Tuinieren

Winterplanten in de pottenborder

pottenborder winterplanten

Als ik een positief hoogtepunt van dit jaar moet noemen, dan is dat onze pottenborder. Ik geniet er elke dag van. Maar nu de temperaturen zakken, is het tijd om deze border extra aandacht te geven. Het is tijd voor een opfrisbeurt en om winterplanten en voorjaarsbollen in de potten te zetten.

Planten naar binnen

De bananenplant staat intussen op mijn thuiswerkplek waarop het volop licht krijgt. Ik geef nog geregeld water en benevel de plant ook. Zo hoop ik dat de bananenplant de komende periode tot aan april/mei in huis overleeft. Ik heb geen ervaring met deze plant tot nu toe, dus fingers crossed.

De cactussen en vetplanten staan hoog en droog op zolder!

De vetplanten en cactussen hebben op zolder een plek gekregen. Deze planten hebben zich in de afgelopen periode veel vocht opgeslagen en kunnen dus vooruit. Maar ook deze check ik regelmatig.

De andere planten in potten, een combinatie van eenjarigen, vaste planten en siergrassen staan nog buiten. De vaste planten vervagen van kleur of zijn sterven al af. Deze planten krijgen komend weekend een plek in de tuin. De eenjarigen laat ik net zo lang staan als kan. De zomerbollen zoals de Eucomis heb ik in de schuur gelegd om te drogen. Ik wil deze bollen overhouden voor volgend jaar. De dwergpalm blijft net als andere jaren buiten. Als het te koud wordt, krijgt deze extra bescherming.

Mijn selectie winterplanten

Vorig weekend heb ik al een aantal nieuwe planten toegevoegd zodat de pottenborder vanaf nu tot aan het nieuwe voorjaar de moeite waard is. Ik heb hierbij gekozen voor een Skimnia, Hebe, Senecio ‘Angel Wings’ (een snelgroeiende bladplant met grote zilverwitte, zacht behaarde bladeren), een witte helleborus en viooltjes.

winterplanten voorjaarsbollen pottenborder
Mini tulpen die doen denken aan krokussen

Ook plantte ik Tulipa bakeri ‘Lilac wonder’ in een pot. Deze tulpjes lijken haast wel krokussen. Ik hoop dat ze straks samen met de viooltjes een mooie combinatie vormen.

Als ik komend weekend de vaste planten een overwinterplek geef in de border, dan komen er nog een paar grotere potten vrij. Eén grote pot wil ik nog beplanten. Ik denk nog na over de beplanting, mogelijk een Sneeuwbal (Viburnum tinus) en dit filmpje kan me vast ook op ideeën brengen.

Tuinprojecten als deze vind ik altijd leuk, zeker nu. En helemaal op mooie dagen zoals deze. Misschien ben je door mijn eerdere post ook al een eigen pottenborder gestart. Welke planten zijn bij jou favoriet?

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.