Leefstijl Mindful leven

Zwerfafval opruimen voor een schonere buurt

Sinds een maand ben ik een ‘stille kracht in de wijk’. Daarmee ben ik een van de vele deelnemers aan het project Groningen schoon, dankzij mij. Je mag me ook een wijkheld noemen! 🙂 Vandaag vertel ik je waarom ik me inzet tegen zwerfafval.

Ik kan me ontzettend ergeren aan de hoeveelheid zwerfafval die ik zie. Als we er niets aan doen blijft het heel lang zichtbaar in de natuur, lees dit lijstje maar eens. Ik ben zo’n type die onderweg wel eens wat (veilig) opraapt, zeker als ik weet dat een afvalbak dichtbij is. Maar het was niet eerder in me opgekomen om concreet mee te doen aan een zwerfafval project. Dat gebeurde zo.

Laatst las ik dit boek en dat zette me op allerlei gebieden aan tot nadenken. Ik weet niet meer precies hoe het er stond maar ik heb het zo vertaald. Dat wanneer je ergens door geraakt wordt, je ergens het jouwe ervan vindt of dat wanneer je je iets aantrekt, het goed is om de gevoelens die je hebt om te zetten in actie. Door iets te doen dat bijdraagt aan een mooiere wereld. Dit in plaats van niets doen en het (vaak negatieve) gevoel vast te houden.

Zwerfafval project in Groningen

Via de website van mijn gemeente vond ik wat ik zocht. Een zwerfafval project. En zo is het dat ik me heb aangemeld als stille kracht, onderdeel van het project Groningen schoon, dankzij mij. Niet veel later bracht een milieusteward mij de benodigde grijper, afvalring en afvalzakken. En vanaf dat moment ben ik aan de slag!

zwerfafval opruimen Janneke

Ik ben al een aantal keren op pad geweest. Iedere keer verbaas ik me weer over de hoeveelheid afval die ik vind. Langs het fietspad door de wijk, de wandelpaden en in de speeltuintjes waar zelfs afvalbakken staan. Maar hoe meer je er mee bezig bent, hoe meer oog je er ook voor krijgt.

Eerst voelde het onwennig. Ik voelde me bekeken maar die schaamte was snel weg. Ik ben verrast door de spontane bedankjes die ik onderweg krijg. Daardoor voel ik me alleen maar gesterkt in mijn actie. En het is ook een leuke en nuttige vrijetijdsbesteding. Ik kan zelf bepalen hoe vaak en hoe lang ik op pad ga. Soms is dat een half uurtje, maar vaker een uurtje. Ik krijg er echt een goed gevoel van.

Extra voordelen

Naast dat ik er een positief gevoel van krijg, de natuur er van opknapt, heeft zwerfafval opruimen, heb ik nog een aantal voordelen ontdekt.

  • Gratis work-out: cardio (wandelen) en kracht (de afvalzak wordt steeds zwaarder!).
  • Leuke vrijetijdsbesteding (zeker in coronatijd)
  • Je bent lekker buiten.
  • Het is goed voor je humeur.
  • Je draagt bij aan een betere leefomgeving, voor jezelf en een ander.
  • Het is mindful/meditatief: je bent met maar 1 ding bezig.
  • Spontane bedankjes en leuke gesprekken onderweg.
  • Je maakt het verschil!

Morgen doe ik een nieuw rondje, deze keer samen met buurvrouw E. die intussen door mijn actie enthousiast is geworden en zich ook heeft aangemeld. Samen is het natuurlijk nog leuker (nog een voordeel!).

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.