Reizen

Cappella degli Scrovegni met Giotto’s fresco’s

cappella degli scrovegni Padua fresco Giotto

Cappella degli Scrovegni in Padua herbergt schitterende fresco’s van Giotto. En is minstens zo indrukwekkend als de Sixtijnse kapel.

In 2018 was ik in de omgeving van Padua (wij Nederlanders zeggen: Padova) en heb ik deze ontzettend leuke stad meerdere keren bezocht. Een van de dingen die ik in Padua zeker wilde bezoeken was La Cappella degli Scrovegni. En ondanks dat je de kapel maar heel kort mag bezoeken, was het meer dan de moeite waard.

Giotto’s meesterwerk

De opdracht om deze kapel van fresco’s te voorzien, kreeg Giotto van Enrico Scrovegni, zoon van de rijke Reginaldo Scrovegni . Deze man kreeg door Dante Alighieri in zijn Divina Commedia een plaats toebedeeld in de hel, tussen de woekeraars. Voor Enrico waren er dan ook belangrijke redenen om deze kostbare kapel te laten bouwen en decoreren: de verlossing van zijn vader en het afkopen van zijn eigen zonden, in de hoop een plek in de hemel te krijgen.

De kapel is beroemd om de fresco’s waarmee Giotto haast heel het interieur heeft beschilderd in 1303-1305. In deze fresco’s vat hij in 39 afzonderlijke scènes heel de Heilsgeschiedenis samen vanaf het huwelijk van Maria’s moeder Anna tot de hemelvaart van Christus en het Laatste Oordeel. Het wordt gezien als Giotto’s belangrijkste werk.

cappella degli scrovegni Padua fresco Giotto

Op het fresco van het Laatste Oordeel zien we dan ook hoe de edelman Enrico Scrovegni de drie Maria’s een model van de kerk aanbiedt die hij heeft geschonken. Hij wordt geassisteerd door een priester, die naast hem knielt en de kerk op zijn schouders draagt.

Cappella degli Scrovegni: de Sixtijnse kapel in het klein

Als je de kapel bezoekt, dan is het goed je vooraf te beseffen dat je maar voor slechts 15 minuten de fresco’s mag bewonderen. In totaal duurt je bezoek 30 minuten aan de Cappella degli Scrovegni.

Eerst kom je in een wachtkamer waar een film wordt vertoond. Je blijft hier ongeveer 15 minuten. In die tijd wordt het microklimaat binnenin de Scrovegni kapel opnieuw gestabiliseerd. Dat is nodig om de levensduur van het kunstwerk te beschermen. Daarna bezoek je de kapel. Er mogen niet meer dan 25 personen per keer naar binnen. Dat is erg fijn want je kunt dus in alle rust en ruimte de fresco’s bewonderen. En je mag binnen foto’s maken (zonder flitser); de foto’s bij dit blog heb ik zelf genomen.

De architectuur is redelijk eenvoudig: een rechthoekige hal met een gaanderij en Giotto’s fresco’s op de muren en het plafond. Het plafond is een grote sterrenhemel. Ik vond het heel indrukwekkend. De fresco’s zijn echt ongelooflijk mooi. Niet alleen om de natuurgetrouwe afbeeldingen maar ook door de kleuren.

Natuurlijk zijn 15 minuten te kort maar het is wel een magisch kwartiertje. Ik had het niet willen missen en vind het – ook al is het kleiner – minstens zo groots als de Sixtijnse kapel.

  • cappella degli scrovegni Padua fresco Giotto

Plan je bezoek aan Cappella degli Scrovegni

Vooraf reserveren is verplicht! Boek hier je ticket online.

De ticket office vind je bij de ingang van het Eremitani Museum
8, Eremitani Square – Padua
www.cappelladegliscrovegni.it

Het is bijna niet Italiaans maar ze hanteren strikt de regels. Zorg ervoor dat je echt 5 minuten voor bezoekerstijd bij de ingang van de wachtruimte bent. Ben je te laat, dan zul je een nieuw tijdslot moeten boeken.

Extra tip voor je bezoek aan Padua

Neem de tijd om Padua verder te ontdekken. Dit is een leuke stadswandeling om te doen. En wil je op een iconische plek koffie drinken of een aperitief nemen, ga dan naar Caffè Pedrocchi.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.