Eten

Salade van gebakken bloemkool met ansjovis en chilipeper

We zijn al weer aardig op stoom in juni. En zoals elke maand komt mijn eigen kookchallenge ook weer om de hoek kijken. Met deze (tropische) zomerse temperaturen sta ik het liefst zo min mogelijk in de keuken. Maaltijdsalades heb ik nu het liefst, snel te bereiden en lekker licht.
Deze maand: salade van gebakken bloemkool met ansjovis en chilipeper.

Afgelopen zondag heb ik het kookboek Made at home van de bekende Italiaanse chef Giorgio Locatelli erbij gepakt. Dit kookboek was vorig jaar een cadeautje aan mezelf. Het is een mooi boek vol Italiaanse familierecepten met mooie verhalen erbij.

Toen ik in het Savoy kookte, beschouwde ik mezelf als de koning van de bloemkool, omdat bloemkoolsoep maken een van mijn taken was. En de bloemkoolschotel die ik maakte, was werkelijk een kunstwerk: heel licht en met een schitterende glans. Maar eigenlijk heb ik bloemkool nooit echt lekker gevonden….

Giorgio Locatelli

Dit is het begin van het verhaal over het ontstaan van de salade van gebakken bloemkool met ansjovis en chilipeper. Het is trouwens het eerste recept in het boek. Toen ik het voor de eerste keer zag, dacht ik gelijk: “Wat een spannende combi, dat is eens het proberen waard”.

Dit heb je nodig voor 6 personen

 • 6 stuks gezouten ansjovis
 • 2 stuks bloemkool, de roosjes losgehaald
 • olijfolie
 • 3 hard gekookte eieren, fijngehakt.
 • 15 zwarte olijven (zonder pit)
 • 1 theelepel fijngehakte milde rode chilipeper
 • Giorgio’s dressing (200 ml, zie hieronder)
 • zeezout en versgemalen peper

Giorgio’s dressing

Doe een halve theelepel zeezout in een kom. Voeg 3 eetlepels rode wijnazijn en 2 eetlepels witte wijnazijn toe. Geef ze een minuut de tijd om het zout op te nemen. Klop 300 ml extra vergine olijfolie en 2 eetlepels water door de azijn tot er een emulsie ontstaat. De vinaigrette kun je in een schoon knijpflesje gieten en een maand bewaren in de koelkast. Wel telkens schudden voor gebruik omdat hij zich zal splitsen.

Persoonlijke aantekening bij het recept

Voor een salade voor 2-3 personen heb ik 1 bloemkool gebruikt in plaats van 2. Voor de rest heb ik alles aangehouden, behalve de dressing. De hoeveelheid daarvan heb ik naar inzicht toegevoegd. Het recept gaat uit van verse ansjovis, ik heb een blikje gebruikt.

Zo maak je de salade

 1. Spoel het zout van de ansjovis af en dep de filets droog. Haal uw duim heel rustig langs de ruggengraat van elk visje, je kunt hem er dan gemakkelijk uittrekken en de filets van elkaar loshalen.
 2. Blancheer de bloemkoolroosjes 2 minuten in kokend water met zout. De roosjes moeten knapperig blijven. Laat ze uitlekken.
 3. Verhit een scheutje olijfolie in een pan en bak de bloemkoolroosjes hierin rondom goudbruin. Schep ze in een grote schaal.
 4. Voeg de ansjovisfilets, eieren, olijven, kappertjes, chilipeper en peterselie toe. Sprenkel de dressing over de inhoud van de schaal en meng alles heel rustig zodat de eidooiers niet te veel uiteenvallen.
 5. Breng de salade op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.
saladekom met couvert, salade van gebakken bloemkool ansjovis en chilipeper

Zo smaakte het

De salade had ik snel gemaakt, zeker ook omdat ik me het gemak gunde van een blikje ansjovis! Verse ansjovisfilets zullen zeker meer smaak geven, maar dit werkte prima.
Het is een eenvoudige salade die ik verrassend lekker vond smaken. Je proeft verschillende smaken tegelijk: een bittertje, zout, maar ook de volheid en het zachte van de eieren en bloemkool. De chilipeper zorgt voor nog een extra bite. De salade vult ook goed, om het zo maar te zeggen. Het is niet nodig om er nog iets van een brood bij te geven.

Vooraf dacht ik dat B. deze salade met gebakken bloemkool misschien niet zo zou kunnen waarderen. Maar dat bleek wel het geval. Ik moet er dan wel bij zeggen dat alle gerechten waar ansjovis in zit eigenlijk altijd bij hem in de smaak vallen. Zijn oordeel: “Fris, verfijnd met een volle smaak.” Nou, dat is er een om in mijn zak te steken! De salade komt deze zomer zeker nog eens terug op het menu. En het is ook een om toe te voegen aan mijn lijst ‘hitteproof’ recepten!

Tot slot nog een duurzame noot: bloemkool is een echte seizoensgroente van juli tot en met december. Maar eigenlijk is deze groente het hele jaar door een duurzame keuze, óók als ze niet uit Nederland komt.

Andere recepten uit Jannekes kookchallenge

Choco pannenkoeken voor het ontbijt
Gnocchi alla sorrentina
Kikkererwtensoep met maïsbroodcroutons
Eigengemaakte bounty’s
Lekkere spinaziepasta uit de oven

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.