. Maar het cultureel seizoen loopt natuurlijk door na oktober en november. Voor de periode daarna ga ik nieuwe plannetjes maken, ik houd je op de hoogte!

Heb jij ook van dit soort plannen? Wat ga jij zien en doen?

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.