Eten

Toscaanse salade met ansjovisbroodjes

ansjovisbroodjes Toscaanse salade eten recept

Alleen al om de ansjovisbroodjes zou je deze Toscaanse salade moeten eten! Maar wat er zo Toscaans is aan deze salade, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat het zoute van de broodjes goed past bij deze frisse salade. En extra lekker door de eenvoud ervan!

Vaak blijven we wat ‘hangen’ in de salades die we graag eten. Maar een tijdje terug vond ik het tijd voor iets nieuws. In mijn kookboek vol Salades kwam ik deze salade tegen. Maar het waren vooral de broodjes met ansjovis die de doorslag gaven om het te maken. Eigenlijk is het een lunchgerecht voor 4 personen. Maar wij maken er een hoofdgerecht van voor twee!

Boodschappen voor de salade en ansjovisbroodjes

ansjovisbroodjes Toscaanse salade eten recept
  • 1 courgette
  • 2 vleestomaten (ik gebruik vaak Roma of trostomaten)
  • 1 rode ui
  • 15 gram verse Italiaanse kruidenmix
  • 7 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 3 eetlepels rode-wijnazijn
  • zout en (versgemalen) peper
  • 20 zwarte olijven zonder pit
  • een blikje ansjovisfilets (46 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 (afbak) ciabatta
  • 100 gram slamelange
  • 2 eetlepels pijnboompitten

Extra nodig:

  • keukenmachine

Zo bereid je de salade

Courgette wassen en in dunne plakken snijden. Ui pellen en in ringen snijden. Tomaten wassen en in partjes snijden. Was ook de Italiaanse kruiden, neem deze de van takjes en snijd de kruiden fijn.

Klop in een kom 6 eetlepels olijfolie, azijn en kruiden tot een dressing. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Schep dan in een kom de courgette, tomaat, ui, olijven en dressing door elkaar scherpen.

Laat de salade nu ongeveer 20 minuten staan.

Ansjovisbroodjes maken

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. In keukenmachine de ansjovisfilets met eigen olie, knoflook en 1 eetlepel olie pureren. Snijd vervolgens de ciabatta in plakken. Bestrijk alle plakken aan één zijde met de ansjovispuree. Leg de sneetjes brood op een rooster. Plaats het rooster circa 10 centimeter onder de grill en rooster de ansjovisbroodjes ongeveer 2 minuten onder de hete grill.

Verdeel vervolgens de slamelange over 4 bordjes. Schep hierop dan de courgette-tomatensalade. Strooi er tot slot de pijnboompitjes over. Serveer met de ansjovisbroodjes. Geniet ervan.

ansjovisbroodjes Toscaanse salade eten recept

Een blikje ansjovis, altijd handig om in huis te hebben.

Wij hebben altijd een blikje ansjovis in huis. Ik gebruik het ook in deze Griekse salade of in deze zomerse pastasalade. En voor deze lekkere Pasta con acciughe e pomodoro!

Maar lees ook deze 5 redenen waarom je altijd een blikje ansjovis in huis moet hebben.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.