Boeken

Gelezen in december: Wreed spel, Lagom en meer

wreed spel, lagom, de camino, boekenoverzicht december 2021

Op de laatste dag van het jaar is hier het boekenoverzicht van december. Het lijkt me mooi om hier mee af te sluiten.

Intussen ben ik mijn boekenlijst 2021 aan het nalopen en bijwerken. Welke boeken staan er nog op en wil ik die nog lezen? En ook heb ik al een klein lijstje met nieuwe titels. En met nieuwe titels bedoel ik, boeken die al zijn verschenen maar die me interessant lijken en ook boeken die in 2022 gaan uitkomen.

Maar nu naar het lijstje met boeken die ik deze maand heb gelezen. Zoals je van me gewend bent, vertel ik kort waar het over gaat, wat ik ervan vind. En wil je meer weten (of bestellen), klik dan op de titel van het boek.

Lagom – Linnea Dunne

Dit boek is het Zweedse antwoord op het boek Hygge, over de Deense kunst van het leven. Bij het Zweedse lagom draait het allemaal om balans. Doe niet te veel, niet te weinig, maar precies genoeg. En over hoe je dit in je leven kunt vertalen naar de balans tussen werk en privé. Naar een bewust leven, met qualitytime en geluk.

Het boek is klein van formaat en vol met leuke illustraties en mooie foto’s. Het gaat in op verschillende aspecten in je leefstijl: interieur en design, mode, vrije tijd, eten en drinken, relaties, werk en een beter leven. Ik vond het een leuk boekje om te lezen. Het heeft veel overeenkomsten van het boek Hygge (lees hier wat ik daar van vond) maar toch weer anders. Hygge is meer mijn boek om het zo maar te zeggen, zodra ik dat boek oppak, word ik al ontspannen. Gek is het wat soms een boek met je kan doen. 🙂

Wreed spel – Angela Marsons

Niet lang nadat hij zijn gevangenisstraf heeft uitgezeten, wordt een veroordeelde verkrachter vermoord en verminkt aangetroffen. Het blijft niet bij één lijk. Als er meer slachtoffers worden gevonden die op dezelfde gruwelijke wijze zijn omgebracht, vermoedt detective Kim Stone dat er een kwaadaardig genie bezig is. Het lijkt een pervers experiment waarbij slachtoffers van misdrijven worden aangemoedigd om de rollen om te draaien. Kim zal diep moeten graven om de waarheid boven tafel te krijgen, met het risico dat de genadeloze dader zijn aandacht verlegt naar Kim zelf.

Wreed spel is deel 2 uit de Kim Stone-reeks. In maart las ik het eerste deel Stille schreeuw (dit is mijn review daarover). Soms is het even wennen aan een nieuw boekpersonage. Ik had dat met Kim Stone na het lezen van het eerste boek maar nu na deel 2 denk ik: “Ja, leuk!” Beide boeken zijn spannend en Kim Stone is een intrigerende hoofdpersoon. In november is het derde deel Verloren meisjes uitgekomen, die staat gegarandeerd op mijn nieuwe leeslijst.

De Camino – Anya Niewierra

De Camino zat bij de Bookchoice maandselectie van augustus. Ik opende het boek omdat ik eigenlijk niet zo goed wist wat te lezen. De combinatie thriller met een verhaal over de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella sprak me in elk geval aan. En ik ben gewoon gaan lezen.

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

En toen was het boek uit! Jee wat een verrassing. Het verhaal zit erg goed in elkaar. De hoofdstukken zijn afwisselend een dagelijks verslag van Lotte op het pad en in briefvorm de waarheid over wat er in Bosnië is gebeurd. Maar in dit boek is niets wat het lijkt en dat vond ik het beste aan het boek. Daarom wil ik later nog eens een boek van deze Nederlandse schrijfster Anya Niewierra lezen. De Camino is haar vierde boek, dat op 25 mei 2021 verscheen.

Landgoed Rosaville, Het koetshuis – Karin Quint

In oktober had ik dit interview/artikel over Karin Quint en haar debuutroman Het koetshuis gelezen in NRC. En laat deze feelgood roman nu deze maand bij de Bookchoice zitten.

Laura is net afgestudeerd historica en woont op het mooie Rosaville, een landgoed met verhalen in alle hoekjes. Wanneer haar dementerende oma haar vertelt over een onbeantwoorde liefde, duikt Laura in de geschiedenis van het koetshuis op het landgoed. Waarom is die plek zo belangrijk voor haar grootmoeder? Terwijl Laura steeds meer te weten komt over wat er in het koetshuis is gebeurd, wordt ze zelf ook verliefd op Tom. Maar ook bij Laura lijkt het mis te gaan, want Tom heeft geheimen – en niet alleen voor haar… 

Zoals gezegd: het is een feelgood. En dus een boek met een dosis romantiek. Maar klef wordt het niet. Ik vond het een leuk boek. Het is vlot geschreven en met realistische personages en situaties. Deel 2 schijnt al in de maak te zijn.

Met dit boekenoverzicht sluit ik 2021 op dit blog af. Op naar nieuwe leesavonturen in het nieuwe jaar!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.