Eten

Horiatiki, Griekse boerensalade

horiatiki

Ondanks de herfst en het ingaan van de wintertijd lag de zomer nog heel even op ons bord vanavond. Op het menu: Horiatiki, Griekse boerensalade. Een van onze favorieten in de zomermaanden. Lekker en klaar binnen 20 minuten. Vanavond aten we er verse zalm bij. Ook al is het seizoen er niet meer naar, ach wat maakt het uit, hierbij het recept. Maak het als voor- of bijgerecht voor 4 personen. Of als hoofdgerecht voor 2.

Benodigdheden

 • 5 trostomaten
 • 1 komkommer
 • 200 gram feta (echte!)
 • 12 zwarte olijven zonder pit
 • 1 rode ui (een gewone kan ook)
 • 1 teentje knoflook
 • 2 takjes oregano
 • 5 eetlepels (olijf)olie
 • 1 eetlepel rode-wijnazijn
 • halve theelepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel kappertjes
 • (versgemalen) peper
 • 1 theelepel ansjovisboter (tube)

Zo maak je de horiatiki

Was de tomaten en snijd deze vervolgens in zes parten snijden. Komkommer schillen, in lengte halveren en in plakken van 1 cm dik snijden. Feta in blokjes snijden. Olijven halveren. Ui pellen, halveren en in ringen snijden. Knoflook pellen en fijn snipperen.

Ris de oreganoblaadjes van de takjes. In kom olie, azijn en ansjovisboter tot dressing kloppen. Gedroogde oregano en kappertjes er door mengen.

Vervolgens schep je de tomaten, komkommer, feta, olijven, ui en knoflook door de dressing. Bestrooi de horiatiki met oreganoblaadjes en peper.

Alternatief voor ansjovisboter

Kun je geen tube ansjovisboter voor de horiatiki vinden? Geen probleem. Ik vind het soms lastig te verkrijgen. Als alternatief snijd ik twee kleine ansjovisfilets uit blik fijn en meng deze door de dressing. En als je tijd hebt hier is een recept voor ansjovisboter om het zelf te maken.

Je kunt het ook achterwege laten. Maar zelf vind ik de toevoeging van ansjovis(boter) aan deze salade wel een must. Het haalt het hele gerecht op. Als je het achterwege wilt laten, voeg dan extra zout en peper toe. Anders wordt de salade een beetje vlak van smaak. Maar ja, het is allemaal een kwestie van smaak en proberen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.