Eten

Lekkere spinaziepasta uit de oven

spinaziepasta uit de oven

Het is weer tijd voor de kookchallenge. Tijd om het recept en oordeel te geven over een nieuw recept.
Deze keer: spinaziepasta uit de oven.

Het grote zónder pakjes&zakjes kookboek is toch wel mijn favoriet. Dat bleek wel toen ik op zoek ging naar een nieuw recept. Ik zag dat ik dit kookboek toch al heel vaak erbij heb gepakt. Bij heel veel recepten staat een kruisje, die zet ik altijd als ik ze gemaakt heb. Het idee achter de kookchallenge is om mijn kookboeken vaker te gebruiken. Bij dit kookboek zit dat dus wel goed, daarom nog één keer een recept van Karin Luiten.

Dit heb je nodig voor 4 personen

Bereidingstijd 25 minuten en 30 minuten in de oven.

 • 350 gram penne
 • 500 gram (liefst wilde) spinazie
 • 75 gram pijnboompitten
 • halve citroen
 • 1 knoflookteen
 • scheutje olijfolie
 • klontje boter

Voor de bechamelsaus

 • 40 gram boter
 • 40 gram bloem
 • 500 ml. melk
 • 150 gram Leidse kaas (dit is komijnekaas)
 • snufje nootmuskaat
 • zout en peper uit de molen

Recept voor bechamelsaus

Laat de boter smelten (maar niet bruin worden) in een pan met dikke bodem. Doe de bloem er bij en klop met een garde tot een dik papje (dat noem je een roux). Laat al kloppend op vrijdag laag vuur 2 minuten garen. Giet vervolgens in scheuten de koelkastkoude melk erbij, blijf steeds kloppen tegen eventuele klontjes (dat vraagt even wat aandacht, een goede mindfulness oefening dus 😉). Laat de saus zonder deksel op laag vuur in 15 minuten gaar worden, roer af en toe. Te dik? Extra scheutje melk erbij. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat (met de laatste ben ik royaal).

Zo maak je de spinaziepasta

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Kook de penne gaar in ruim water met een beetje zout, 2 minuten korter dan op de verpakking staat.
 3. Giet af in een vergiet en spoel af met wat koud water.
 4. Maak de bechamelsaus (hierboven lees je hoe je dat doet). Rasp de kaas. Roer 3/4 ervan door de saus.
 5. Was de spinazie, verwijder eventuele taaie dikke stelen en slinger (in porties) goed droog in de slacentrifuge. (Ik heb spinazie in zak gebruikt en dus al schoongewassen, lekker gemakkelijk).
 6. Hak de knoflook fijn.
 7. Verhit de wok zonder olie. Bak hierin al omscheppend de pijnboompitten goudbruin. Haal ze eruit.
 8. Giet nu een scheut olijfolie in de wok. Doe steeds een hand spinazie in de wok, omscheppen, even laten slinken en de volgende hand spinazie erbij. Voeg halverwege de knoflook toe. Schep op het eind sap van een halve citroen, zout en peper erdoor.
 9. Samenstellen: vet een ovenschaal (20×28 cm) in met boter.
 10. Verdeel een derde van de penne erover, de helft van de spinazie, de helft van de pijnboompitten, een derde van de saus. Herhaal. Eindig met penne en de rest van de saus. Bestrooi met de overgebleven geraspte kaas.
 11. Zet 30 minuten in de oven tot de bovenkant knapperig is en de kaas is gesmolten.

 • spinazie wokken spinaziepasta
 • spinaziepasta pijnboompitten in de pan

Wat vonden we ervan?

Ik vond het tikje flauw, de echtgenoot helemaal goed. Maar ik weet ook waardoor het komt. Ik heb namelijk geen komijnekaas gebruikt. Vind ik hartstikke lekker trouwens, maar ik kon het niet vinden in de super waar ik boodschappen deed. In plaats daarvan heb ik pittige oude kaas gebruikt. Dat werkt overigens prima hoor. Het was lekker maar ik denk toch dat de komijnekaas voor de extra bite zorgt.

Het is trouwens een gerecht waar je wel even de tijd voor hebt te nemen. Voor een doordeweekse dag duurt het maken van de spinaziepasta mij te lang. Maar prima om in het weekend of op een vrije dag te maken.

spinaziepasta bord leeg
Bordje leeg (wie Rick Stein kent, weet dat hij altijd zo na ieder gekookte maaltijd eindigt)

Restje over?

Een gerecht met spinazie bewaren, kan het wel of niet. In het kookboek las ik dat opwarmen weer mag. Het nitraat-nitriet verhaal blijkt achterhaald. Tip van Karin: de schaal snel laten afkoelen en binnen twee dagen opnieuw opwarmen, liefst in de magnetron. Wij hadden afgelopen vrijdag nog een restje over en de volgende dag smaakte dat opgewarmd nog even goed!

Andere recepten uit Jannekes kookchallenge

Choco pannenkoeken voor het ontbijt

Gnocchi alla sorrentina

Kikkererwtensoep met maïsbroodcroutons

Eigengemaakte bounty’s

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.