Leefstijl Mindful leven Minimalisme

Sociale media: dit is wat ik wel/niet meer doe

sociale media minder gebruiken ervaringen

Sinds ik heb geschreven over mijn maand zonder sociale media en nieuws apps, krijg ik daar geregeld reacties op terug. Veelal reacties van lezers die ook willen minderen of stoppen. Het is kennelijk echt een onderwerp dat leeft. Nu bijna 3 maanden na mijn ‘detox’ wil ik met je delen hoe ik nu omga met sociale media.

Even terug in de tijd

Hoe zat het ook nog maar weer? In februari besloot ik een maand lang geen sociale media en nieuws apps te gebruiken. In maart schreef ik hoe de detox me is bevallen. Die ervaringen kun je hier teruglezen. Maar wat gebeurde er daarna? Dat vertel ik je nu. Ik neem je mee langs de sociale media die ik gebruik en vertel wat ik er wel en niet mee doe.

Facebook

Zoals ik eerder al vertelde, onderhoud ik voor mijn minibieb een Facebookpagina. Ik probeer er elke week 1 of 2 keer iets te posten maar sinds de detox is dat onregelmatiger geworden. Ik heb het even geteld: op 11 dagen actief geweest in de periode maart tot aan nu. Volgens mij is dat omgerekend nog geen niet eens 1 x per week. Komt dat nu door de detox? Geen idee, ik denk eerder dat de noodzaak minder is. Intussen heb ik door Facebook (dat moet worden gezegd) de minibieb goed op de kaart weten te zetten. Mensen weten de minibieb te vinden en is het niet meer zo vaak nodig. Toch vind ik het wel leuk om de volgers geregeld te informeren. Het is niet uit mijn systeem, ik doe het alleen als ik er zin in heb en of ik iets te melden heb.

Pinterest

Daar was ik begin dit jaar actiever geworden om Pinterest meer te laten werken voor mijn blog. Na de detox is dit minder geworden. Daar waar ik eerder iedere nieuwe post pinde, doe ik dat nu in ‘bulk’. Beter gezegd: ik spaar het op en pin dan in 1 x meerdere blogitems. En zelf zoek ik de Pinterest ook minder op.

LinkedIn en YouTube

LinkedIn vind ik een van de betere sociale media die er bestaan. Het is een goed netwerkplatform dat echt werkt. Ik ben een wisselende gebruiker daar is niets in veranderd eigenlijk. Dat geldt ook voor YouTube, dat is vooral voor work-outs of het vinden van lezingen, reviews over bepaalde onderwerpen en af en toe een grappige filmpje.

Instagram

Sinds de detox heb ik geen enkele stap gezet richting Instagram. Tot dit weekend. Toen kwam ik op het idee om mijn account weer eens te activeren. Die had ik in februari tijdelijk uitgeschakeld. Maar het leek alsof mijn account weer automatisch weer was ingeschakeld. Mijn idee was om alleen de verhalen/beelden van mensen en onderwerpen te zien die ik leuk en inspirerend vind. En zo scrolde ik door de lijst van mensen die ik volg om daar eens flink in te schrappen. Na het rondje ‘ontvolgen’ schakelde ik over naar mijn instellingen en weer terug. Wat denk je? Al het werk voor niets, de teller bij ‘volgend’ stond weer op het aantal als daarvoor. Harrejakkes bah! Maar weet je wat ik het meest opmerkelijk vond? Dat terwijl ik bezig was, ik gevoelens van overprikkeling, irritatie en spieraanspanning opmerkte. Dát was het teken om er gewoon mee te stoppen.

sociale media stoppen met instagram
Van gedachten veranderen? Echt niet!

Basta! Einde jannekeswereld op Instagram.

De (lange termijn)effecten van de sociale media detox

Door dit op te schrijven, besef ik me dat die ene maand zonder sociale media en nieuws apps meer effect heeft gehad, dan ik vooraf had gedacht. Ze zeggen dat je zo’n 30 dagen nodig bent om je een nieuwe gewoonte eigen te maken. In dit geval was het een goede periode om iets te ontwennen. Na februari ben ik op sommige platforms helemaal niet meer actief geweest of juist veel minder.

Ik heb trouwens helemaal niet het gevoel dat ik iets mis. Dat geldt ook voor het niet meer gebruiken van de nieuwsapps. De FOMO (Fear of Missing Out) veranderd in JOMO (Joy of Missing out). Door het opzeggen van Instagram (wat ik het meest gebruikte) is er weer een ding minder om niet meer aan te hoeven denken of mee bezig te zijn!

Ook dit is minimalisme. Minder of niet meer actief zijn op sociale media voelt vrijer en rustiger. En dat past goed bij mij en met wat ik wil. Namelijk eenvoudiger leven en me te richten op de dingen en mensen die er voor mij toe doen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.