Mindful leven

Dit kun je nu doen als voorbereiding op het nieuwe jaar

Notitieblok en telefoon om het nieuwe jaar te plannen met drie cactussen op de achtergrond

Het einde van het jaar is een goede tijd om terug te blikken op de afgelopen 12 maanden en vooruit te kijken naar het komende jaar. Daarom deel ik vandaag simpele dingen die je nu kunt doen om je voor te bereiden op het nieuwe jaar.

Plan en organiseer voor een zinvol jaar

Ongelofelijk hoe snel we nu naar het einde van het jaar gaan. Deze tijd van het jaar is een goede tijd om vooruit te kijken naar het komende jaar:

– Wat zou je willen bereiken of doen?

– Welke speciale herinneringen wil je creëren of welke gelegenheden wil je vieren?

– Is er iets dat je niet wilt herhalen van vorig jaar, of anders zou doen?

– Wat zijn de dingen waar je verder op kunt bouwen in het nieuwe jaar?

In dit artikel vind je een aantal dingen die je nu kunt doen om je voor te bereiden om van volgend jaar om een zinvol en speciaal jaar te maken, ongeacht wat het leven ons brengt.

Wat je nu kunt doen als voorbereiding op het nieuwe jaar

1. Breng je financiën in kaart

Misschien niet de meest opwindende om te doen maar het loont als je op je uitgaven let. Maak bijvoorbeeld een eenvoudige spreadsheet. Eerder schreef ik de artikelen Grip op je geldzaken en Sparen: zo wordt het (steeds) leuker! waarin je handige tips vindt.

2. Stel zinvolle doelen

Nu is een goed moment om doelen te stellen die aansluiten bij wat je uit het leven wilt halen. Soms veranderen onze omstandigheden en prioriteiten gedurende het jaar. Daarom is het belangrijk om je doelen opnieuw te bekijken: zijn ze nog steeds actueel of is het nodig om ze bij te stellen?

3. Ruim je huis op

Niks beter om het jaar met een schone lei te beginnen. Haal de oude rommel uit je huis en doe dingen weg die je niet langer nodig hebt, gebruikt of op de een of andere manier waarde toevoegt aan je leven. Hier zijn enkele tips om snel keuzes te maken in wat je wilt houden en wat je weg wilt doen, plus 7 dingen die direct uit je kledingkast kunt verwijderen. Zie het maar als een begin.

4. Zelfzorg

Vaak zetten we alles en iedereen op de eerste plaats en we plaatsen onszelf vaak onderaan de lijst. Laten we dat in het nieuwe jaar anders doen. Zet je zelf meer op één. Dat kan door een verwenavond doordeweeks, een nieuwe hobby, beginnen met hardlopen of een online studiecursus volgen.

Bepaal welke dingen je voor jezelf wilt doen en bekijk wat je daarvoor nodig hebt om het te laten gebeuren. Dat kan wat apparatuur zijn, een paar uurtjes per week of kinderopvang zodat je het huis uit kunt. Als je bewust plannen maakt voor zelfzorg en daarin investeert, is de kans veel groter dat dit gebeurt. Vind je dit lastig dan vind je mijn artikel Op deze manier maak je jezelf tot je prioriteit mogelijk nuttig.

5. Maak vakantieplannen

Vooruitkijken draagt zo veel bij aan ons geluk. Er is een onderzoek gedaan naar het effect dat vakanties hebben op het algehele geluk en hoe lang dit duurt. Wacht dus niet tot het laatste moment met het boeken van je vakantie. Boek dingen van tevoren, noteer ze in je agenda hierboven en kijk ernaar uit. En is je budget krap, stel een spaarschema op om je vakantie te betalen.

6. Breng dagelijkse routines tot stand

We kunnen grote plannen maken om grote dingen te doen, maar vaak zijn het de kleine dingen die we consequent elke dag doen die het grootste verschil maken. Maak daarom een aantal dagelijkse routines en gewoonten. Je zult zien hoe ze je leven positief beïnvloeden, elke dag opnieuw. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over ochtendroutines.

7. Noteer alle speciale gelegenheden in je agenda

Zet speciale evenementen, verjaardagen en jubilea in je (digitale) agenda zodat je er geen vergeet . Check deze regelmatig of stel een waarschuwing in om je eraan te herinneren. Maak eventueel een doos met een aantal cadeaus zoals verzorgingsproducten of kaarsen, inclusief cadeaupapier en kaartjes in het geval je een verjaardag vergeet en een last-minute cadeau nodig hebt.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.