Mindful leven

Inspiratie & lezen: goede zelfzorg is soms een uitdaging

hoopje schelpen op het strand

Zelfzorg. Net als ik kom jij het woord vast vaak tegen. Misschien is het wel hét woord van dit moment of de laatste jaren. Deze editie van Inspiratie & lezen staat in het teken van goed je voor jezelf zorgen.

Goed voor jezelf zorgen, is iets dat je je hele leven hebt te doen. Het is al jaren geleden dat ik via een therapiesessie het inzicht kreeg dat jezelf op de eerste plaats zetten helemaal niet egoïstisch is. Dat het juist moet! Want als je goed voor jezelf zorgt, pas dan kun je er voor anderen zijn.

Zelfzorg is voor mijn gevoel een breed begrip. Het heeft alles in zich van goed slapen tot aan je tanden poetsen, van gezond eten tot aan je fit voelen en van mentale rust tot aan regelmatig bewegen/sporten.

Maar jij zult het ook wel herkennen… Dat er momenten in je leven zijn waarin je geconfronteerd met veranderingen, uitdagingen en dat er veel van je gevraagd. Of dat nu is in een privé of werksituatie. Juist dán is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Ook al ben ik er veel beter in geworden, het is en blijft soms een uitdaging.

Ik heb een selectie van artikelen, boeken en andere handige informatie over dit onderwerp voor je verzameld. Het is vooral bedoeld om je te inspireren en misschien kom je iets tegen waardoor je je eigen zelfzorg kunt verbeteren.

Boeken, online artikelen, podcasts en meer over zelfzorg

In het boek Zelfzorg is het begin van alles van Nina Mouton zie je dat zelfzorg veelomvattend is. Volgens haar er is pas sprake van echte zelfzorg als je als volwassene begint te zorgen voor het kind in jou. We zitten allemaal onder de blauwe plekken, het resultaat van ervaringen in onze kindertijd en jeugd. Ze maken ons tot wie we zijn. Zolang we die blauwe plekken maar leren herkennen, erkennen en in ons leven integreren, zodat ze zachter worden.

Het Grote Zelfzorgboek is een special van Psychologie Magazine die ik erg inspirerend vond, vooral door het artikel over wat je lichaam je vertelt.

Maak eens een to relax-lijst als tegenhanger van de to do-lijst.

Over hoe je meebuigt in moeilijke tijden en veerkracht kunt ontwikkelen gaat dit korte artikel van Flow Magazine.

In dit zelfzorg-doeboek vind je een verzameling van oefeningen, vragen en tips die helpen om de focus terug naar jezelf te brengen. Want alleen door jezelf echt te leren kennen, weet je hoe je optimaal aan zelfzorg kan doen. 

Mindfulness helpt je trainen in het hier en nu zijn. Het is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness een effectieve behandeling is voor verschillende klachten en is aan te raden als onderdeel van zelfzorg.

In de Feel Good Podcast van Irene Planken gaat over zelfzorg en het belang van zelfzorg. Zij zegt: “Het is namelijk veel meer dan in bad gaan met een maskertje op. Zelfzorg gaat veel dieper en het begint met zelfliefde.” Elke aflevering duurt 15-20 minuten.

Structuur aan je dag geven, helpt. Dat lees ik in veel artikelen terug en ik zeg het uit eigen ervaring. Dat kun je op allerlei manieren doen. Het voordeel van een ochtendroutine is dat je je ‘eigen tijd’ al gehad, wat de dag verder ook brengt. Het boek Miracle Morning is een aanrader, ik schreef daarover al eens dit artikel.

Bewegen is goed voor je. Maar naar de sportschool gaan, kan soms een drempel zijn. Er zijn verschillende gratis sport apps die thuis sporten gemakkelijker maken. Zoals Fit-On, die ik je persoonlijk kan aanraden. Je vindt er naast veel verschillende work-outs op elk niveau ook geleide meditaties.

Over Inspiratie & lezen

Regelmatig gun ik mezelf de tijd om boeken of artikelen te lezen over onderwerpen op het gebied van bewust leven. Als je hier ook geïnteresseerd bent, zit je goed. Regelmatig deel ik ter inspiratie en aanmoediging interessante artikelen, boeken en soms ook podcasts met je. En dat doe ik onder de noemer ‘Inspiratie & lezen’, eerder schreef ik over ochtendroutine, zero-waste, mindfulness en minimalisme.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.