Boeken

Bevroren goud, Vlam! en de nieuwste van Elena Ferrante

bevroren goud boekenstapel

Bevroren goud, Vlam! en Het leugenachtige leven van volwassenen. Dit zijn drie boeken die ik afgelopen maand las. Maar ik las er nog een aantal meer! Wil je weten welke, lees dan verder want ik heb alles voor je op een rijtje gezet.

De bibliotheek van Parijs – Janet Skeslien-Charles

In 1939 is de ambitieuze Odile net begonnen aan haar droombaan bij de Amerikaanse bibliotheek in Parijs. Als de nazi’s Parijs bezetten verandert alles van de ene op de andere dag. De bibliotheek blijft open, maar de Joodse bezoekers zijn niet meer welkom. Odile en haar collega’s riskeren hun leven door hun Joodse abonnees zelf de boeken te brengen. Maar wanneer Odile ontdekt dat haar vader, een politieman, nauw betrokken is bij het handhaven van het naziregime, raakt zij in een groot persoonlijk conflict. Heeft zij de moed om de juiste keuzes maken?

Een boek dat past bij mei, de maand van herdenken en vrijheid vieren. Het mooie aan dit boek vond ik de tweede verhaallijn die zich afspeelt in de jaren ’80 van de vorige eeuw. En waarmee het leven van Odile na de oorlog wordt ontrafeld.

Vlam! Shannah Kennedy en Lyndall Mitchell

Een praktische gids vol tips, ideeën en inspiratie om twintig gebieden van je leven op een hoger plan te krijgen. Meer weten over dit boek? Lees dan mijn uitgebreide review.

Bevroren goud – Cilla en Rolf Börjlind

Als Olivia bijkomt, ontdekt ze dat de piloot bij de crash is omgekomen en dat de noodradio is vernietigd. Ze kan geen contact maken met de buitenwereld. Ze verlaat het wrak en weet een nabijgelegen huisje te bereiken. Maar Olivia blijkt niet de enige persoon op de berg die de waarheid probeert te achterhalen over de dode man.

Zenuwslopend is het begin van Bevroren goud, het 6e deel uit de Rönning & Stiltonserie. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen, deze scandithrillers zijn echt subliem!

Hink stap sprong – Alianne B.

Sommige pareltjes vind je niet in de bibliotheek of reguliere boekhandel. Die komen spontaan op je pad, Hink stap sprong is zo eentje. Mijn collega Alianne maakte in 2020 van haar droom werkelijkheid. Door haar mooiste verhalen te bundelen en in eigen beheer uit te geven. Ik voel me bevoorrecht dat ze mij haar boek liet lezen. De verhalenbundel is autobiografisch, en vertelt over grote en kleine gebeurtenissen. Ik ken Alianne nog niet zo lang, maar inmiddels wel zo dat toen ik haar verhalen las, het net was alsof ze me voorlas. Ze schrijft recht uit het hart, vlot en beeldend. Dan weer ontroerend of zó grappig dat de tranen over mijn wangen liepen van het lachen.

Una gran voglio da vivere – Fabio Volo

“Op een ochtend wakker worden en niet weten of je nog steeds van de vrouw houdt die naast je ligt, de vrouw met wie je een gezin hebt opgebouwd, een leven. Je weet niet hoe en wanneer dit is gebeurd. Geen gebeurtenis of een verraad die je wegduwde. Het gebeurde in stilte, langzaam, met kleine, onmerkbare stappen.” Marco en Anna lijken een liefde te hebben die boven alles uitgaat. Vol beloften. Maar nu kan Marco zich niet meer herinneren wanneer de muziek stopte en ze de wijn niet meer openmaakten. Zorgt een reis ervoor dat ze elkaar vinden of blijft alles ingewikkeld?

Dit is het tweede boek dat ik in het Italiaans heb gelezen. Ben ik toch wel weer even trots op, vooral omdat ik minder vaak naar het woordenboek heb hoeven grijpen. Fabio Volo is populair in Italië. Ik vind zijn romans eigentijds en waarin iedereen wel iets vanuit zijn eigen leven in herkent.

Het leugenachtige leven van volwassenen – Elena Ferrante

Op 31 mei las ik de nieuwste roman van de Italiaanse bestsellerauteur Elena Ferrante uit. De Napolitaanse romans (De geniale vriendin) las ik al een paar jaar geleden. Prachtig maar soms ook zwaar op de hand. Deze roman is net zo mooi. Ik kon het moeilijk weg leggen en ik vond het een stuk vlotter lezen. Toch vind je hierin ook de melancholiek die ik kenmerkend vind voor de boeken van Ferrante. De worsteling met het leven. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’80 van de vorige eeuw en opnieuw in Napels. Netflix maakt een serieverfilming van het boek, waarschijnlijk dit jaar nog te zien. Daar ben ik zeker benieuwd naar maar nu meer over het boek zelf.

De hoofdpersoon in deze roman is de 13-jarige Giovanna. Zij woont in een van de betere wijken van Napels. Haar ouders zijn bijna perfect en hebben haar opgevoed tot een net en lief kind dat keurig Italiaans spreekt en goede cijfers haalt. Maar op een dag hoort ze haar vader tegen haar moeder zeggen dat Giovanna steeds meer begint te lijken op zijn zus. Er is in hun gezin geen groter kwaad denkbaar dan tante Vittoria. Giovanna besluit om op bezoek te gaan bij Vittoria om meer over zichzelf te weten te komen. Wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten gaat er meteen een doos van Pandora open: de volkse, grofgebekte Vittoria blijkt vooral te willen praten over de ware aard van Giovanna’s ouders. Het beeld van een perfect gezin valt langzaam in duigen. Vanaf nu moet ze laveren tussen trouw aan haar ouders en de nieuwe vriendschap met haar tante – het zijn Giovanna’s eerste stappen naar volwassenheid.

Dit las ik ook nog in mei!

Ik ben begonnen met lezen (en nu halverwege) in het boek De geluksroute van Anne de Jong.
Verder ben ik me ook weer eens te buiten gegaan aan mijn boeken-guilty pleasure: Bouquet-romannetjes. Niks om me voor te schamen. Ik las er drie die ik vond in een minibieb in de buurt. Goed voor een relaxte leesmiddag.

Deze maand lees ik uitsluitend spannende boeken. En bekijk ook gerust eens mijn boekenstapel.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.