Minimalisme

1000 dingen weg in 30 dagen

opruimen, 1000 dingen weg, minimalisme

Ooit wel eens 1000 dingen weg gedaan in één maand? Dat is nog eens opruimen. Wij deden het. En ik vertel je hoe!

Opruimen, wegdoen, ontspullen

Al voor de corona waren wij aan het opruimen geslagen. Dat was niet de eerste keer trouwens. Sinds we 2 jaar geleden begonnen zijn met het restylen van ons huis, hebben we al flinke meters gemaakt.

Opruimen, wegdoen, ontspullen; het is maar hoe je het wilt noemen. Ik heb het het meest over opruimen, als ik vertel over dit deel van mijn ‘minimalisme‘. Want het ruimt niet alleen op in mijn huis of auto maar vooral ook in mijn hoofd. Het geeft mij heel veel rust.

De uitdaging

Dus toen begin van het jaar Bas begon met het opruimen van zijn spullen, werkte dat voor mij aanstekelijk. Toen we in februari al een paar weken aan de slag waren, lazen we over deze challenge: 30-day Minimalism game!

30 dagen spelen

Bas en ik spraken af om in de nieuwe maand deze uitdaging aan te gaan.
Niet samen maar ieder voor zich! En dus deden wij op de eerste van de maandag één ding weg. Twee dingen op de tweede. Drie dingen op de derde. En dat de hele maand lang.

Volgens het spel heb je per persoon aan het eind van de maand 496 dingen weg gedaan. Maar wij hebben het afgerond naar 500 items per persoon. En alles telt, hoe klein of groot: collector’s items, boeken, tijdschriften, decoraties, keukengerei (hoeveel spatels heb je eigenlijk nodig!), elektronica, kleding, handdoeken, meubilair, beddengoed, gereedschap, hobbyspullen etc.

Hoe we het hebben aangepakt

In het begin was het nog best gemakkelijk maar het wordt steeds lastiger! Toch kostte het geen enkele moeite om het spel uit te spelen.

Misschien vraag je je wel af: “Hoe heb je het aangepakt? En wat heb je met de spullen gedaan?” Allereerst hadden we een aantal dozen klaargezet om te kunnen sorteren:

  • Doneren / weggeven (aan vrienden, kennissen of kringloop)
  • Verkopen
  • Recyclestation (voor kapotte elektronica, gereedschap etc.)
  • Weggooien (spullen waar niemand iets meer mee kan)

Om overzicht te houden én om bedenken te voorkomen, hebben we de spullen die echt weg konden, direct in de afvalcontainer en/of naar het recyclestation gebracht. En in dezelfde rit reden we naar de kringloop. Ook vrienden of familie hebben we blij kunnen maken met items. Boeken en tijdschriften kregen een plek in mijn minibieb. Van kleding of andere verkoopbare spullen maakten we gelijk een foto en plaatste we advertenties op Vinted of Marktplaats.

Stel je zelf vragen en de 20-20 regel

Bij alles wat we in handen kregen, stelden we ons vragen als:

  • Ga ik het nog gebruiken, dragen of lezen?
  • Wat ga ik er mee doen als ik het zou houden?
  • Word ik er blij van? Of wel Marie Kondo’s “Does it spark joy?”

En we gebruikten de 20-20 regel, ook van The Minimalists: “Alles wat we kwijtraken dat we echt nodig hebben, kunnen we voor minder dan $ 20 (of euro) in minder dan 20 minuten vanaf onze huidige locatie vervangen.” Deze theorie werkt echt, want tot nu toe hebben we geen enkel item uit deze ‘categorie’ hoeven te vervangen.

Rust en ruimte in huis en hoofd

Zo hebben wij dus in één maand 1000 spullen weggedaan. En dan te bedenken dat we voor deze uitdaging ook al veel spullen hebben weggedaan….Dat erbij opgeteld komen we misschien wel uit op 2000 spullen weg in krap 2 maanden.

Het wegdoen van spullen zorgt voor een opgeruimd hoofd, huis en haalt gewicht van je schouders.
En dat voelt heerlijk!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.