Reisinspiratie Reizen

Pedrocchi: iconisch café in Padova

pedrocchi caffè padova italie

Pedrocchi staat synoniem aan Padova (of Padua zoals wij Nederlanders de stad noemen). Caffè Pedrocchi is een ‘top choice’ cafe in Padua’ volgens Lonely Planet. Niet zo vreemd met haar lange geschiedenis en bekende bezoekers.

In 1831 opende Francesco Pedrocchi het etablissement dat ook wel een caffè senza porte, een café zonder deuren, werd genoemd. Niet omdat het pand geen deuren had maar gewoon omdat het café altijd geopend was. Studenten, schrijvers, kunstenaars en intellectuelen werden aangetrokken door de plek om elkaar te ontmoeten en ideeën te bespreken. Onder hen Lord Byron en Stendhal die het café beschreven als “gewoon de beste in de wereld”.

pedrocchi la sala verde padova italy

Pedrocchi is een iconische plek waar je gewoon naar toe moet gaan. Je kunt er niet meer 24 uur per dag terecht zoals vroeger maar in hartje centrum is het een ontzettend leuke plek om neer te strijken.

Vorig jaar waren Bas en ik een weekje in de Colli Euganei, niet ver van Padova. Van daar uit hebben we Padova een aantal keren bezocht. Het is een gezellige studentenstad met veel mooie bezienswaardigheden (Capella degli Scroveni is het hoogtepunt). Natuurlijk waren we bij Pedrocchi te vinden. Ik houd van cafés zoals waar je in ieder vertrek de glorie van weleer en rijke geschiedenis voelt en proeft. Pedrocchi heeft vier ‘sale’, vertrekken. Ieder met een eigen geschiedenis of functie: la sala bianca, la sala rossa, la sala verde en la sala ottoganale (achthoekige hal).

In la sala verde ‘de groene kamer’ ontmoetten de minder welgestelde mensen van de stad elkaar of de studenten van de nabijgelegen universiteit die wisten dat ze in deze kamer ongestoord konden blijven om op te warmen in de winter, een gesprek konden voeren of studeren zonder enige ober kwam om te storen. Dat is nu nog steeds zo. Je haalt je drankjes bij de rijk gedecoreerde bar in het vertrek ernaast.

Dit moet je proeven bij Pedrocchi

Als je er dan eenmaal bent, kun je niet weg zonder een Pedrocchi-cappuccino, met mint, te hebben gehad. Een heel bijzondere smaakervaring en echt heel lekker! En wil je het goed doen, bestel er dan – net als ik – een Torta Pedrocchi bij. Natuurlijk ook met mint!

pedrocchi cappucino e torta

Een ander speciaal drankje is de P31 Green Spritz. Vergelijkbaar met Aperol Spritz maar dan in het groen (en weer is daar de mint!). Erg verfrissend en lekker! Bestel je een aperitief zoals deze Green Spritz dan krijg je er een aantal snackjes bij geserveerd.

P31 Green Spritz in La Sala verde
P31 Green Spritz in La Sala verde

Dove? Waar?

Caffè Pedrocchi | Via VIII Febbraio, 15 35122 Padova | caffepedrocchi.it