Leefstijl Minimalisme

Inspiratie & lezen: over zero waste (leven)

zero waste

Denk jij wel eens na over hoeveelheid (plastic) afval die we met z’n allen produceren? De laatste tijd heb ik veel gelezen over leven zonder (plastic) afval. En daarom gaat deze editie van Inspiratie & Lezen over zero waste.

Ik vind zero waste interessant. Wie mij volgt, weet dat ik al een tijd ben ik bezig om het gebruik van plastic te verminderen. En dat zorgt eigenlijk ook voor minder afval. Het grappige is dat ik me dan niet eens zo heel goed besefte!

Ik ben me meer gaan verdiepen in leven zonder afval of zero waste. Dat laatste klinkt natuurlijk een stuk hipper! Het is niet dat ik dat direct ambieer. Maar als er manieren zijn om de hoeveelheid afval te verminderen, waarom niet? Ik lees erover, doe ideeën op. En ik probeer ze uit om te kijken wat het beste voor mij (en bij ons thuis) werkt. Hoe meer ik me er in verdiep, hoe gemotiveerder ik raak. Het klinkt misschien gek maar het is ook gewoon leuk om er mee bezig te zijn en dingen uit te proberen. Je wordt er creatief van.

Ik heb een selectie van artikelen, boeken en andere handige informatie over dit onderwerp voor je verzameld. Dit artikel is niet bedoeld om je over te halen. Ik wil geen moraalridder zijn. Het is vooral bedoeld om je te inspireren. En als het er op een of andere manier toch voor zorgt dat jij in beweging komt, dan vind ik dat alleen maar leuk.

Boeken, online artikelen, documentaires en praktische info

Een leven zonder afval. Er zijn mensen die het doen zoals de Nederlandse zussen Jessie en Nicky Kroon. Zij schreven er intussen twee boeken over: Het Zero Waste Project en Doe het zero. Op hun blog vind je ook interessante artikelen.

Bea Johnson zette de mondiale beweging in gang richting een levensstijl met minder tot geen afval. In deze TedTalk vertelt ze dat zero waste niet betekent meer recyclen maar minder.

In de reportage Een maand zonder verpakkingen: hoe haalbaar is de zero-wastelifestyle? vertelt journalist Daphne van Paassen over een maand leven zonder verpakkingen (of haar poging daartoe).

Het boek Minder plastic vond ik een goed boek. Naast dat het je beter inzicht geeft in de plastic problematiek geeft het boek je veel haalbare tips en alternatieven. Over dit boek schreef ik deze review.

5 things I learned going low-waste for 40 days is een artikel waarin de Amerikaanse Gabrielle Hilleman vertelt over haar ervaringen over 40 dagen leren leven met minder afval.

Milieu Centraal geeft je tips over hoe je afval kunt verminderen.

In het artikel Mijn babysteps rondom afval verminderen en recyclen vertelt Anja (Minimalist Dutchie) dat je vooral moet kijken naar wat er kan, zonder al te dramatische veranderingen (want die houd je vaak niet vol).

De documentaire A plastic ocean vond ik erg boeiend en tegelijkertijd ook heel alarmerend (beschikbaar via Netflix).

Pieter Pot heeft de missie om boodschappen verpakkingsvrij te maken.

Zero Waste Nederland (ZWN) organiseert wandeltours zodat je weet waar je in je stad verpakkingsvrij boodschappen kunt doen.

Afval is een groot probleem, ook in onze directe leefomgeving. Daarom zijn er helden nodig!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.