Boeken Mindful leven

Ongetemd leven – Glennon Doyle

ongetemd leven Glennon Doyle boekreview Jannekes wereld

Ongetemd leven van Glennon Doyle kwam vorige zomer uit en het boek is inmiddels een internationale bestseller. Ik las en hoorde veel positieve reacties op dit boek, wat mijn nieuwsgieriger maakte. Maar vooral het thema intrigeerde mij: over hoe vrouwen geleerd hebben te leven naar verwachtingen van de buitenwereld en hoe hier mee te breken.
In Ongetemd leven pleit Glennon Doyle ervoor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn. Ik kocht het boek afgelopen najaar en ik las het in de afgelopen twee maanden. Vandaag wil ik je vertellen wat ik van dit boek vind en waarom ik het voor een 2e keer lees.

Ongetemd leven in een notendop

Glennon Doyle was al 40 toen ze volkomen ­onverwacht de liefde van haar leven tegenkwam. Er waren alleen twee ‘obstakels’: ze was getrouwd. En haar nieuwe liefde was een vrouw. Haar wereld schudde op haar grondvesten. Ze ging bij zichzelf te rade. Steeds meer kwam ze tot de ontdekking dat ze weliswaar het leven leidde dat van haar werd verwacht, maar diep vanbinnen wist ze dat het niet bij haar paste. Ze besloot uit de rol te stappen die ze van kinds af aan had aangeleerd gekregen.

Met haar boek geeft Glennon Doyle ons de kracht om gehoor te geven aan de innerlijke stem die wij als vrouwen te lang hebben genegeerd. Alleen door echt jezelf te zijn, kun je werkelijk gelukkig zijn en je mooiste leven leiden. Ontdek wie jij was, voordat de wereld jou vertelde wie je moest zijn. Zou het niet fantastisch voelen om volledig en krachtig jezelf te zijn?

Dit is wat ik van het boek vind

Laat ik beginnen met dat het verhaal en de levenslessen van de schrijfster indruk op mij hebben gemaakt. Het is autobiografisch en vertelt Doyle open en eerlijk over de dieptepunten die ze heeft gemaakt. Over hoe ver ze heeft moeten afdalen in zichzelf om daarna weer sterker op te staan. Nu ik dit laatste schrijf, bedenk ik me dat ik nu de woorden gebruik uit het boek Sterker dan Ooit van Brené Brown.

Je kunt het boek gelijktijdig ook een zelfhulpboek noemen. Het is een sterk en eerlijk verhaal. Over overleven en hoe pijn en ongemak ons in zijn greep kunnen houden en waardoor we niet voluit leven. Doyle heeft een vlotte pen en ze gebruikt mooie metaforen om haar boodschap (levenslessen kracht bij te zetten.

Bepaalde delen resoneren nog steeds in mij. Het is dít boek dat me heeft doen stil staan over mijn (onze) eigen denkbeelden. Ik stond er eerder al eens kort bij stil (dat was hier). In hoeverre hebben we deze zelf gecreëerd? Of zijn deze gebaseerd door wat we van jongs af aan hebben meegekregen? Of nu door vrienden, collega’s en (sociale) media? Zijn we in staat om te resetten en een goed beeld te vormen van wat goed en fout is van wat om ons heen gebeurd? Het houdt me bezig. Net zoals dat ze schrijft over in actie komen om de wereld beter te maken. Vaak zie of lees ik dingen en ik doe er dan niets mee. Waarom niet? Wat houdt me tegen? Ook dat galmt nog na. Het is daarom dat ik dit boek opnieuw lees. Ik wil het nog eens voelen.

Verschuiving

Dat klinkt misschien zweverig maar dat is het niet. Soms lees je een boek of zie je een documentaire die impact hebben en iets in jouw binnenste doet verschuiven. En zo is het met dit boek.

In mijn leven ben ik ook een paar keer diep gevallen én weer opgestaan. Ik ben al meer voluit gaan leven dan ik jaren eerder deed. En beetje bij beetje ben ik weer dichter bij mezelf gekomen. En als je je daar eenmaal bewust van bent, blijf je dat en wil je niet meer anders. Je blijft de focus daarop houden want het is verdomde gemakkelijk weer van jezelf af te drijven. Zonder dat het obsessief wordt; het is een kwestie van (leren) voelen en vooral weten wat goed voor jou is. Want er is echt niemand anders die dat beter weet dan jijzelf. Poeh! Als ik dit teruglees, zie ik dat ik mijn eigen geleerde levensles heb opgeschreven.

Nog even terug naar het boek. Ik wil tegen iedereen zeggen: “Ga het lezen.” En ik weet dat het in eerste plaats voor mijn sekse is bedoeld maar dat wil niet zeggen dat het geen boek is voor mannen. Ook zij zullen leven volgens verwachtingen. Daarom denk ik ook dat er voor hen ook lessen te leren zijn door dit boek te lezen.

Boekinfo

  • Titel: Ongetemd leven (originele titel: Untamed, 2020)
  • Auteur: Glennon Doyle
  • 336 bladzijden
  • ISBN: 9789021577111

ongetemd leven bookcover Glennon Doyle

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.